Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur viktiga är hemanvändarna egentligen för Linux?

Är Linux(GNU/Linux) ett hobbystem? Är det ett system skapat av endast hobbyister? Nej knappast.

 

I vårt komersiella samhälle behövs Linux och andra fria operativsystem? Ett exempel många mobiler idag är renodlade datorer som har egna operativsystem som är baserade på fria operativsystem. Varför då? Jo så att vi konsumenterna slipper betala royalties till stora företag som har monopol på operativsystem. Ganska bra då vi får billigare mobiltelefoner.

 

Vi kommer med största sannolikhet se mera sådana här produkter i framtiden som har egna operativsystem. Stora företag satsar bland annat pengar på fria operativsystem. Är det för att de inte tror på produkterna?

 

Nej jag tror knappast det! Varför släpper de i så fall på sina affärshemlig hemligheter(sin forskning). Så de s.k hobbyisterna, utvecklarna skall kunna vidarutveckla teknologin. Linux och andra fria operativsystem har helt klart ett användningsområde. Hur viktigt är det då med många hemanvändare?

 

Jag tror inte det är sådär jätteviktigt. Självklart behövs det i vilket fall som helst beta testare. Som kan testa systemen så visst behövs det hemanvändare.

 

Kommer renodlade gamers gå över till fria operativsystem i framtiden? Vem vet. Skulle det uppstå ett priskrig på datorer i framtiden där man vill slippa operativsystemskostnaden så ser jag detta som en fullt trovärdig och möjlig utveckling. Jag skulle t.o.m vilja påstå att vi redan sett starten av denna utveckling.

 

Det är dock omöjligt att sia om detta. Det får andra göra på börsen, aktiemarknaden som är baserad på ren spekulation. Jag själv då hur kommer jag bete mig?

 

Jag kommer inte satsa stora pengar på datorer då inhandlar hellre dessa på http://www.it-auktion.se/ alternativt på http://www.smalandsborsen.se/

 

Jag spelar idag ett spel och det är World Of Warcraft. Det kan jag spela i GNU/Linux. Min erfarenhet av Linux är att jag får krångla minst med Debian. Därför är det mitt förstahandsval som operativsystem(linuxdistribution)

Detta kan komma att förändras i framtiden.
Jag är öppen för förändringar tiden står inte still. Själv använder jag flash, codecs, nividia-drivers och annan proprietär mjukvara utan att blinka. Varför? Annars skulle jag inte kunna få ut det bästa av mina datorer som jag ser på saken!

 

Jag har även på senare tid slutat kalla Linux för GNU/Linux jag kallar det enbart Linux. Även om jag vet att det bara är kärnan är det flera oinvigda som fattar vad jag menar om jag enbart nämner Linux.

 

All heder åt Stallam och GNU. Deras projekt är viktigt liksom Gnome och KDE projektet. Men bara för att de är viktiga nämner jag inte Linux för GNU/KDE/Linux det är enbart förvirrande för oinsatta och då är det nog bättre att jag enbart nämner den linuxdistributionen jag använder vid namn.

Det var allt från mig denna kväll! Ha det gott allihopa och njut av sommarvärmen!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dps bild

Tror tyvärr att Linux är chanslöst på hemmadatorer, Windows är så mycket smidigare, det går inte att komma ifrån, allt fungerar out of the box, Allt finns att installera, oavsett vad du vill göra.

Multimedia fungerar mycket bättre etc.

.

Alla i Linux drar åt olika håll, finns massor av olika API'er, gränssnitt, distributioner etc.

 

 

tomasuus bild

Jo det är väl litegrann så och så länge hemanvändarna är nöjda med Windows och så länge de populäraste distributionerna fungerar i princip  out of the box men  har stabilitetsproblem så tror jag inte så mycket kommer förändras på hemmadatorfronten.

Möjligtvis så får MacosX fler användare. Men det är ju omöjligt att säga. Enda sättet för Linux att slå igenom mycket måste ju vara om det blev mer standardiserat. Men då påstår jag att vi gör en massa konsulter och tekniker överflödiga och vem vill det egentligen. Lite svårt måste nog Linux vara Smile

Det verkar ju även finnas så många olika viljor inom denna värld och folk&företag som vill åt olika håll så vi får nog vara nöjda med de användare som finns. Tillkommer det flera användare är det bara en bonus.

Sen vet jag inte om det vore så jättebra med att följa en standard. På sätt och vis tycker jag saker är bra som de fungerar idag. Å andra sidan vet jag inte det kanske vore bra med en standardisering av Linux.

Men det är nog dubbelt likaså som ett mynt som alltid har två sidor. Man förlorar något men vinner något annat oavsett vad man gör. Ibland är exprimenterande bra men det kan också leda till en katastrof.

pluns bild

Nejdå, utmaningen är att köra en "mainstream" linje och se till att

saker bara funkar.

.

Ubuntuforums är ett exempel på detta inkl att man styr undan allt "religiöst tjafsande" och fokuserar på att få en PC att funka.
.

Det finns inget bättre än en fungerande Linuxburk inkl hemserverlösningar..Skrattande

.
.

Sen är disttjafsandet förödande och det eviga provandet hos vissa isf att lära sig
 Linux mer på djupet inkl att engagera sig i öppen mjukvaruprojekt.
.

Världen ÄR kommersiell och det behövs kreativitet för att fixa funktioner då inkl att

inte hålla på med det eviga tjötandet om petitioner.
.

Fler användare > Fler utvecklare > Nya smarta lösningar isf att fastna i religion.

.

Den stora utmaningen är att en liten klick bokstavstrogna måste backa och ge plats

för nytänkande.

 

 

---------------

Theos song

mikaeljs bild


Jag rör mig inte en millimeter...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

polters bild

Jag kan verkligen inte relatera till det du säger. Personligen känner jag mig ganska trängd av Windows, medan Linux känns lite mer tillåtande. Sen undrar jag verkligen vilken Windows-dator allt funkar out-of-the-box på, för jag har då aldrig sett till en sådan. Multimedia-codecs får man ladda ner på Windows precis som på Linux osv. Jag skriver inte detta för att starta flejmkrig, jag har aldrig sett en Windows-dator där codecs-installation och liknande är så enkelt som på Linux.

mindlights bild

Tvärtom... Linux är steget före Microsoft... Idag gör gamers vad som helst för att få ut mest ur sin burk.

I Linux kan du, till skillnad från Microsoft Windows, göra en config som är helt anpassad efter en applikation.

Ta t ex Wow.

I windows installerar du det och du har en helvetes massa processer igång i bakgrunden.

I Linux slimmar du ett entry i Grub som laddar en slimmad kärna och bootar upp X med bara Wow och OpenGL-stöd.

Bara där har du ett rejält övertag över Windows...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jensos bild

GNU/Linux, FSF, GNU, Slackware, CRUX, vilken-dist-som-tillfälligt-faller-in, XFCE, Ion, Xterm, Vi/Vim X11/ej X11, Vilket som faller sig, sej nej till M$!

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?