Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Igår var det alla hjärtans dag.Idag har jag en ny........

linuxinstallation på min Eee Pc. Jag har installerat Sabayon på denna.Jag har inte haft så mycket tid att testa systemet men har ändå fått en hyfsad bild av det.

Jag börjar med det negativa. Installation och nedladdning tog väldigt långt tid fast jag har en 100mb uppkoppling.Slöa servrar kanske!När jag väl laddat ner installationsfilen stämde inte md5-summan.

Den binära pakethanteraren var seg som sirap om man jämför med Ubuntu/Debians pakethanterare.Tycker till och med yum är snabbare. Men det kan röra sig om tillfälliga problem. När systemet var färdiginstallerat så ville det dra hem 325 uppdateringar. Det tog sin tid.

Hade problem att få igång skype.Ska kolla på det senare i mån av tid. Ett till stort minus är att efter uppdateringar av programvara vill systemet uppdatera mina con-filer. Något som jag tyckte var ganska jobbigt med Gentoo. Men jag får helt enkelt säkerhetskopiera alla conf-filer jag ändrar själv.

Nu till det positiva Sabayon är 100% Gentoo-kompatibelt. Vilket betyder att jag kan ställa in användarflaggor som jag vill till program som jag väljer att kompilera ihop själv. Det mesta av min hårdvara fungerade från start. Det enda som jag misstänker inte fungerar riktigt fullt ut är mitt grafikkort. Tacka vet jag Nvidia korten. Men det här är en netbook så jag kan inte byta grafikkort hursomhelst.

Jag har inte använt KDE på ett bra tag.Men Kde som följer med Sabayon 5.1 är verkligen en riktig överaskning. Det flyter på riktigt bra på min netbook. Har ju bara en 900mhz processor samt 2048 mb DDR2 i ramminne och mitt halvsunkiga grafikkort på denna dator.

Mer utförlig recension än min hittas här www.linuxcritic.com/linux-reviews/sabayon-linux-5-1-r1-review-and-commentary

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Det skulle vara intressant att höra vad du tycker om Toorox i jämförelse med Sabayon. (Jag tycker som sagt att Toorox är "bättre"). Men du kanske inte orkar nu att laborera med ett system till?

LINUX.EXTON.NET

tomasuus bild

Toorox blir nästa distribution jag kollar på om jag inte känner mig nöjd med Sabayon. Hinner i så fall gott och väl kolla på en till dist innan ubuntu 10.04 släpps som stabil utgåva.

Är jag varken nöjd med Sabayon eller Toorox. Ja då blir det troligtvis Ubuntu 10.04 på denna burk som gäller. Men ska först och främst utvärdera Sabayon mer under en vecka eller så! Är jag nöjd efter veckan så behåller jag Sabayon!

Är jag inte nöjd så testar jag Toorox och skriver i sådana fall även ett blogginlägg av testet!

johnh3s bild

Jag har testat en hel del distar. Men ofta faller jag tillbaks till Ubuntu, som trots allt funkar bra och är relativt enkel att hålla på med. Även Pardus och Linux Mint gillar jag.

Så det är dom tre jag mest håller koll på. Det blir spännande när Ubuntu 10.04 LTS kommer. Håller de fast vid det bruna temat? Möjligen kunde de ha skjutit på släppet så de hade fått med Gnome 3.0 i en LTS (Long Time Support) version. Nu hamnar de lite fel i fas så att säga. En nackdel med att släppa på fasta datum.

FoHs bild

Fast Gnome 3.0 kommer ju inte förrän ett halvår efter? Eller om det är tre månader. För lång tid för att skjuta på Ubuntu-releasen iaf.

Edit: Kollade upp det och man siktar på att få ut Gnome 3.0 i september, dvs för 2.32-releasen. Med andra ord blir det ju lämpligt för Ubuntu 10.10 i oktober. På det hela taget blir det nog bättre på det viset, LTS:en får en stabil och välbeprövad skrivbordsmiljö istället för en massa nya komponenter.