Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

OpenSuSE, FLAC och livet bortom min CD-samling

Piratkopiering är en kontroversiell fråga, men jag har bestämt att det är OK för mig att piratkopiera min egen CD-samling. Den har visserligen tappat en hel del momentum de senaste åren, men det betyder inte att jag inte tycker om musiken längre. Jag är lite orolig för att åtskilliga tusenlappar ska stå och vittra sönder - detta, min musiksmak i dess konkretaste form.

 

Så vad göra? Jo, greppa FLAC och kör! FLAC ger mig nämligen ett öppet, "loss-less" format att lagra min musik i. Det känns framtidssäkrat och tar lite mindre plats än WAV-filer. Några sekunders snack med Google gav mig denna artikel om ett litet verktyg som heter abcde.

 

Efter att ha läst artikeln så insåg jag direkt att det här var precis vad jag letade efter: ett (mer eller mindre) hel-automatiskt sätt att omvandla en CD-skiva till MP3-, OGG- och/eller FLAC-kodad musik.

 

Eftersom jag kör OpenSuSE 11.0 blev nästa sak att göra att be Yast installera abcde och id3v2 (resten av applikationerna som nämns i artikeln trillade in med automatik på grund av olika beroenden). Sedan var det bara att stjäla lämplig configuration från abcde-artikeln och spara som ~/.abcde.conf. Några få förändringar i filen och sedan var det klart att köra!

 

 

$ abcde

 

 

Samtidigt har jag påbörjat ett NAS-projekt för att ha någonstans "säkert" att lagra all musik, men det får jag återkomma till senare...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mauths bild

Bara för att jag känner ett behov att visa mig på styva linan och visa livstecken lite då och då.

Att kopiera sin egen CD-samling är inte att piratkopiera.

Du får rippa alla skivor du har fysisk tillgång till enligt en dom från 70-talet. Då gällde det att kopiera  till kassettband. Det till och med lagligt att låna CD-skivor och kopiera, tex från kompisar eller, om jag förstår saken rätt, från biblioteket. Det man inte får göra är att tanka ner eller dela ut på nätet.

Sen tror jag att det finns bärbara mp3-spelare som stöder FLAC, iAudio stöder FLAC enligt specen på on-offs hemsida.

Jag har inte testet iAudio men jag körde min gamla mp3-spelare i tvättmaskinen och funderar på nämda spelare, några erfarenheter, någon?

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jonasbjorks bild

Grundregeln är väl att det är tillåtet att göra en kopia av ett original, men inte kopior av kopior. När du rippar din CD skapas en kopia, det är kopian du delar ut på nätet och därför är det ett brott mot lagen. Vad jag förstår är det helt lagligt att göra kopior på sina egna (och kompisars) originalskivor.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

I vintras skrev jag till bla STIM om detta med att kopiera skivor

Här kommer informationen

Vi är några Seniorer som funderar på detta med LP (LongPlay) skivor som
ligger!
Vi har ju köpt CD av det mesta som man var intresserad av! Men nu börjar
även
vi Pensionärer använda oss av MP3 och MP4 spelare. Så vi funderar på att
köpa
oss en gemensam skivspelare med USB kontakt för att lagra musiken i datorn.

Kanske ett och annat knaster kan tas bort ävenledes.

Nu till själva kärnfrågan.

Om vi har en gemensam lagringshårddisk när vi hjälps åt att spela av våra
godingar. Är det rätt och lagligt att göra så?

Kan jag få lyssna på en låt ur Bertils skiva?

Tacksam för ett svar innan vi köper en LP avspelare.

Med bästa hälsningar

Svar:
Hej Lennart,
Så länge ni spelar av skivorna och gör datafiler av dem för eget bruk är
det
inget problem.
Om ni vill sprida era filer vidare utanför den inre kretsen måste ni
inhämta
tillstånd från berörda rättighetshavare.

Med vänlig hälsning,

Jonas Nordin
STIM Medlemsservice
____________________________