Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stängd "mjukvara" är skräp!

Synd att man är beroende av sådant proprietärt skräp!Spotify, Skype, Adobe Flash, DirectX, Internet Explorer 6!

De fungerar bra i Windows och kanske  även till mac! Det fungerar även hyfsat i Linux!

Men det är ju "absolut" ingen garanti för att det kommer fungera hyfsat även i framtiden.Just nu har jag hållit på och krånglat med en World Of Warcraft installation i Wine. För några år sen fungerade det bra. Nu fungerar det mindre bra.

De metoder som användes då för att installera World Of Warcraft gäller inte längre.Bra information finns här www.wowwiki.com/Wine_troubleshooting samt här www.wowwiki.com/World_of_Warcraft_functionality_on_Wine samt här help.ubuntu.com/community/WorldofWarcraft

DirectX förbannat vare den dag som helvetes:API:et skapades sv.wikipedia.org/wiki/DirectX

Tacka vet jag OpenGL, sv.wikipedia.org/wiki/OpenGL synd bara att speltillverkarna inte tycker samma sak som mig!

Men det är ju så när man kör "underdog" operativsystemet Linux. Eller för den delen GNU/Linux om man så vill!

Fördelen med ett "öppet" system överväger dock nackdelarna med ett "stängt" system för min egen del. Men jag kan ju inte säga att alla mina bekanta och vänner säger samma sak. De vill att allt bara ska fungera utan handpåläggning!

Därför kör de Windows som de kan och som de har fått lära sig använda i skolan och hemma då alla "andra" också använt det!

Filosofin bakom GNU, www.linuxjournal.com/article/2741 skiter de i och de känner med största sannolikhet inte ens till den!

Jag ska nog också erkänna att jag till viss del struntar i den filosofin.Ska man sätta in mig i ett fack så tillhör jag "Open Source" facket!

Spotify och Adobe Flash är de proprietära program som fungerar bäst för mig idag!Det var dock inte länge sen jag fick krångla en hel del med flash. En tidigare version gjorde så att firefox hela tiden "kraschade" vilket gjorde att jag gick över till Chromium.I Ubuntu 9.10 betan jag använde tidigare krånglade spotify i kombination med pulseaudio. Vilket gjorde att jag tog bort pulseaudio helt.

Skype har alltid krånglat mer eller mindre med åren i de linuxdistributioner jag testat. Har dock fått det att fungera hyfsat i Gentoo, Debian och i min nuvarande distribution sabayon. Men fan vet vilka bakdörrar man öppnar och vilka exploits man kan bli utsatt för via skype som bara verkar vilja fungera ibland. Sällan när jag kör det som vanlig användare! Måste köra det mestadels via Root-kontot!

Internet Explorer 6 har jag varit tvungen att använda i olika sammanhang genom åren.Senast nu när jag installerar World Of Warcraft för att installationsprogrammet ska bete sig korrekt i kombination med programmet Autoit för att överhuvudtaget kunna acceptera licensavtalet.

DirectX stödet i linux bra eller dåligt?Ja det går ju visserligen att köra en del spel via wine eller cedega! Men oftast är de ju för gamla normala "gamers" Nej linux lär knappast locka över hardcore gamers!

Men det finns åtminstone en klar fördel med att använda Linux man slipper Windows och förhoppningsvis även Virus!

Det borde dock finnas alternativ även till den "stängda" mjukvaran. Men slutar jag använda den helt.Ja då "utestänger" jag mig nästan helt från vissa delar av nätet.Att gå över till "Windows" är och kommer aldrig att bli ett alternativ för mig!

Det var när jag migrerade från Windows till Linux som jag började tycka att det var kul att använda datorn igen. Ska jag migrera några datorer någonstans så blir det från Linux till BSD! 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Just när det gäller att få saker att funka tror jag Ubuntu kommer att få en fördel tack vara "Papercuts projektet:

"Many of us who are experienced Linux users have become so accustomed to ignoring minor glitches that such problems practically become invisible. The result is that there are a lot of really subtle deficiencies that have long been overlooked by developers but are immensely frustrating to new users. The One Hundred Paper Cuts project looks like an effective way to overcome this challenge and smooth out some of Ubuntu's rough edges."

 

Det löser visserligen inte problem med stängd mjukvara men är mer ett helhetsgrepp på problem än bara att fixa buggar från den ena gången till den andra.

http://arstechnica.com/open-source/news/2009/06/canonical-to-boost-ubunt...

 

Efter att ha testat flera distributioner har det ofta blivit att jag har gått tillbaks till Ubuntu pga att det är minst strul med den.

  

 

andys bild

Har du provat att installera wow i "play on linux"? för att se om det fungerar.

Vad är ditt budskap med inlägget, gäller det stängd programvara eller att göra stängda windowsprogram under wine i linux?

 

Spotify är ju inte direkt ett "linuxprogram" flash och skype finns till linux så det borde ju gå bra, man får lite intrycket att du kör flash för windows i wine.

Direct x å active x å allt vad det heter sitter även jag och sliter mitt hår med,

I hushållet klarar vi oss utmärkt med linux, skulle dock vilja göra det på jobbet men får inte av policy skäl.

tomasuus bild

 Mitt budskap är lite kortfattat "Stängd mjukvara passar bäst på stängda system. Öppen mjukvara passar bäst till öppna system. Det hade varit fan så mycket enklare om all mjukvara var öppen"

Nu är det ju inte riktigt så och då får jag vara nöjd med att dessa program även om jag skulle föredragit öppna alternativ.Men tyvärr så är man ju lite inlåst på ovanstående stängda program. Man har blivit lite beroende utav allt förutom av DirectX.Jag brukar inte spela så ofta på datorerna.Men tänkte det kunde vara kul att köra ett 10 dagars trial account på WoW har inte kvar mitt gamla WoW konto!

Är mest Internet Installern av WoW jag har problem med. Självklart ska min skiva 4 av WoW vara paj. Men kan ju alltid handla WoW skivorna igen. Tror de kostar 19 spänn eller nåt.Kanske kan kolla först om internet installern fungerar bättre med playonlinlinux.

Jag kör inte Adobe Flash under wine och det fungerar idag bra både i Sabayon. Där kraschar det dock ibland!

Under Linux Mint Fluxbox fungerar det än så länge väldigt bra!Men jag skulle som sagt önska att flera öppna alternativ användes. Jag vet inte om man vågar hoppas så mycket på kommande Htnl5, sv.wikipedia.org/wiki/HTML5

Där står ju bland annat "HTML5 inkluderar tekniker för ljud, video, grafik och webbapplikationer, såväl som text och bild" 

Kanske det betyder att man helt kommer slippa Adobe Flash i framtiden och även skype!

 

 

hoths bild

Ja, du har nog i huvud sak rätt om var de olika programmen passar bäst. Men, faktum är att hela 82% av den öppna programvaran finns även till Windows, se länk http://opensource.idg.se/2.1014/1.301396/82-procent-av-all-oppen-mjukvar...

Dåligt? Nej, det är bra. Ingen kommer att byta till Linux bara för att program-X finns där, då kör de hellre vidare på Windows. Men när alla deras program som de redan använder är öppna och finns på både Windows och Linux så är tröskeln mycket mindre att faktiskt också byta OS. Vi kan baar vinna på att fler använder öppna program och format, oavsett platform.

----
Linux växer snabbast!

johnh3s bild

Angående Adobe Flash så funkar den inte med med 64 bitars Windows 7 och Explorer heller.

Det finns ingen framtagen för 64 bitars fortfarande.

FoHs bild

Det är ju ganska skrattretande. Nu måste de ju ändå få tummen ur arslet och börja släppa 64-bitarsversioner när Windows 7 kommit. Det känns som att det åtminstone säljs 50/50 av 32- och 64-bitsversionerna av Windows 7.