Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

När något verkar vara för bra för att vara sant!

Då är det kanske läge att bli skeptisk.Nu är det så att jag i dagarna installerade Ubuntu 8.04 åt en kompis. Jag har tidigare gjort försök att installera Debian Etch och Ubuntu 7.10 åt andra kompisar med dåliga resultat. Båda dessa kompisar har gått tillbaka till Windows.

Så jag var minst sagt lite skeptisk till det hela innan jag påbörjade installationen. Men sagt och gjort så slutförde jag grund installationen. Det enda jag gjorde sen var att besöka http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=766683 för att ordna multimediafunktioner.

Jag aktiverade även proprietära drivrutiner för ett nvidia-kort superenkelt i en GUI. Nu var allt frid och fröjd trodde jag!

Problemet är att min kompis efter ett tag började prata om att han ville ha en webkamera installerad. Jag har tidigare dåliga erfarenheter av webkameror och Debian Etch. Jag har fått kameror att fungera men inte hittat några bra program för dem.

Säg Cheese och Amsn. Efter tips från en kompis så installerade jag dessa program. Pluggade in kameran och körde en lsmod. Webkamera modulen var redan där och kameran fungerade direkt.

Nu idag fick jag höra av min kompis att senaste Windows är det bästa. Obonto - WIndows inga varningsrutor ingenting. Det fungerar klockrent. Jag orkade inte mig på någon lång invecklad förklaring utan förklarade bara att Ubuntu inte är Windows. Nu känner jag mig redo för att ta itu med andra kompisars datorer också.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Inga varningsrutor? De menar en spärr som förhindrar vilket program som helst att få full access till systemet? Jo, de rutorna är ganska besvärliga.....

---------------------------------------

 

FoHs bild

Utvecklingen går framåt! Glad Det händer mycket på ett halvår, så man får puscha för Ubuntu eller andra distar lite då och då. Webbkamerastödet ska väl bli ännu bättre efter vad jag förstått. Nästa kärnversion kommer i princip ha stöd för samtliga webbkameror på marknaden.

Vad var anledningen till att han ville ha ett annat system? Trött på Vista?

tomasuus bild

Krånglande dator, Okunskap. Han hade gjort så många grova användarfel med burken så den var bortom räddning. Det jag gjorde var bara helt enkelt att installera Ubuntu 8.04 åt honom utan att fråga om han ville ha ett nytt system. Han är hursomhelst än så länge jättenöjd med burken Smile