Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fundering kring egen DNS

Jag har nyligen satt upp en egen LAMP-server. Har satt upp en wordpress blogg på denna server och knytit en domän till denna med hjälp av några halv suspekta dns-servrar som google blockerat.

Nu funderar jag på att sätta upp min egen DNS på två olika ipadresser och på två olika burkar.De Dns-servrar jag använder idag är bara temporära.

Det jag sparar i pengar på denna operation förlorar jag självklart med tanke på den tid det tar att sätta upp egna DNS-servrar. Lättast är att bara betala en slant för att få utnyttja något webhotells befintliga DNS-servrar.

Jag är ju däremot en nyfiken kunskapssökande själ som alltid tar mig tiden att sluka mera kunskap.Varför ska jag betala för sådant jag klarar av att göra själv! Jag brukar klara det mesta bara jag ger det tillräckligt med tid. De gånger jag ger upp beror oftast på mig själv. Då har jag oftast inte tillräckligt med tålamod.

Det här ska säkerligen gå fin fint.Allt kan verka svårt om man tänker för mycket innan man börjar genomföra det projektet man har framför sig.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Annars finns ju OpenDNS om man vill ha gratis DNS-servrar.

tomasuus bild

Ser riktigt intressant ut bättre än http://freedns.afraid.org/ som jag använder nu Smile

abergmans bild

 Att sätta upp egna DNSer är inte så svårt. Annars tror jag att Loopias DNStjänst är gratis.Det är bara peka om domänens namnservrar till din egen DNS och sedan lägga upp domänens ZON i din DNS, sedan tar det något dygn innan det replikerats klart.

 

 

tomasuus bild

Tackar för tipset Smile

larsemils bild

Jag kör loopia till hur många domäner som helst och det är mycket trevligt.

amelias bild

Tyvärr är det väl så att det du betalar för tjänsten förmodligen är mindre än två datorer kostar i ström. Sen kommer ju frågan om du har statiska IP-nummer hem, det är nämligen inte att rekommendera att sätta upp DNS med dynamiska IP-nummer eftersom du kommer få besöka din registrar och byta IP-nummer med upp till 24 timmar nertid som följd varje gång ditt IP-nummer blir utbytt.

 

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

danbers bild

Jag har använt mig av ZoneEdit.com i många år nu för att administrera mina domäner. Testade några andra fria namnservertjänster innan jag valde zoneedit, bland annat afraid.org. Kan inte minnas exakt vad det var som fick mig att köra på zoneedit i slutändan, men jag har för mig att det hade något att göra med att jag körde en server hemma på dynamiskt ip vid tidpunkten. Och zoneedit gav mig samma funktion som dyndns.org fast med mitt egna domännamn.

Kanske kan vara värt att kolla in.

http://zoneedit.com/

 

amelias bild

ZoneEdit är riktigt bra, jag använde deras DNS:er förrut som slavar till min DNS-server som jag har hemma. Funkar klockrent, har aldrig haft några problem med dem, men nu har jag andra DNS:er som jag kan använda då känns det dumt att använda deras kapacitet.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

ein.anderssons bild

 ZoneEdit.com är bra, ett par dagar, sedan slutar den fungera pga begräsningarna i uppslagningen.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

I princip alla webhotell har gratis DNS om du har domännamnet hos dem. Zoneedit är kanske bra för hemmapularen, men jag har inget större förtroende för dem. Ostabil tjänst.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

falconixs bild

Har också kört ZoneEdit ett bra tag men finns en nackdel ZoneEdit fixar inte SRV-records vilket kan vara bra många gånger