Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Problemet med Linux!

Dags att skriva här igen på Lp som jag tycker har fått sig ett riktigt lyft. Jag sitter och filosoferar lite och tänker. De flesta människor söker förmodligen främst trygghet i livet. Inför det okända så är de oftast lite rädda. De håller sig ofta till det de kan eller som de känner sig mest trygga med.

Människor köper hus. Är kanske lite reserverade när det gäller okända personer. Stannar kanske hellre hemma än besöker någon ny person i dennes hus på andra sidan stan. De vet kanske inte riktigt vad det får ut utav besöket. Borta bra, men hemma bäst tänker nog många.

Likadant tror jag det är när det gäller operativsystem och andra program. Människor vet vad de har men inte vad de kan få. Kanske är de också nyfikna men de prioriterar annat.

För ett tag sen så diskuterade en kompis Microsoft Office med mig. Vad jag än sa om Open Office så ville han inte riktigt höra. Microsoft Office var helt enkelt bäst enligt honom. Det var ingen idee för mig att argumentera vidare. Då hade vi nog bara blivit osams.

Dessutom måste han ju ha rätt att tycka och tänka vad han vill. Problemet var bara att han inte ens ville pröva Open Office! Jag har upptäckt att många personer kritiserar det som är okänt för dem utan att ens våga testa dessa saker först.

Vi har alltså ett problem här som inte riktigt går att komma runt. De flesta vill inte tänka så mycket själva på flera val utan de använder oftast det som den stora massan använder utan att tänka själva. De verkar helt enkelt inte vilja göra några medvetna val själva.

Många uppgraderar kanske sina operativsystem från Windows XP till Windows Vista för att imponera på sina kompisar. För att alla känner till Windows. De vill inte vara den där konstiga filuren som kör Linux. Den jag och förmodligen även du vill vara.

Just för att vi är konstiga filurer försöker vi oftast vara ändå konstigare genom att tjafsa inbördes om vad som är bäst. Vilket gör att utomstående betraktare bara tycker vi är ändå konstigare då de inte vet vad vi tjafsar om. De saknar helt enkelt kunskaper om det vi håller på med.

Vad skulle då hända om människor såg linux på reklamaffischer på stan och såg det i tv-reklamen. De skulle kanske kunna tänka att de skulle kunna imponera på sina kompisar genom att köpa en dator med det på.

Eftersom de sett och hört talas om det skulle det inte vara så skrämmande och nytt och om dom skaffade linux kanske även deras grannar skulle göra det.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Problemet med att marknadsföra är att om en dist inte levererar så är det "Linux suger!" direkt. Så kollektiv marknadsföring är farlig. Helst ska man kan inte nämna Linux alls i eventuella reklamkampanjer. Ubuntu, Suse, etc duger bra.

extons bild

Många människor (dina svårövertalade vänner och andra) är väl helt enkelt inte så vidare värst intresserade av datorer och olika OS. De ser kanske t o m datorn som något "nödvändigt ont". Att få dessa allmänt ointresserade människor att börja använda Linux är svårt för att inte säga omöjligt. Jag ifrågasätter om det ens är någon större vits med att försöka omvända dom. Sannolikheten för att de plötsligt ska bli bitna av datorer/Linux är nog rätt låg.

 

LINUX.EXTON.NET

tomasuus bild

Jag misttänker också att sannolikheten för att de ska bli bitna av Linux/datorer är låg. Problemet är dock att många utav dessa kompisar ofta köper skrytdatorer som de inte har någon egentlig nytta för. Vissa, inte alla men en del utav dessa har inte ens antivirusprogram och brandväggar konfigurerade och de har så mycket skräp på sina burkar så de går segare än min äldsta burk från -2002. Trots att kostnaden för deras burkar kan ligga på över 20.000 SEK.

Jag har svårt att se logiken i detta. Jag har dock inget intresse att övertala folk att gå över till linux längre. Folk får göra som de själva vill.