Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntus framtid!

Spekulerar lite, under flera år har vi sett det fenomen som heter Ubuntu, som den mest använda linuxdistributionen!

Haft lite funderingar, varför Wayland? Varför Unity? Sen slog det mig, tänk om det skulle komma ut massor av Ubuntu-Tablets samt en uppsjö häftiga nya mobiltelefoner som har Ubuntu som operativsystem. Då skulle målet 200 miljoner användare på "Skrivbordsmarknaden" också kunna uppnås om alla redan körde Ubuntu, övergången skulle nästintill bli smärtfri! Visserligen skulle det krävas en del investeringar hos en del företag, men vem fan vet!

Framtiden är allt annat än säker och nu har vi även "överlevt" domedagen, som skulle varit den tjugoförsta maj, enligt eBibleFellowship!

Undrar när nästa grupp dårar, förutspår ett nytt domedagsdatum? Konstiga saker har hänt förut, så vore det så konstigt egentligen om Ubuntu fick 200 miljoner användare? Åtminstone skulle då jag köpa en ubuntu-mobil och en tablet, ipaddor imponerar men en liknande produkt med ubuntu hade helt klart imponerat mer! Och om dessa fanns i handeln så hade det varit perfekt!

Saknar min Nokia N900 som är inne på reparation(Vätskeskadat kretskort, osäkert om det ens går att få den reparerad) med Maemo/Android(Android fungerade dåligt, fick ändå lov att testa lägga in det på luren)

Back to reality, detta har inte hänt ännu och det kanske aldrig händer! Men det går ju alltid att hoppas, Linux är ju inte något som bara utvecklats över en natt och personligen finns det vissa saker jag stör mig på i exempelvis min "Android" telefon där jag har ett inbyggt Debian-system som jag chrootar till, busybox och annat.

Jag stör mig på att telefonen inte känns öppen nog och att jag inte kan ha full kontroll över den! Bortsett från om jag skulle köpa massor av "betalappar" med kassa "Gui" Vill kunna göra det mesta ifrån bash, har i och för sig bash på luren men finns ändå massor jag inte kan göra!

N900, känns det mer som jag hade kontroll över från dag 1 när jag skaffade den! Så typiskt att den skulle paja!Det är en historia i sig! Köpte den i julklapp åt mig själv efter min dåvarande "extjej" gjort slut. Som en liten tröst, fick den några veckor innan jul satt på toan den 22 december.

Vad händer när jag reser mig upp och spolar, shit happens.Telefonen måste glidit ur ficka ner i toan utan att jag upptäckte det! Det tog runt en kvart innan jag hittade den igen, har inte så stora förhoppningar eller förväntningar på att den någonsin kommer få "nytt" liv igen! Verkar inte som Jesus heller fick det igår, under den så kallade "domedagen" kanske ligger han bara bakis någonstans. Domedagen kanske kommer idag istället!

Kan säga såhär julen -2010 blev en jul att minnas, kanske inte så mycket för att den var rolig som av andra anledningar!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Jag tror Ubuntu skulle spridas mer om det fanns såna att köpa förinstallerade i en större kedja. Typ Mediamarkt, Elgiganten eller liknande.

Det blir också intressant om Chrome OS kommer att slå med sina datorer:

http://www.google.com/chromebook/#chromebooks

 

Vad blir Microsofts motdrag? De "dödade" ju Eee PC/Xandros netboksen rätt fort med att återinföra XP igen.

Nu kanske det inte blir lika lätt.

FoHs bild

Xandros dödade sig ganska effektivt själv, genom att vara en väldigt dålig Linuxdistribution, tycker jag Smile

Tror det är svårt att göra väldigt öppna system för den stora marknaden. Telefonoperatörer vill inte ge den kontrollen till kunderna, så ett system likt Android är nog ganska oundvikligt för den stora massan. N900 ser jag lite som ett experiment från Nokias sida. Dock tror jag att vi i och med upplåsta bootloaders från somliga tillverkare kommer se mer hemutvecklade alternativ till Android. Exempelvis kan man på en Archos 70 Internet Tablet köra Ångström Linux. Vissa har även fått igång Ubuntu på den tror jag, om än inte särskilt användbart. När Android-plattorna kommer på bred front tror jag att vi kanske kommer få se mer sådant.

Personligen gillar jag tanken på en netbook/surfplatta i stil med Asus EEE Transformer, där jag dualbootar Android och Ubuntu. Ubuntu när jag vill ha en netbook, och Android när jag plockar bort tangentbordet och bara kör med skärmen Smile Sedan ChromeOS-datorerna lanserades så har jag dock blivit mer intresserad av de... Får se vad det blir!

Lyfangs bild

Chromium OS i "betakvalitet" finns att prova på: http://chromeos.hexxeh.net/vanilla.php