Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Visst gillar jag Sabayon och Linux-Mint-Debian, men!

Måste konstatera i 80-90% av fallen är jag inne i mitt Ubuntu-system! Vill inte påstå att vare sig Linux-Mint-Debian eller Sabayon är dåliga system i sig! De flesta tweaks och konfigurationer har jag fört över från mitt Ubuntusystem till Linux-Mint-Debian! Grub sköter jag ifrån Ubuntu. Tog därför helt bort grub i Debian, försökte göra samma sak i Sabayon. Vad händer när jag skriver "equo remove grub"

Jo den börjar ta bort 10 paket i Sabayon, bland annat alla mina sabayonkärnor! Installerar om senaste sabayonkärna och kör update-grub i mitt ubuntusystem. Vid omstart vill den inte boota Sabayon från grub, ett problem som säkerligen går att lösa men det kräver handpåläggning och varför krångla när jag bara kan chroota till systemet från ubuntu, brukar sällan boota till systemet ändå!

Linux-Mint-Debian i all ära, ambitiöst projekt. Har inte bootat till systemet speciellt ofta, däremot har jag laddat hem uppdateringar till systemet då jag chrootat till det från mitt ubuntusystem. Var rätt nöjd med default-utseendet för Linux-Mint-Debian i xfce. Vad har hänt sen jag senast bootade systemet? Någon uppdatering måste ha förstört defaultutseendet och ersatt det med xfces riktigt fula standardutseende! Fick i och för sig en fråga om jag ville uppdatera skrivbordsutseendet när jag loggade in senast, så kan inte skylla på utvecklarna! JAg uppdaterade och fick xfces defaultutseende!

Gillar ändå inte xfce så jag installerar lxde. Och testar byta ut displaymanagern till xdm och slim, ingen av dessa faller mig riktigt i smaken så jag går tillbaka till gdm3!

Vart vill jag komma? Ubuntu brukar fungera som jag vill ganska omgående efter några "fulhack" Debian är mer strikt och kan kräva att jag förfinar mina "fulhack" och det kräver mer tid än ubuntu-systemet. Tänker ändå i första hand använda detta som reservsystem!

Sabayon, flyter på rätt okej med sina halvsunkiga pakethanterare, det har ju dessutom portage. Men om något krånglar då brukar det fanimej kunna ta tid att fixa, precis som i det system det är baserat på "Gentoo" Fanns en tid när jag älskade att pilla i "Gentoosystemet"

Idag vill jag ha ett system som fungerar som jag vill, med minimal ansträngning från min sida, ett lätttweakat och snabbt system. Ubuntu fungerar bäst för mig idag, tänker dock inte kasta mig in i något meningslöst "FlameWar"

Smaken är som baken, delad, håller dessutom på och bygger ett eget Linux From Scratch system inne i mitt Ubuntu-system som jag tänkt chroota till från "Ubuntu" Alllt för att hålla mina linuxkunskaper uppdaterade, så jag inte stagnerar rent kunskapsmässigt. Har dock inte bestämt hur hög prioritet jag ska ge Linux From Scratch projeketet ännu.

Det konkurrerar med fint väder, sommar, sol och korta kjol! Smile