Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

7 Skäl till att överge Linux och efter det linuxtips

Det är inte jag som skriver en artikel om sju skäl till att överge Linux. Det är en artikel i Datormagazin Nummer 9-2009.Den heter 5 skäl att byta från Windows XP till Windows 7 och sju skäl till att du ska överge linux.

Personligen tycker jag Windows 7 hyllas lika mycket som it-aktierna gjorde innan bubblan sprack på -2000 talet.Jag hade också hoppats att Windovs Vista skulle bli Windows Sista.

Nej helt ärligt tycker jag bara det är lite konstigt att man hyllar något som inte varit ute på marknaden speciellt länge. Något som fortfarande verkar befinna sig i betastadiet och därför inte bör vara en mogen produkt.

Påminner litegrann om när den bärbara videospelskonsolen Gametrac skulle komma ut på marknaden -2003. Produkten saknades helt den gången.Jag tycker stora företag är bra på att lyfta fram sina produkter även om de skulle visa sig vara billiga skräpprodukter.

Nu har jag i och för sig inga personliga erfarenheter från Windows 7. Jag känner inte att jag behöver det heller. Jag trivs alldeles utmärkt  med att använda GNU/Linux.

För nybörjaren finns nybörjarvänliga distributioner som exempelvis Linux Mint( http://www.linuxmint.com )och Pardus http://www.pardus.nu/

En bra första sida för de som vill gå över från windows till linux finns här http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/25-linux-tips-f...

Linuxtips för lite mer avancerade användare finns här http://www.tuxradar.com/content/linux-tips-every-geek-should-know och här http://www.tuxradar.com/content/more-linux-tips-every-geek-should-know

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Jag tycker DMZ är en litet konstig tidning. Det känns som att Linuxinformationen i den i många avseenden är där för att sälja nummer mer än att de som skriver faktiskt gillar det. Inte så konstigt när det är en kommersiell tidning förvisso, men när till och med den sk Linuxredaktören berättar att han kör Windows på alla sina datorer för att Linux inte räcker till... då är det väl något som är galet?

Artikeln som du nämner är skriven av Patrik Brinkhäll, frilansare. Skälen och kommentarer från mig:

  1. Linux kör inte programmen jag använder - Kan vara ett skäl att låta bli Windows 7 också, även om sannolikheten är mycket mindre.
  2. Jag installerade men viss hårdvara fungerade inte - Kan definitivt vara ett skäl att inte köra exempelvis Vista eller Windows 7. Otaliga är de gamla men fullt fungerande scanners och skrivare som inte fungerar med nya operativsystem (eller snarare har tillverkaren inte drivrutiner för Windows, för nya Linuxsystem fungerar det säkert.)
  3. Jag provade Linux men var tvungen att skriva kommandon - Bara några sidor efter denna artikel handlar det om blåskärmar i Windowsmiljö och vad man kan göra åt det, t.ex. skriva några kommandon... Bahnhof har i sin supportinformation kommandon som avses skrivas in i kommandoprompten. Inte ens Windows är fritt från detta.
  4. Jag gjorde det här och det där hände, det händer aldrig i Windows - Det kommer säkert finnas situationer i Windows 7 där det beter sig annorlunda jämfört med XP och till och med Vista.
  5. Jag postade ett meddelande på ett forum, och Linux-folket var elaka - Kom igen, som att det skulle vara unikt för Linux??
  6. Jag gillar det inte - ...
  7. Jag installerade Linux, sedan gick allt fel - Här påpekar man återigen att hårdvara kan vara en källa till problem. Se punkt 2 för kommentar.

Det känns otroligt småaktigt. Väldigt amatörmässigt gjort och skälen känns som de uppkommit efter någon minuts "brainstorming". Jag är inte den som är paranoid och tror att folk går Microsofts ärenden, och det gör jag inte i det här fallet häller, men det känns som att författaren klart och tydligt vill propagera för att folk ska flytta sig bort från XP och Vista men verkligen understryker att Linux inte är ett alternativ. Det är Windows 7 som gäller!!

Det är tur att prenumerationen är slut. Jag kommer aldrig mer prenumerera på DMZ (bestämde mig för flera månader sedan), den känns alldeles för amatörmässigt. Samtidigt vill jag passa på att höja ett varningens finger för Ubuntu User. Den kändes lite väl Ubuntu-fanatisk...

leochingkwakes bild

Jag vågar påstå att till 90% så är det användarrelaterat. Kvarvarande 10% är hårdvarustrul, buggar i program osv.

jeffs bild

Patrik Brinkhäll verkar vara en kille med koll! Honom skall jag anlita för att skriva alla mina artiklar! Tror ni han är lika billig som han är usel?

______________________________________

------

jonasbjorks bild

# Jag postade ett meddelande på ett forum, och Linux-folket var elaka - Kom igen, som att det skulle vara unikt för Linux??

Jag säger bara IDG.se.. Windowsanvändare verkar ju vara så mycket trevligare.. Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

johnh3s bild

Läser Ubuntu User själv. Den riktar ju sig särskilt till Ubuntu användare så det är nog inte så konstigt att den fokuserar sig just på Ubuntu.

Då ska den inte skriva om alla andra övriga Linuxdistar.

MacWorld fokuserar sig på Mac/Apple också, och det är helt normalt. Jag skulle gärna se en Svensk Linuxtidning. Men Dator Magazin är ju tyvärr de enda som skriver om Linux.

Men jag håller med om att den har sina brister.

leochingkwakes bild

Innan internet kom så var ju fanzines ett vanligt inslag i tillvaron. Jag har haft funderingar ibland på att starta ett sådant fanzine. Det kunde varit ett sätt att få en svensk tidning. Men jag skulle blanda innehåller mellan Linux och BSD.

Det svåra med ett sådant projekt är det ekonomiska. Det har hindrat mig i alla fall. Jag har motivationen till att driva en sådan tidning. Några skribenter vore nice dock också. Smile

Kan man lösa den ekonomiska biten på nåt sätt så skulle jag sätta igång direkt. Idag när internet finns så skippar man sånt som nyheter och istället har sånt som har långt hållbarhetsdatum som tester, guider, tips & tricks, krönikor, intervjuer m.m.

Men men, får väl se om det blir av nån gång...

FoHs bild

Nä, jag blev inte förvånad över att "Ubuntu User" handlar om och fokuserar på Ubuntu, men som sagt tyckte jag den var lite för fanatisk i sitt förhållningssätt (fanatismen i det här fallet har inget med Ubuntu-fokuseringen att göra). Tänker då främst på Jono Bacons artiklar som nästan är religiösa Smile Jag fick en något dålig smak i munnen, så att säga. Dock fanns det en del intressanta artiklar och tips i den. Jag gillar upplägget som sådant, det märks att den kommer från samma utgivare som Linux Magazine.

kattassens bild

I dagens tider går marknadsföring nästan enbart ut på att skapa höga förväntningar för en produkt som skall komma. Microsoft hausar ju upp Windows 7 otroligt inför släppet om ett tag; låter folk skriva artiklar och blogga om produkten innan den ens finns. Folk får höga förväntningar och produkten säljer bra, oavsett vilken kvalite den har.

Mästarna på detta är ju Apple, de skapar sjuka förväntningar på sina produkter. Ganska lång tid innan iphone kom ut på marknaden gjordes det undersökningar om vilken som var den bästa mobilen, det visade sig att de flesta tyckte just att iphone var den bästa. Vid denna tiden var det mest skvaller och bilder som fanns som information om mobilen och ändå tyckte folk att den var den perfekta mobilen...

Det finns en småtrevlig bok och blogg som handlar just om detta (förväntningssamhället): Nextopia, http://nextopia.info/

Simon

tufftuffs bild

Microsoft har en lista där man håller rätt på vilka journalister som är teknikfientliga (dvs neutrala, negativa till Microsoft eller positiva till Linux) respektive teknikneutrala (dvs pro Microsoft). Den senare kategorin ser man till att mata med information, betaversioner etc och få garanterat goda omdömen. På så vis kan bygga upp en hype innan produkten finns ute.

Jag antar att Apple gör på liknande sätt. Men det har inte läckt lika mycket från Apple, så det är svårt att veta.

mindlights bild

"Nu har jag i och för sig inga personliga erfarenheter från Windows 7."

"Nej helt ärligt tycker jag bara det är lite konstigt att man hyllar
något som inte varit ute på marknaden speciellt länge. Något som
fortfarande verkar befinna sig i betastadiet och därför inte bör vara
en mogen produkt."

Ofta brukar det vara just personliga erfarenheter som skänker ens uttalande pondus.

Varför hör jag en liten röst skrika "Men så har vi alltid gjort!!!" under tiden jag läser ditt blogginlägg.

Angående "känns som en beta" så släpptes Windows 7 RTM för över en månad sedan. Då kunde alltså utvecklare och kunder med Volymlicensavtal och sk "Software Assurance" ladda ner och utvärdera Windows 7. Den 22:e oktober finns alltså den versionen av Windows 7 i butik.

 

Linux har nu haft sedan 2002 på sig att växa och konkurrera med Windows.

Två saker har inte förändrats: a) Windows dominerar marknaden totalt trots alla miljarder Novell och IBM pumpat in i Linux och b) väldigt många Linuxförespråkare är stolta över att ha åsikter om Windows och Microsoft samtidigt som de är lika stolta över att minsann inte ha någon proffesionell erfarenhet av någotdera.

Själv sitter jag fortfarande och undrar när den goda sidan ska inse att man måste lära känna sin fiende för att kunna slå honom.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tomasuus bild

Varför du hör röster kan jag inte svara på Smile

Däremot kan jag bara säga att jag knappast bryr mig om Windows för egen del. Jag har inga behov utav operativsystemet Smile Vad andra använder struntar jag i! Är inte ute efter att visa pondus. Det finns inget jag behöver bevisa. Det finns andra som är så pass mycket bättre än mig på att visa pondus Smile

Finns det någon god sida egentligen? Allting beror på betraktaren.Själv tror jag många anser oss linuxanvändare vara linuxtalibaner. Just därför att vi är annorlunda.

Jag hörde också någon skämtsamt benämna thorvalds och stallman för ett tag sen som fru thora och herr Stallam.Tur att inte windowsfanatikerna på idg har något som liknar kadavro.

Då hade vi säkert fått se karikatyrer på Stallman och Thorvalds.Inte för att jag bryr mig speciellt mycket. Humor som humor så länge den är sjuk Smile

Jag betraktar för övrigt inte microsoft som en fiende. Men jag stör mig på diverse mjukvarupatent och programvarulinlåsningar.

En sak som jag kommer ihåg sen min tid med Windows XP var att när det släpptes i butik så var dett buggigt och ville man skulle skicka felrapporter över nätet till microsoft. Jag vill minnas att det tog runt två år innan produkten var mogen.

Min personliga erfarenhet av Microsofts produkter hitills är densamma och enligt mig bara ett sätt att paketera om en gammal vara och ge den ett nytt namn och nytt ögongodis. Folk sägs äta med ögonen o.s.v.

Kommer jag någon gång i framtiden ha behov av microsofts OS till något speciellt ändamål skall jag så långt som möjligt använda mig av Windows XP. Finner det dock föga troligt att jag kommer ha behov av sådant proprietärt skräp på datorn i framtiden.

 

valdermans bild

Din punkt b) är väldigt tänkvärd och otroligt sann, men helhetsintrycket förtas lite av punkt a). Att flytta på någon som har >95% av en given marknad och dessutom specialiserar sig på inlåsning är inget som går på 5, 10 eller ens 15 år. Uttalanden som "HURR DURR LINUX HAR INTE PWNAT MICROSOFT ÄN" är bara fåniga i sammanhanget.

Dessutom är jag nyfiken på varför du väljer just 2002 som startår för Linux? Hände det något viktigt då som jag missat?

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

abergmans bild

Jag vill inte vara sån, men har du testat Windows 7? I jämförelse med Vista är det som natt och dag, jag gillar Windows 7 och tillsammans med Server 2008 så kommer det bli en farlig kombo i stora miljöer.Vilket linux idag inte är, det är rent utsagt ganska värdelöst att köra i stora miljöer där man vill hålla koll på sina användare.

 

 

tomasuus bild

Så länge jag saknar behovet av att använda Windows kommer jag inte använda det. Om mina behov ändras i framtiden?Ja då kanske läget är annorlunda.Men som det ser ut idag så tackar jag nej till Windows:)

valdermans bild

Stämmer detta verkligen, eller är det bara så att den allmänna medvetenheten om Linuxalternativen inte är särskilt hög? eDirectory är trots allt ganska trevligt, och så vitt jag vet hade det fint stöd för Linux redan för 5-10 år sedan.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mindlights bild

eDirectory är en katalogtjänst. Windows ett operativsystem där Active Directory är endast en del av allt du får till.

Vad exakt är det du syftar till angående eDirectory som skulle vara trevligt?

(Ja ja jag... jag vet vad eDirectory är då jag spenderade 5-7 år av mitt liv med Novell Netware och ett kort inspel med Novell OES)

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

abergmans bild

Mitt uttalande baseras på att det finns en hel uppsjö färdigpaketerade lösningar med Microsoft produkter som i regel är hyfsat sömlösa och anpassade för att fungera ihop utan större påläggning.

Ett exempel är just ActiveDirectory och möjligheten att domänansluta en dator, att konfa linux till att authensiera mot LDAP och länka hemkatalogen till en filserver, tar i jämförelse med att domänansluta en dator och konfa sökvägen till hemmappen i AD, en evighet.

Ett annat exempel är Single Sign On mot ex Sharepointsiter i det lokala nätverket, jag tror inte liknande lösningar finns för Linux. Därav mitt uttalande om att Windows är i princip oslagbart i enterprisemiljöer. Dock så ser jag jävligt gärna att linuxcommunityn snabbt som ögat ser till att ordna liknande lösningar baserade på öppen källkod. Det gör ont i hjärtat varje gång man ser en ny windowsprodukt som integrerar asbra med övriga produkter, när man vet att den enkelheten inte går att uppnå med OSS förtillfället.

 

 

mindlights bild

Håller med till fullo.

Speciellt delen med "jävligt gärna". Väl formulerat!

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iqgrisskinkas bild

"Personligen tycker jag Windows 7 hyllas lika mycket som it-aktierna
gjorde innan bubblan sprack på -2000 talet.Jag hade också hoppats att
Windovs Vista skulle bli Windows Sista."

HAHA!! Finns det något som är mer rätt än det där! HAHA!

Men helt ärligt så har jag märkt att privatpersoner som började använda Vista har förlorat förtroendet för Windows och många böt tillbaka till Xp och har inga planer på att uppdatera sig igen. Microsoft satt pengar före kvalitet och deras plats på tronen är hotad!

alberts bild

Lite konstigt resonemang att man skulle överge GNU/Linux för Windows 7 (sins). För mig står valet mellan GNU/Linux och OS X. Eftersom jag inte vill välja bort något så använder jag bägge och det trivs jag bra med. Det finns en hel del små finesser i OS X som jag gillar. Men för utveckling är GNU/Linux överlägset. Däremot är det betydligt enklare att t.ex. spela in musik i OS X. För enklare låtar kan man använda GarageBand som följer med gratis. Sen finns det suveräna Logic om man har lust att betala. Jag har inte sett något musikprogram till varken windows eller någon Unix-variant som fungerar så bra som Logic. På min TODO-lista finns att testa Ardour, som sägs likna Logic.