Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gentoo, Debian Etch, Ubuntu 8.04 och Windows XP

Det är vad jag har på datorerna hemma idag! Min nya telefon har Symbian om jag ska vara petig.

Mycket problem med allt möjligt hemma under sommaren. Men nu är åtminstone nätet tillbaka. Rensade min webserverburk och la in Windows XP och Ubuntu på denna istället för Debian Etch. Datorn får fungera som min nya skrivbordsdator.

Med tanke på alla problem jag haft med nätet i sommar är det ingen större idee att ha en webserver hemma.Åtminstone inte när nya problem kommer.

Min Gentoo-burk tog jag ut grafikkortet ifrån.Så nu startar den upp som den ska. Den används som DHCP-server. Men tappade inställningar när jag kompilerade ihop en ny version av dnsmasq paketet. Problemet är löst då jag kompilerat tillbaka till den äldre versionen av programmet. Mycket kompileringar fick jag göra innan allt var fixat. Att det gick så smärtfritt kan jag tacka utvecklarna till Kuroo för.

En gentoo-burk som inte blivit uppdaterad på någon månad är en mardröm utan kuroo.

Jag orkade inte med att ens försöka att synca min mobil med Evolution och jag har planerat att använda online-verktyget på mitt webhotell för min hemsida, om något ska bli gjort någon gång. Det är av dessa skäl jag är beroende av Windows-XP

Har planerat att fjärrstyra skrivbordsdatorn. Planerar eventuellt att tillämpa en VNC-lösning. Både för Ubuntu och Windows XP. Dessutom är jag sugen att titta närmare på Cygwin som jag har installerat.

Självklart kommer jag då styra denna dator ifrån min laptop med Debian Etch. Fjärrstyr förövrigt min Gentoo-dator från denna över SSH.

Hade en del problem med laptopen i sommar. Rensade den från massa skräp.Sen gjorde jag ren fläktarna och kör nu xfce på den. Men någon total ominstallation har jag inte behövt göra.

Tänkte installera Extons DSL Remix senare på ett 4 gigs usbminne. På detta sätt kan jag ha med mig GNU/Linux i fickan vart jag än går Smile.

Hittar förövrigt inte så stora skillnader i ett Ubuntu 8.04 system eller i ett färdigkompilerat Gentoo-system med Gnome. Jag hittar snarare mer likheter än olikheter.

Tänkte även ge mig på att hacka ett gammalt ADSL-modem och uppdatera det med ny firmware. Mer om detta senare. Har gett bort mitt omgjorda xbox med Xbmc på till några ungar. Hade ingen större nytta av denna själv eftersom nätverkskortet i den gått sönder.

Gav mig på lite enklare saker med python också. Ska definitivt lära mig mera om språket.

Mitt mesta akuta problem för dagen är att jag ska installera en DHCP-server på en gammal skräpburk som har dubbla nätverkskort. Tänker inte kompilera ihop Gentoo bara för det ändamålet.

Har testat att bränna ut Ipcop I386 isoversionen. Men utav någon anledning så fungerar ingen av de tre skivor jag bränt riktigt tillfredställande i lägsta hastighet 4X i k3b.

Ska kanske pröva bränna någon annan äldre version för I386. Uppskattar även tips på andra rena DHCP-GNU/Linux distributioner som är enkla att både installera och hantera.

Ha det gott allihopa Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Sker mobilsyncen via USB? Då kan du installera Windows XP i Virtualbox (ickefria varianten) och hantera enheten därifrån. På så vis slipper du ha Windows på en egen partition. Virtualbox är annars ett jättebra sätt att lära sig sätta upp en server och pilla med tjänster i en liten sandlåda som man kan leka med och anropa ifrån värddatorn.

Är skräpburkens enda syfte att dela ut DHCP? Då kanske det är betydligt lättare att du skaffar dig en router med fler än en utgång så slipper du ha en hel dator ståendes igång 24-7. 

Kikade precis in ett lovande python-projekt, pitivi http://www.pitivi.org/wiki/Main_Page, en videoeditor som än så länge bara är i startgroparna men den fungerar fint för att klippa semesterfilm med. Checka ut den ifrån svn

svn co http://svn.gnome.org/svn/pitivi/trunk pitivi

och bygg den genom

./autogen.sh

make

sudo checkinstall

make install fungerar också men med checkinstall så får man ett fint paket (deb eller rpm) som man lätt kan avinstallera om man så behöver

checkinstall gnällde över att versionsnumret och revisionsnamnet innehöll mellanslag, så dessa inställningar får man ändra.

Ett "bättre" sätt att checka ut koden är via git-svn

git-svn init http://svn.gnome.org/svn/pitivi/trunk

git-svn fetch

Plötsligt har man ett finfint GIT-repo som man kan köra git-svn rebase på för att hämta hem senaste versionen av projektet och applicera sina egna ändringar ovanpå Smile

 

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Jo mobilsynkroniseringen sker över USB. Jag har redan den ickefria varianten av Virtualbox på min Gentoo-dator. Men den burken har bara 512 MB  DDR2-ram för tillfället. Tog ut 2048 MB DDR2-ram från den tidigare och satte det i min f.d serverburk. 

Ska i och för sig handla mer ramminne snart.Det är ju så billigt nuförtiden Smile

Har fått saker att fungera bra i Virtualbox. Men bara när jag setat själv vid datorn jag hållt på med. Vissa saker går hursomhelst ändå ganska segt som utskrifter från min Canon Pixma skrivare(Not:Har Usb-uttag).

När jag loggat in över SSH till Gentoo burken och startat Virtualbox så har det gått jättesegt. Tror i och för sig det kan ha med grafikkortet på min bärbara att göra.

Jag har även en Windows-licens och skiva jag inte använt på ett tag så jag tänkte det kunde vara bra att dualboota datorn med denna och köra Windows i normalläge för att kunna köra det snabbare.

Angående DHCP-server så behöver vi en där jag bor. Det är flera som använder samma ADSL-uppkoppling och åskan tog gamla DHCP-serverburken som hade IpCOP installerat.(Not:Det var inte jag som hade utfört den installationen)

Jag har ingen större lust att ha min Gentoo-dator i ett allmänt utrymme. Har en billig skräprouter som går att koppla in men den tappar sitt ip emellanåt och krånglar bara Sad

Tackar hursomhelst kring tipsen med git-svn rebase. Jag ska kolla närmare på dessa tips när jag återupptar studerandet&testandet av Python igen. JAg tror definitivt jag kan ha nytta av dessa tips. Smile Till dess får jag stå i skamvrån och skämmas för hur lite jag kan.Men baratills jag lärt mig språket riktigt Smile