Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Jag börjar bli som det där konstiga "Windowsfolket" lat och oresonlig!

Försök resonera med en som har hyfsad datorvana att byta operativsystem från Windows till Linux!Jag gissar mig till att det är 90-95% sannolikt att personen inte kommer byta operativsystem.

Skitsamma!Nu ska jag tala om mig själv. Jag vill egentligen inte vara 100% beroende av ett operativsystem. Så jag blåste nyligen ren min stationära skrivbordsdator. Debian Squeeze var tidigare installerat!

Tänkte att jag skulle installera BSD på datorn. Tänkte bland annat använda datorn som lamp och dhcp-server samt som tillfällig skrivbordsdator. Sagt och gjort. Jag tyckte PcBSD skulle passa. Så jag laddade ner det samt installerade det på en usb-sticka

Under tiden läste jag och om OpenBSD. En BSD-variant där säkerhet står högt i kurs bland utvecklarna. Startade upp usbstickan och påbörjade installation av pcbsd men fick ett felmeddelande om att den inte kunde mounta installationsavbilden.

Tänkte att jag prövar OpenBSD istället. Det verkar ju vara ett väldigt intressant system.Installationen var helt textbaserad men gick mycket snabbt. Loggade in över SSh och började gröta runt i systemet. Har bara minimal erfarenhet av BSD sen tidigare.Har bara adminstrerat ett PfSense-system mest via ett webinterface. Har även testat några liveversioner av BSD och prövat det i Virtualbox.

Lärde mig rätt fort hur jag skulle installera paket. Men tyckte att det var lite halvjobbigt. Van som jag är av GNU/Linux. Hursomhelst började leta efter bra aktuell information om OpenBSD och här började problemen. Fick inte riktigt till saker som jag ville tillräckligt fort och ärligt talat var jag heller inte riktigt nöjd med dokumentationen.

Tänkte att jag skulle installera FreeBSD istället. Mina skäl var två bättre dokumenterat och kanske enklare att sätta sig in i för en som är ganska ny,noob i BSd-världen.

Började installationen orkade inte läsa massa manualer om installation. Tänkte att jag fixar till det som strular i efterhand. Kör defaultinstallationen och datorn vägrar starta upp med defaultalternativet. Tänker att jag får börja läsa dokumentation för att få ordning på systemet kanske skulle jag byggt en custom kernel när jag installerade systemet från början. Tror att BSD inte ville starta upp riktigt på grund av mitt ATI-kort. Verkar som BSD har sunkigare stöd för ati-kort än linux.

Tänker nu skiter jag i det här och installerar Linux Mint 8 Fluxbox till datorn. Nu har jag även ordnat till dhcp-servern. Lampserver bör inte heller vara några problem att sätta upp.Har gjort det tidigare.

Är fortfarande sugen på att köra BSD på datorn.Orkar bara inte installera det idag men kanske manjana(imorgon)!

Eller inte. Van som jag är av Linux. Undrar om Windowsanvändarna tänker likadant. Varför sätta sig in i något nytt som inte funkar direkt?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rolfgubbens bild

Vill du testa nåt i stil med PCBSD så finns DesktopBSD. Om du vill lära dig OpenBSD med ett hyfsat stabilt system så finns BSDanywhere. Jag rekommenderar det senare...

tomasuus bild

 BSDanywhere låter helt klart intressant Smile

Kristians bild

Installera distarna i en virtuell maskin så får du det bästa från två världar: möjlighet att pilla och möjlighet att ha ett stabilt och lättanvänt system.

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Ska göra det senare.Har en dator med bra processor och mycket ram!Enda problemet är att grafikkortet är trasigt men när jag skaffat ett nytt sådant ska jag kolla på BSD i Virtualbox igen!

Lyfangs bild

Har kört med både FreeBSD och PC-BSD, där både Nvidia och Intel grafik fungerar bäst vad jag förstår. Körde PC-BSD med Intel grafik och det fungerade bra. Har testat FreeBSD med ATI och körde då med TWM, fungerade mycket stabilt. Har du provat bränna PC-BSD på en DVD? http://www.gotbsd.net/

tomasuus bild

 Inte ännu bara på usb-sticka. Får pröva systemet i virtualbox vid ett senare tillfälle!