Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Debianbaserade distributioner!

Igår rykte Linux Mint 8 Fluxbox från min stationära dator!

Jag prövade först en förhandsversion av Kubuntu 10.04.Den startade upp men installationen kraschade efter ett tag. Försökte då lägga in Debian istället på ett usbminne.Med unetbootin fungerade det inte.

Följde denna guide,www.debian.org/releases/stable/i386/ch04s03.html.sv

Det såg ut att fungera usbminnet startade upp. Men en bit in i installationen hängde den sig.

 Jag orkade inte göra om processen så jag valde att istället köra in Backtrack 4 på datorn. Hade det redan installerat på ett annat usbminne. Har fått göra en del småjusteringar. Men nu fungerar den perfekt som min andra dhcp-server. Det var bara att kopiera över lite inställningar från min gamla Linux Mint installation. Inställningar som gjorts från början i Debian Squeeze. Perfekt allt fungerar och jag har tillgång till Debians pakethanterare i Backtrack4,www.backtrack-linux.org/

Jag hade kunnat åstadkomma detsamma i en Gentoo-baserad distribution. Allt hade däremot tagit längre tid. Hade kanske till och med fått lov att kompilera om kärnan!Hursomhelst hade allt tagit längre tid!

Har slim och en äldre KDE-version på datorn just nu ska lägga in openbox senare. Fick lägga till en normal användare och göra denna till medlem i flera grupper bland annat sudo-gruppen. Efter defaultinstallation fanns bara ett rootkonto och knappt några tjänster igång som default. Enkelt åtgärdat med mitt admin-script.

Debianbaserade distributioner gillar jag. Lite historia om Debian och två andra stora distributioner finns att läsa här, www.linux-mag.com/cache/7721/1.html

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

 Intressant historielänk om Debian, Slackware och Red Hat.   Tack skall du ha! :) 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Det är en riktigt bra historieartikel som dom flesta borde läsa.

Om man skulle banta ner allt till 3 distar så har ju dessa tre förtur på dom tre platserna.

Men som artikeln säger så är mångfalden en av Linux fantastiska styrkor.

bittins bild

Jag gillar också Debian distar kör Debian testing och *buntu på alla mina datorer förutom min server som kör Gentoo för tillfället =)

 

och tack för en läsvärd artikel