Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En bok om Ubuntu som jag varmt rekommenderar :)

I veckan så köpte jag b.l.a en bok om Ubuntu.Ubuntu Linux Bible av William von Hagen( Wiley Publishing, Inc, Tryckår 2007)

 

En del av informationen känns gammal och det följer med en något äldre ubuntu version med boken. Det är trots detta den bästa boken jag börjat läsa om Ubuntu och den är på över 900 sidor och kostade 349 SEK.

 

Troligtvis kommer jag inte att läsa hela boken rakt av har fem datorböcker som ligger bredvid sängen just nu. Mera böcker kommer jag även att införskaffa snart. Dessutom har jag läst andra böcker om Ubuntu. Denna är dock den bästa jag sett. Jag gillar inte rena newbie eller böcker för dummies då dessa enbart verkar rikta in sig på nybörjare. Denna bok är för nybörjare till avancerade användare.

 

Personligen har jag aldrig riktigt fallit för Ubuntu. Men efter att ha använt boken som uppslagsverk så ser jag att jag med hjälp av denna bok kommer kunna använda ubuntu på samma sätt som jag idag kan använda&hantera Gentoo.

 

Dessutom är lösningarna oftast enklare att genomföra i ubuntu. Jag brukar nästan jämnt få huvudvärk när jag kompilerar om kärnan i Gentoo
Sad

 

Dessutom vill jag spara kompileringstid. Gui-lösningarna som gås igenom i boken ser dessutom riktigt smarta ut och jag kan slå upp i princip allt jag söker. All heder åt nätet. Personligen så gillar jag ändå att ha en aktuell bok bredvid mig.

 

Även om jag klagade över åldern på boken så är den ändå aktuell. Anledningen till att jag tycker den är gammal är för att de flesta böcker jag läser nu är tryckta -2008

 

Nej nu ska jag läsa vidare i mina böcker och kolla närmare på min server och jag tror faktiskt jag kommer gå över till ubuntu om min Gentoo-dator kraschar någon gång i framtiden. Detta p.g.a denna alldeles utmärkta bok jag har bredvid mig.

 

Mest köpte jag boken för att jag idag har Debian på två datorer och då Debian är väldigt likt Ubuntu med skillnaden att det använder äldre paket&program om man som mig kör etch.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Stable massar nog bäst på en server, men på desktopen fungerar testing/unstable utmärkt. Jag har en 1.5 år gammal installation av unstable på min laptop och jag kör den som standardsystem med mycket god behållning. Paketversionerna är i nivå med Ubuntus men uppdateringarna sker kontinunerligt så man slipper vänta i ett halvår på nya versioner av program. Visst finns det lite buggar här och där, men pga. det ständiga uppdaterandet så brukar de flesta försvinna med tiden (även om nya dyker upp Wink).

Jag skulle satsa på tidlösa referensböcker, då de poppigaste böckerna snabbt blir omoderna.

---------------------------------------

 

misiu_mps bild

Jag jobbar med kristian varje dag och ser honom kämpa mot ständigt kommande nya buggar i debian unstable. Visst försvinner de rätt snabbt men det är alltid nåt annat som slutar fungera. Varje uppgradering är som en bashisk rulette. En gång fungerar den externa skärmen med en knapptryckning, vid nästa presentation har man inte så mycket tur.

Det finns inget konstigt med det. Det är ju UNSTABLE - utvecklingsversionen, så att det kommer buggar där är allt enligt plan. Det är därför debian unstable inte är att rekommendera för någon som vill alltid ha ett fungerande, pålitlig system.

Kristians bild

Strunt, bara för att du har kärat ner dig i Arch ... Vill man ha en modern distribution så får man åsidosätta 100% stabilitet - så är läget, gillar man inte det får man köra Debian Stable ifrån 2006 eller något annat system. Jag kämpar inte alls med Debian varenda dag, det har förekommit mindre problem vid ett fåtal tillfällen men det är inget jag inte kunnat lösa. Jag hade mer bekymmer när jag körde Ubuntu eller Arch. För närvarande funkar allt prima

Det enda jag inte kan leva utan är emacs och firefox - de har aldrig strulat Smile

 

---------------------------------------

 

misiu_mps bild

Du har ju inte ens fösökt lösa de problem som du fick med arch. Faktum är att det mesta är löst på arch forum och lösningarna är stabila.

De flesta moderna distributioner är betydligt modernare än debian stable och till skillnad från debian unstable utformade med tanke på stabilitet. Fedora, suse, gentoo, arch (ej för nybörjare), pclinuxos, ubuntu är exempel på distar som är avsedda för slutanvändaren (även om vissa kan ha problem som debian unstable inte har). Debian unstable/testing är menad att vara en sandlåda där nya versioner slängs för att testa om de fungerar.

Vill du vara säker på att varje komponent av ditt system fungerar alltid på samma sätt (eller alls) så är det inte debian unstable du ska ha.

Måste du ha det ABSOLUT nyaste och samtidigt inte bryr dig om tillfäliga "driftstörningar" eller ser dem som en utmaning, blir debian unstable en väldig bra lösning.

tomasuus bild

Ja det blir nog Debian Unstable alternativt Ubuntu på Gentoo-burken någon gång i framtiden. Har även där en del problem med buggar&stabiliteten emellanåt. Men nästa gång det blir "större" konstigheter orkar jag inte lösa dem på gentoo-viset så då blir det nog som sagt Debian Unstable eller Ubuntu på burken just för att jag har min bok tillgänglig.

Hade jag haft andra lika bra böcker tillgängliga om andra distributioner är det också möjligt att jag skulle välja någon annan distribution. Men känner att jag vill ha en dist med snabba&enkla lösningar. Vad kan då vara bättre än att ha en bra bok i närheten. Smile

tomasuus bild

Jag tror nogden här  boken jag läser kommer fungera alldeles ypperligt som referensbok. Kan bara nämna ett exempel i ett kapitel som beskriver hur man sätter upp en dhcp-server i sitt Ubuntu. Beskrivs 4-5 olika sätt. Ett beskrivs dock mera utföligt och det beskriver hur man kan ställa in sin server via konfigurationsfiler men det beskriver också hur man gör detta via ett smidigt GUI.