Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Utvecklingen går framåt!

Visst, jag blir latare med åren. Numera orkar jag sällan byta distar utan det är Ubuntu och Debian som har gällt fram tills nu!

Sabayon är en distribution som alltid har intresserat mig. Har testat någon liveversion utan att installera det! Arch är en annan distribution jag sneglat nyfiket på!

Nu är det så att på datorn jag tänkt installera Sabayon på är en Asus Eee PC 900! Datorns operativsystem är Ubuntu 9.10

Den har fungerat väldigt bra med Ubuntu 9.10 och gör så forfarande. Tänker därför skapa en livebackup av systemet med remastersys. Trots att remastersys är ett osignerat program.

Så fungerar det. Har redan tagit backuper på viktiga filer. Det som fått mig helsugen på Sabayon är dess pakethantering, http://wiki.sabayon.org/index.php?title=Entropy

Innan jag bestämde mig för att ge mig på att försöka installera sabayon funderade jag att installera FreeBSD på datorn. Det stödjer all min hårdvara utom mitt trådlösa kort.

Sabayon blir förhoppningsvis en glädjande upplevelse annars kan jag alltid gå tillbaka till ubuntu igen. Har kvar ubuntu på en annan av mina datorer.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Grattis till ditt val av "provapådist"! Sabayon, som alltså bygger på Gentoo, är ett fantastiskt linuxsystem. Jag har gjort flera svenska remasters av Sabayon.

Om du är intresserad av Sabayon borde du också vara intresserad av Toorox/Toorox-Exton. Toorox har lyckats ännu bättre än Sabayon med programhanteringen. Tycker jag. Autokonfigureringen är också bättre i Toorox. Detta i och med att det finns inslag av KNOPPIX i Toorox.

LINUX.EXTON.NET

tomasuus bild

 Tack Exton för infon!

Jag kommer testa Toorox om jag inte får Sabayon att fungera på min eeepc. Livecd:n jag testat hitills har problem att hitta min disk på eee pc:n.

Knoppix autokonfigurering känner jag till sen tidigare. Den är 2utmärkt"

Kristians bild

Finns det ett självändamål i att byta dist i takt med att andra byter underkläder Wink ?

---------------------------------------

 

extons bild

Kristian!

Din fråga är väl kanske inte direkt riktad till mig, men jag kan väl svara så här: Det är roligt.

Räcker inte det?

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

Haha Smile Nä det var faktiskt inte riktat till dig och hur som helst inte särskilt allvarligt menat oavsett vart piken pekade.

Visst är det kul att leka med nya saker. Men för egen del brukar jag fokusera på ett fåtal saker , i regel programmering i C/C++/Python under Emacs och då vill jag att övriga systemet ska funka. Ju mer man pillar ju större är risken att något går sönder Wink

 

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Finns det ett självändamål att köra samma dist år ut och år in? ;)

Kristians bild

Ja faktiskt Smile Det låter mig bli produktiv inom ett litet område då jag slipper bekymra mig om att resten av systemet ska fungera.

Men det är hur man vill jobba:Vill man bli allmänkunnig eller specialisera sig? Håller man på med datorn som en hobby eller använder man den för arbete?

 

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Jag lekte förr för att se vad dom olika distarna hade för lösningar på olika saker, samt för att man var enormt nyfiken. Numera så kör jag samma distar som jag kört länge, detta för att få tillgång till det som jag verkligen behöver (Internet, IDE osv)...

Så ändamålet ser olika ut för olika människor. En del vill bara att systemet skall fungera och ge dom tillgång till verktygen som finns däri, andra vill testa sig fram av olika anledningar. Jag tycker jag lärt mig en hel del genom att testa olika distar.

Sen finns det väl alltid dom som tror att gräset är grönare på andra sidan. Att en annan dist gör saker bättre än den disten man började med. Ibland kan det vara sant, ibland inte. Smile

tomasuus bild

 Jag har länge velat ha en distribution som klarar att installera paket dels från binärer och från source!

Ubuntu klarar detta till viss del! Ibland kompilerar jag själv saker från source. Men det är en ren pina om man hamnar i dependency hell! Vilket har hänt!Emerge sköter alla beroenden och det är supersmidigt att ställa in användarflaggor. 

Vidare vill jag ha en dist som jag kan fulhacka utan att en uppdatering förstör mina fulhacks. Vilket ibland har hänt i Ubuntu. 

Jag vill egentligen ha en distribution som har Gentoos alla fördelar. Nackdelarna vill jag däremot inte ha. 

En dist som är helt kompatibel med Gentoo är helt klart intressant.Jag hoppas Sabayon är den disten och att deras binära pakethantering fungerar utmärkt!

 

Kristians bild

Jag kör Ubuntu på jobbet och OS X hemma. På den senare använder jag MacPorts vilket är uppbyggt i likhet med BSD:erna och Gentoo:s ports. Det fungerar ganska väl fast vissa paket är trasiga och då får man googla och pilla in ett och annat fulhack. Det har sina fördelar och nackdelar. Man får optimal prestanda och kan kompilera in det man vill (även moduler som dras med patent och ickefria problem), men som sagt ibland är saker sönder.

Det kan ta en stund att kompilera större paket (såsom gcc), men med dagens datorer är det ändå ganska hanterarbart. På min gamla laptop tog det fem timmar att bygga gcc, nu tar det lite mer än en timme Smile

Debians apt-system är väldigt stabilt och Ubuntu har väldigt bra utbud och extrakällor. Med universe/multiverse/medibuntu är det väldigt lite jag saknar i övrigt.

 

---------------------------------------

 

tomasuus bild

 Ja jag är själv mycket nöjd med Debians apt-system och med extrakällorna. Har ju det kvar på två av mina tre datorer.

Kul att höra hur Mac Ports fungerar är själv lite sugen på att köpa en mac. Men det får bli någon gång när jag tycker att jag har råd.