Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tvkort och linux!

Jag håller nog på att bli en sådan där ubuntutaliban!

Jag har Ubuntu 9.04, Ubuntu 8.04 Server och Debian Squeeze installerat på mina datorer.Den datorn som har Debian installerat prövade jag först Linux Mint med. Datorn har inte så mycket ramminne 256MB DDR.Så det var mindre lyckat.

Jag valde att installera debian istället på denna burk.Grafikkortet som sitter i burken är ett ATI Technologies Inc RS482 [Radeon Xpress 200]

Efter systemet var installerat så provade jag att installera mitt analoga tvkort i burken. Det ville dock varken fungera i tvtime, mythtv, freevo eller zappit.

Jag brydde mig inte så mycket mera om kortet även om jag kan ta emot analoga kabeltv sändningar här där jag bor.Datorn började dock efter ett tag att hänga sig helt. Enda lösningen verkade vara att slå av och på strömmen.

Efter att ha kollat dmesg upptäcker jag att jag mitt tvkort är installerat men att det krånglar. Mitt grafikkort krånglar också.

Jag googlar efter en lösning. Lörningen som föreslås är att man ska köra en aptitude install firmware-linux. Jag kör kommandot och startar om datorn. Kör dmesg igen. Inga konstigheter. Både tvkort och grafikkort verkar fungera som de ska.

Jag testar att kolla på tv i vlc.Lite omständigt att byta kanal med ivtv-tune från terminaken.Men jag fixar det genom att lägga till dessa alias i .bashrc i min homekatalog.

     alias Kanal-SVT1='ivtv-tune -f182.250'
     alias Kanal-SVT2='ivtv-tune -f196.250'
     alias Kanal-TV3='ivtv-tune -f217.250'
     alias Kanal-TV4='ivtv-tune -f48.250'
     alias Kanal-TV6='ivtv-tune -f231.250'
     alias Kanal-SVT24='ivtv-tune -f189.250'
     alias Kanal-Kunskap='ivtv-tune -f62.250'
     alias Kanal-Eurosport='ivtv-tune -f259.250'
     alias Kanal-MTV='ivtv-tune -f224.250'

Nu så känner jag mig nöjd. Men ska ordna med en bättre lösning senare.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

bittins bild

Jag kör mitt tvkort i mplayer på min Debian Smile

tomasuus bild

Jag måste bara tillägga att jag tycker det fungerar utmärkt att se på tv i Debian. Inga större problem att få igång kortet i alla fall inte om jag jämför med hur det var i Gentoo. Ett mindre helvete Smile

Kristians bild

Det där med "enkla och rena" distar håller bara om man slipper få in ny hårdvara som ska fungera och konfigureras på fem röda Smile

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Helt rätt Kristian Smile

Men det jag verkligen gillar med GNU/Linux är att när man väl fått igång något så brukar det fortsätta fungera i evighet eller tills man installerar om datorn.

I Windows XP och tidigare versioner av Windows har jag ibland tappat inställningar både för nätverkskort och annan hårdvara efter att ha kört windows update!