Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Sabayon 5.5, Ubuntu 10.10, Lubuntu 11.04 fungerar utmärkt tillsammans!

Var ett tag sen jag var här, och skrev något. Nästan ett år sen! Mycket har hänt på det privata planet, tänker inte gå in på det här. Väljer att vara personlig inte privat!

Har knappast övergett GNU/Linux, även om jag inte är lika imponerad av systemet som tidigare när det var nytt för mig. Nyhetens behag slocknar ju som sagt, när något inte är nytt längre. Har knappt använt några andra system än Linux sedan -2006. Tänker inte starta några flamewars här. Kan konstatera att alla distributioner/system har sina för och nackdelar, har ännu inte hittat det perfekta systemet.

Ändå gillar jag GNU/Linux bättre än andra operativsystem som testats, kanske för att jag kan dessa system bäst, även om jag inte vill påstå att jag är något proffs. Äger idag en dator en Asus Eee Pc 1001PX. Sen äger jag en Androidtelefon sedan min Nokia N900 gått sönder ska lämna in den på reparation i veckan!

På min Asus Eee Pc så har jag Windows XP, fick med det när jag köpte datorn. Krympte snabbt några partitioner och installerade Ubuntu 10.10, ett system som jag tweakat maximalt och även lagt till olika tredjepartsrepos. Har även haft funderingar att skapa ett eget repository.

Ubuntu, släpper nya distributioner en gång i halvåret. Vet av erfarenhet att största anledningen att en dist-upgrade går åt helvete är för att man lagt till tredjepartsrepos. Vill inte sabba mitt Ubuntu 10.10, så därför köpte jag ett sdkort på 16 gig ett klass 4 kort, rätt sunkig hastighet!

Disablade min hårdisk i bios och installerade Lubuntu 11.04 på sdkortet. Dels tog installationen lång tid. Sedan tog programuppdateringar och uppgraderingar tid. Tänkte att jag inte orkade vänta på att ha ett system som går att använda till det jag vill.

Så jag startade upp Ubuntu 10.10 och chrootade till Ubuntu 11.04 systemet. Nu kunde jag helt plötsligt med terminalkommandon installera det jag ville. Kände mig inte nöjd ändå. Bestämde mig för att göra något ändå mer våghalsit, krympte en partition och installerade Sabayon 5.5 på hårddisken.

Chrootade till båda ubuntusystemen från Sabayon och la till denna rad längst ner i .bashrc både /root samt i /home/användare

export DISPLAY=:0.0

Skrev även bland annat filen Ubuntu-Natty i /usr/local/bin

Som såg ut såhär

#!/bin/bash
cp -L /etc/resolv.conf /media/33ec74ae-a20b-4ab0-ac09-5fdbe123caad/etc/resolv.conf
mount -t proc none /media/33ec74ae-a20b-4ab0-ac09-5fdbe123caad/proc
mount -o bind /dev /media/33ec74ae-a20b-4ab0-ac09-5fdbe123caad/dev
chroot /media/33ec74ae-a20b-4ab0-ac09-5fdbe123caad /bin/bash

Vips nu kan jag helt plötsligt med denna metod köra flera olika system, i systemet.Dessutom grafiskt, hoppas detta eventuellt ger någon annan lite roliga ideer!