Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Snabbare Asus Eee Pc 900?

Sitter och funderar. Det är inte så att burken är seg med Ubuntu 9.04.Jag har trots allt uppgraderat ramminnet i den från 1024 MB DDR2 till 2048 MB MB DDR2.

Tänker dock att jag skulle märka en väldig skillnad i snabbhet om jag exempelvis installerade Debian Testing på denna. Burken skulle ändå aldrig klara av en distupgrade till Ubuntu 9.10 senare. Jag har lagt till för många tredjepartsrepos för detta. Resultatet av en distupgrade skulle troligtvis bli att jag hamnade i dependency hell.

Jag gillar dessutom att kräma ut så mycket jag kan ur mina burkar. Ubuntu känns nästan som om det är för prestandakrävande för min lilla netbook. Det är ju dessutom bara en 900mhz processor i datorn.

Med Debian skulle skillnaden bli märkbar.Dessutom tycker jag inte Debian skiljer sig nämnvärt från Ubuntu.Det är dessutom enklare att skräddarsy en debianinstallation än motsvarande ubuntuinstallation. Även om det också fungerar att skräddarsy ubuntinstallationer.

Lite mer krånglande med kärnmoduler och paket kanske det skulle bli. Men frågan är om det inte nästan är värt det för en snabbare dator?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Jag har Debian på min Eee och jag behövde inte göra nåt speciellt för att den skulle fungera bra. Enkel installation och sen bara köra. DebianEEE har lyckats hyfsat med sin release.

bittins bild

Tycker jag med behövde bara uppgradera kärnan för att få w-lan kortet att funka och fixa lite i xorg.conf sen funkar det perfekt Smile

leochingkwakes bild

Vilken modell har du? Jag behövde inte göra nåt med kärnan. Det inbyggda fungerade från start och jag kunde konfigurera wpa redan i början av installationen (något som vanliga Debian inte stödjer, den stödjer bara wep av nån anledning under installation) Smile

bittins bild

900HD med ett Realtek RTL8187SE kort

leochingkwakes bild

Ok jag har den första 900 modellen tror jag.

larsemils bild

jolicloud.
anpassat för netbooks. finare blir det inte

leochingkwakes bild

Seriöst?

larsemils bild

ja. jag har provat det på min eeepc701 och tycker det var riktigt smidigt. dessutom väldigt användarvänligt och lättinstallerat. OCH det sparar mycket plats då du kan köra t.ex gmail som en applikation via prisma. Riktigt häftigt.

leochingkwakes bild

För mig så såg gränssnittet otroligt lamt ut. Lite förväntade man sig att det var nån pekskärm på nån dator som står nånstans och erbjuder besökare begränsade funktioner. Jag tog bort Xandros från min EeePC för att det ser helt galet ut med den typen av gränssnitt.

Sen dyker ju diverse frågor upp. Kan jag pilla med källkoden? Kompilera kärna om jag känner för det? Finns det nån terminal, för jag kan definitivt inte leva utan ett ordentligt terminalfönster.

Och hur länge får man vänta tills Jolicloud har ett paketförråd lika välfyllt som det jag är van vid? Jag kör Debian och FreeBSD så jag har tillgång till minst 16000 paket (iofs medräknat libs etc) så jag lär alltid finna det jag söker.

Och det lilla jag läste om Jolicloud så verkar det vara ett webbaserat os. Och det skulle jag aldrig köra under några som helst omständigheter. Filer och program skall finnas lokalt på datorn.

larsemils bild

Mycket av det du nämner är sant.
1. Det bygger på ubuntu mobile, så jag antar att alla ubuntus program går att få in i den.
2. den är inte byggd för att vara den ultimata datorn utan bara en dator som erbjuder de vanligaste tjänsterna och paketen. något som räcker för mig på min eeepc.
3. att många av programmen körs online ser jag som en fördel, då man är nästan ständigt uppkopplad med de här datorerna ändå.

smaken är som baken, kör man en liten netbook är det värt att testa det.

leochingkwakes bild

Jag är ju inte ständigt uppkopplad men nån av mina datorer. Är jag hemma så är min stationära och min EeePC ständigt uppkopplade. Men jag har med mig min EeePC på platser där det inte finns tillgång till Internet. Mycket därför som jag inte gillar webbaserade lösningar.

Dock, jag använder Googles tjänster. Gmail, Google Documents, Picasa osv. Google Documents är iofs mer ett ställe att lagra filer som jag skrivit lokalt i OO eller Abiword.

Oavsett hur intresserad man är idag av webbaserade lösningar så är ju datorer oftast inte anpassade för sådant. Min EeePC har visserligen bara 16GB men dom flesta datorer man köper har ganska stora hårddiskar. Kan man få en vanlig bärbar dator idag som har under 100GB? Vad skall man med all detta hårddiskutrymme om allt skall ske online?

Jag håller med att för vissa så kanske det kan vara användbar med Jolicloud. Men i mina ögon så blir det konstigt. När kommer datorerna som är anpassade för sånt?

Jag är förövrigt väldigt intresserad av system. Jag kör tre olika OS hemma för att jag vill lära mig dessa så mycket det bara går. Detta för att jag har en del framtidsplaner. Så när jag ser nåt som ser begränsat ut så blir jag nyfiken och har lätt att ifrågasätta dess existens. Smile

vfrs bild

Jag håller med dig till väldigt stora delar. Jag tycker inte heller om att göra mig beroende av en uppkoppling. Det blir "single point of failure" om uppkopplingen lägger av. Visst är man beroende av t.ex datorn och så i normala fall, men med nätapplikationer så tar man det ytterligare ett steg till i beroendet. Inget för mig just nu iallafall.

jonasbjorks bild

Google Docs och Google Mail kör jag med Gears. Vilket innebär att jag kan vara offline och ändå jobba i programmen.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

larsemils bild

fast vem är det som har sagt att det inte går att installera program lokalt? OO.org finns, abiword finns och massor av andra. Men det går också att koppla sig mot google docs. Valmöjligheterna är skitbra och det är en dist där allt fungerar out of the box på min eee.

leochingkwakes bild

Kanonbra. Själv funderar jag på att installera OpenBSD på min EeePC.