Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Finns det inga spelföretag som vågar "göra" något nytt?

 Jag läste följande artikel, www.linux-mag.com/id/7726/1/ och började tänka lite. Tänk om spelföretag vågade bryta sitt beroende till Windows och helt sluta distribuera spel på dvd och cd rom skivor. 

De skulle exempelvis kunna distriburera spel på Usb3-minnen som man botade upp direkt under uppstart utan att överhuvdtaget logga in i Windows och oberoende av vilken plattform man satt vid. De skulle kunna innehålla de aktuella spelen och en egen version av Linux som skulle vara optimerade och tweakat för spelet i fråga med special kompilerad kärna.Inget skulle behöva installeras. Alla inställningar och sparade spel skulle sparas på usbminnena.

Inga virus.Inga keyloggers. Det hade kanske kunnat vara något även för hardcore-gamers.Vem vet det är omöjligt att säga hur framtiden kommer se ut!Det känns dock som cd och dvd skivor är ett föråldrat medium som suger rejält och går "sönder"

Vissa CD/DVDläsare är bra på att ta vissa skivor medans de inte tar andra alls. Tyvärr har jag även råkat ut för burkar som inte vill starta upp usbminnen vid uppstarten. Men det finns ju sätt även för de datorerna att boota upp om man har i en startskiva först.

Nej jag är rejält trött på cd och dvdskivor. Det känns som de helt har spelat ut sin roll. Ut med skiten.In med större och snabbare usbminnen och SD-kort istället!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Personligen är jag en sån där som åtminstone vill ha mina spel på något fysiskt medium. Jag känner mig inte säker att köpa ett spel digitalt, för vem vet om företaget någon gång går omkull och man inte längre har tillgång till spelet? USB-pinnar är ju ett trevligt alternativ, och förhoppningsvis blir det så billigt någon gång i framtiden. Ett PS3-spel (som ligger på Bluray-skivor) på en USB-pinne skulle nog bli hiskeligt dyrt Smile

Jag tycker det är en spännande tid just nu med spel och Linux. Tycker det är trevligt att Valve satsar på OpenGL och steget från Mac OS X till Linux bör ju inte vara allt för långt. Sen hoppas jag att Unigine tar fart och att spelmotorn sprids. Den verkar smått fantastisk och där verkar grafiken i OpenGL-delen kunna motsvara DX-delen: http://en.wikipedia.org/wiki/Unigine

Pettmans bild

Att lägga spelet på bootbart usb-minne är väl ungefär som man brukade göra med tv-spel tidigare (innan de började köra med optiskt media) och jag tror att det hände att datorspel kom på bootbara disketter en gång i tiden också (i alla fall har dosbox stöd för att låtsas boota disketter vilket jag inte kan se någon annan anledning till att ha än att det fanns programvara som bootades från diskett istället för att installeras). Problemet med att göra så i dag är att man måste ha enorma högar drivrutiner med till ganska många olika grafik- och ljudkort för att vara något så när säker på att det kommer fungera.

Jag håller med om att CD/DVD är ganska ruttet som media, de är dock än så länge bra mycket billigare än minneskort. Snabbkoll på nätbutik ger att ett SD-minneskort på 4 GiB ligger på runt 150 medan en dvd-skiva på 4,7 GiB ligger på under 10 kr om man köper den i storpack.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

FoHs bild

Nja, drivrutinerna är väl kvar i datorn fortfarande. Men jämförelsen med kassettbaserade spel är ju inte helt fel. Och de kostade ju som bekant en slant. I början av 90-talet kostade väl SNES-spelen en 600-700 iaf. Vet inte vad det blir med dagens peningvärde.

hoths bild

Jag tror att knytningen till Windows kommer att brytas inom bara några år. Det beror på den allt större delen av andra OS än Windows. Mac växer kraftigt och går snart inte att negligera för utvecklarna. Gör man spel som skall passa för både Mac och Windows så har du brutit den hårda kopplingen till Windows. Då är det också lättare att få till spel som fungerar på Linux.

Om CD/DVD-skivans död har jag också skrivit en blogg om för något år(?) sedan. Sedan dessa så har USB-minnena blivit än större och billigare. Nu passsserar de även Bluray-skivan i lagring. Det får mig att tro att den skivan aldrig kommer att slå igenom på det sätt som CD och DVD har gjort. Dock är skivan fortfarande billigare per st och GB. Trots det så ser man nu en glidning ifrån skivorna. Jag tänker då på alla live-skivor som nu sakta men säkert migrerar till att istället bli live-stickor. Tendensen år i alla fall tydlig, från skivor till stickor!

----
Linux växer snabbast!

valdermans bild

Du vill att spelutvecklarna även ska bli operativsystemsutvecklare och dessutom tvinga sina kunder att starta om sin dator varje gång de vill spela ett spel (och att köra t ex skype, steam, MSN eller nån musikspelare samtidigt är inte ens att tänka på i det scenariot) för att göra en extremt liten skara Linuxpuritaner som inte vill dual boota för att spela spel glada? Skrämma bort en betydande del av en stor marknad och öka kostnaderna för att vinna ett fåtal potentiella kunder?

Hur tänkte du nu?

Beträffande hur framtiden ser ut så har den ingenting med fysiska media att göra. Steam och liknande tjänster är den ända vägen framåt för PC-spel.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

 Det känns som vi redan är där. Jag har ett Steamkonto, , http://store.steampowered.com/, där jag köper mina spel. Har blivit en del den senaste tiden. Handlar spelet med VISA-kortet, laddas ner till mitt Steam på datorn (windows) och installerar jag om så kommer spelen ner till mitt Steam när jag loggar in på det första gången igen.

Nackdelen med detta? Går de omkull kanske jag inte kan spela spelen, kan iof göra lokalbackup av spelen till min egen disk/dvd/vad jag nu vill.

Visst är jag inlåst till Steam, men ärligt talat orkar jag inte bry mig om det - det handlar om ett spel, inte min serverpark Wink

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

bittins bild

http://macworld.idg.se/2.1038/1.298475/steam-pa-vag-till-mac

 

man får hoppas att det ryktet är sant och det kmr en Linux version senare med =) 

poka64s bild

Det är ju bekräftat för en vecka sen att steam kommer till OS X

 

http://arstechnica.com/apple/news/2010/03/valve-goes-full-steam-ahead-on...