Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Olika Operativsystem!

Det är intressant med olika Operativsystem.

Mångfald skapar konkurrens och i slutändan bättre produkter för alla.Åtminstone rent teoretiskt.

I den verkliga världen finns det sådant som monopol,mjukvarupatent, stängda system, marknadsföringsbudgetar, programvaruinlåsningar, avtal med hårdvarutillverkare och mjukvarutillverkare som reglerar marknaden av Operativsystem.

Att säga att det är en aktör som totalt dominerar marknaden är inte osanning. Så har det varit i många år. Microsofts plats som nummer ett bland operativsystem är obestridd.

Att därmed påstå att Microsofts produkter är bättre än andra är det rätt? Jag erkänner de har flest användare. De har mest tredjepartsprogram.De har moderna spel.

Därmed behöver det inte betyda något annat än att de marknadsför sig bäst och har de bästa avtalen med hårdvarutillverkare och mjukvarutillverkare.

Jag tror helt klart att det skulle löna sig på längre sikt att sponsra öppen källkod mer. Det skulle gagna alla på långsikt att sponsra utvecklingen av denna.Att gagna privata aktörer är en kortsiktig lösning och kan aldrig gynna hela samhället. Kortsiktigt kan det däremot gynna enskilda aktörer och individer.

Det gynnar dock inte det viktigaste i detta sammanhang en hållbar samhällsutveckling. Det viktigaste är framtiden och nuet.

Men människan kanske aldrig lär sig av forna tiders misstag. Makt och personliga vinstintressen korrumperar.

Det finns inga utopier som fungerar. Så varför inte bara göra som alla andra och tänka på sig själv?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Ingen bryr sig om operativsystem, alla bryr sig om att de kan få sitt jobb gjort utan att behöva dra av alltför många hår från gässan. Vad man bryr sig om i en företagsmiljö är inte samma saker som är viktiga för en privatperson. Hur ska man enkelt kunna dela filer, hantera e-post och kalendrar, sköta installationer uppgraderingar av tiotals maskiner på ett automatiserat sätt? Det är där Microsoft har en fjäder i hatten, varje enskild mjukvarukomponent kanske inte är nummer ett på marknaden men som en helhet fungerar de ypperligt tillsammans. Det är betydligt viktigare än att ha 10% bättre/snabbare produkter än sina konkurrenter. Med fler kunder får man tid att förbättra sina produkter och täppa till sina tidigare brister. På open-source sidan har man tusentals komponenter av mjukvara i världsklass - men hur integrerar den med vartannat? UNIX-pipes är kanon för en CLI-användare men hur ska en GUI-person kunna länka samman all funktionalitet?

Det är kanske ingen slump att Microsoft inte lyckats lika bra på mer specialiserade marknader såsom inbyggda system och viss typ av serververksamhet - system som ska göra en sak jättebra och en sak bara.

Det handlar inte om att vara bäst, det handlar om att kunna lösa så många kunders behov som möjligt.

Varför sponsrar man open source? Jo, för att man är beroende av en viss produkt och man är intresserad av att se till att den även i fortsättningen uppfyller ens framtida behov. Varför gör man något open source? För att man inte (längre) tjänar pengar på produkten men man önskar tid i rampljuset och goodwill == reklam, man behöver hjälp med bugghantering och/eller så hoppas man att andra ska bidra med ny funktionalitet. Ett bra exempel är ett byggsystem - många behöver det men få tjänar pengar på det. Det är en produkt som bara måste fungera men som man vill lägga så lite tid som möjligt på att underhålla. En sådan intern kostnad kan vara något som är motiverat att öppna upp.

Ett vanligt sätt att öppna upp är att dubbellicensiera en produkt under copyleft och en kommersiell licens. Det är dock ingen bra idé ifall ditt företag är marknadsledande på just den produkten, då är det bara att tuta och köra och sälja så många licenser man kan. Däremot ifall marknaden delas av ett antal aktörer vinner man uppmärksamhet och kunder kan testa produkten i sin fullversion internt innan de bestämmer sig för att investera.

I slutänden handlar gäller det att minimera kostnad och tid för att tjäna så mycket pengar man kan. Om vägen dit går via open source så är vem som helst villig att ta den - även Microsoft.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Kristians bild

IPC är en del av integrationsdelen. I Linux-fallet så löses det av D-Bus. Nästan alla Gnome/KDE-applikationer kan samverka på detta sätt, till exempel kan man få Gaim att visa vilken låt Amarok spelar som sin MSN-status. Just det är kanske ingen killer-feature men det är ett exempel på hur det kan fungera. Något mer användbart skulle kunna vara ett program som beter sig annorlunda beroende på ifall systemet använder fiber-LAN eller sitter på långsam 3G och där denna information kan efterfrågas genom NetworkManager.

Kommunikation med mobila enheter är också något som kan kunna lösas med D-Bus. Program kan få notifikationer om att enheter pluggats i eller tagits bort. Själva I/O-hanteringen sköts därefter av bibliotek för virtuell filhantering såsom GIO eller KIOSlaves.

Med andra ord så finns mycket av tekniken redan där, den ska bara finputsas lite och så ska ännu fler program börja använda den.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

johnh3s bild

Företag/myndigheter i andra länder verkar mer villiga att införa Linux men i Sverige verkar det gå trögt. Franska polisen valde Ubuntu:

http://opensource.idg.se/2.1014/1.217448/ubuntu-sparar-halv-miljard-at-f....

Holland ligger långt framme också:

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.137132

Jag får känslan av att vi i det här landet väljer Windows av tradition utan att seriöst pröva alternativen.

Stockholm är ett bra exempel på det:

http://www.idg.se/2.1085/1.242990/stockholm-inleder-jatteutrullningen-av...

 

Det skulle vara intressant om konkurensverket skulle kolla hur den "upphandlingen" har gått till.