Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Därför gillar jag personligen Linux!

Främsta skälet för mig personligen terminalen/bash! Om Linux bara var grafiskt skit skulle jag likagärna kunna välja Windows. Det är bara det att GNU/Linux är så mycket mer. Det tillfredställer nästan alla mina behov.

Jag gillar att ändra konfigurationsfiler och att göra alias och även olika bashscript. Allt går ju att göra utifrån terminalen. Att fjärrstyra burkar över ssh går ju också väldigt smidigt. Jag gillar dessutom att leka med olika virtualiseringsprogramvaror som Virtualbox. Jag har nyligen köpt boken "Learning Python" av Oreily.

Jag har även införskaffat flera böcker om GNU/Linux. De böcker jag läst på svenska är dåliga då de oftast har några år på nacken. Dessutom känns lösningarna som presenteras i dem ofta som gammal skåpmat. Det finns bättre&modernare lösningar.

Jag gillar verkligen den engelska datorlitteraturen. Jag gillar även linuxportalen.

Däremot har jag ett litet problem med en av mina datorer idag och det är på min server-burk. Säkerheten blev i samband med grundinstallationen fel och det verkar som mina repos har blivit konstiga. Repo filen ser däremot inte konstig ut. Men kör jag en apt-get update && apt-get upgrade så vill datorn installera osignerade paket. Sen så klagar den också över "GPG error: http://ftp.se.debian.org etch Release: Okänt fel vid exekvering av gpgv"

Denna rad stör mig då jag misstänker att det blivit något fel vid själva grundinstallationen av systemet från Debians nätverkspeglar. Nu har jag dock fått för mig att jag ska installera opensuse på denna burk istället och då tänkte jag följa denna guide, http://en.opensuse.org/Network_Install

Visst skulle jag enbart kunna installera om Debian på burken. Men är mer sugen på en annan lösning och då tror jag opensuse passar bättre för detta ändamål.

Har även senaste tiden börjat fokusera på likheterna mellan de olika distributionerna snarare än på olikheterna. De är ju trots allt ganska lika varandra egentligen.

Jag tänkte också att jag skulle försöka hålla mig till något jag haft tankar på förut en distribution för varje "ny" dator.

Har även haft tankar på att skaffa ett lite större usb-minne, 4GB borde räcka. Har tankar på att skräddarsy någon distribution om jag vill ha den på detta minne.

Har lekt lite med mindre minnen. Det känns dock som ett 4Gb minne är vad jag egentligen är ute efter.

Kanske skulle en modifierad version av Pardus vara något att ha på detta minne som är baserad på Extons svenska pardus remix. Bara några små tankar jag har. Detta p.g.a bra hårdvaruigenkänning.

Om jag inte skulle slänga in Opensuse på min serverdator så har jag funderingar på att slänga in Centos alternativt Fedora på denna burk. Om jag inte minns helt fel så kan jag skapa en konfigurationsfil vid en installation av fedora som sedan kommer göra så installationen sker automatiskt. Bara lite tankar återkommer senare och berättar hur jag gjort saker. Kommer även i framtiden dela med mig av bashscript och olika smidiga alias.

Terminalen kanske inte är allas vän.Men den är min vän och mitt största skäl till att jag använder GNU/Linux idag.Då det var dess alla användningsområden som tillslut fick mig att fastna för GNU/linux.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Ja, vad vore UNIX utan pipes - det är nyckeln till världens hemligheter Smile Du verkar dock inte ha fastnat för den GNU-igaste av editorer, där har du mycket att lära "my young padawn" Wink

 

Lycka till med dina framtida äventyr

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Nej när det gäller Emacs och även Vim så saknar jag erfarenhet från dessa. Jag har visserligen prövat dem men inte satt mig in i hur de fungerar. Men jag antar det kanske står en del nyttigt i kunskapsbanken(wikin)

Jag vet inte varför jag föredrar nano egentligen kanske för att den är så simpel. Får jag tid över  någon gång ska jag försöka titta närmare på  emacs och vim(Diplomatiskt svar). Det kan ju faktiskt var värt det.

Ibland är jag trög som när jag envisades med att köra putty för ssh-anslutningar istället för genom terminalen. Lycka till själv "Master Jedi" Smile