Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu(Illuminati) 9.10 Karmic Koala Netbook Remix

Installerade det i helgen!När jag ändrat på utseendet ser det ut såhär!

Först försökte jag uppdatera min befintliga Ubuntu 9.04 Netbook Remix med kommandot sudo update-manager -d

Det gick åt helvete.Jag trodde inget annat p.g.a mina tillagda tredjepartsrepos!Min ursprungsplanering var att installera Debian squeeze på burken om uppgraderingen skulle gå åt helvete.

Då kommer nästa chock. Min stationära dator med debian squeeze pajar efter en uppdatering de viktiga paketen dhcpcd och gnome-network-manager.

Nu kommer jag inte åt någon dator utan ett livesystem. Jag monterar hårdiskarna från livesystemet och chrootar till systemen. Lyckas rädda squeeze installationen genom att installera dhcpcd.

Nu är jag inte sugen på att installera Debian på min Eee PC längre. Är inte heller intresserad utav Stabila Lenny.Skapar ett usb livesystem med UNR 9.10

Vill mest testa systemet. Till min förvåning går det mycket snabbare att köra än 9.04. Äntligen grafikdrivrutiner som funkar.

Det avgör saken jag installerar systemet. Installationen går fint.Läser på olika forum hur bra pulseaudio fungerar i 9.10.

Installerar spotify och skype. Ljudet i spotify fungerar inte. Lägger till ett tredjepartsrepo för wine 1.2 som ska fungera bra med pulseaudio. Det fungerar ett tag men slutar idag under söndagen att fungera.

Skype fick jag aldrig att fungera med pulseaudio. Jag tar till en beprövad metod. Tar bort alla pulseaudio paket och installerar esound.

Voila. Ljudet fungerar.

Vid detta laget är jag irriterad. Ändrar xplash, usplash.Ändrar start-here.svg till min egen logo.

Överlag så är ubuntu 9.10 Betaversionen ingen dålig distribution.

Jag ger den betyget 3+ på en femgradig betygskala. Den hade fått ett högre betyg om det inte var för alla småmissar. Det kan ju hända dessa åtgärdas när det släpps som stabil version.

Linux Mint versionen av ubuntu 9.10 skulle troligtvis få ett högre betyg. Mint utveckarna är duktiga på att rätta till alla småmissar.