Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ibland fungerar allt som det ska, ibland inte alls!

Spela roll vilket operativsystem man använder sig av? Jag använder GNU/Linux system för att de är intressanta att hålla på med och när allt fungerar som jag vill så brukar jag vara nöjd. Sabayon, rykte dock för ett tag sen för mig.För mycket jobb och för lite vinning. Systemet brukade gå sönder ibland. Orkar inte lägga någon tid på att reparera systemet titt som tätt. La in en distribution som jag inte använt tidigare, vars enda syfte blir att installera åt polare då det verkar relativt enkelt att skapa en remaster av systemet!

Systemet är välbekant för en del här på LP, Pc Linux Os! Laddade inte hem Extons remaster av den enkla anledningen att jag vill använda mig av Lxde! Har lessnat på alla andra miljöer gnome, kde, xfce. Vill ha ett så snabbt, minimalt, enkelt, konfigurerbart system som möjligt! Har kollat litegrann på systemet, konfat det och lagt in spotify samt svenska spels pokerklient, remastern är för polare inte till för allmän nedladdning! Även kikat i nättidningen Pc Linux Os Mag. Gillar det mesta förutom initssystemet som jag inte fattar hur det fungerar, enda jag kan göra är att starta igång sådana tjänster från en GUI. Dock inte mina egna små initscript. En sak till som krånglar om jag ska vara riktigt petig är ljudet, det fungerar bra att lyssna på via datorns högtalare. Dock inte med hörlurar, då kommer inget ljud alls och jag har varit inne i alsamixer och kikat och i kmix. Det finns ingen volymmätare för mina hörlurar. Chansade på att köra lsmod, i mitt ubuntusystem och köra modprobe på moduler som jag saknade i pc linux os kärna. Dock har jag inte haft någon framgång med ljudet till hörlurarna!

Apropå ljud gick in på ubuntu-software-center för ett tag sen och såg att det gick att köpa ett av mina gamla favoritspel, uplink för runt 50-60 spänn. Köpte spelet, självklart skulle ljudet till att börja jävlas i mitt ubuntu 11.04 system när jag skulle spela uplink, inget ljud i spelet. Problemen blev bara värre och för varje problem jag lyckades lösa verkade det uppstå två nya! Blev till slut så trött på allt så jag tog backuper på alla viktiga filer i systemet, inklusive uplink och installerade Lubuntu 11.04. Tyvärr så skulle det visa sig att jag råkat ut för en bugg som gjorde datorn fick kernel panic så fort jag försökte ansluta via mitt trådlösa kort. Problemen gick hur som helst att lösa genom att kompilera ihop en kärnmodul manuellt och köra trådat nätverk tills problemen fixats igen! Nu fungerar datorn som en dröm och till och med ljudet i uplink fungerar!

Är dock en sak jag stört mig på i Lubuntu och Ubuntu, grötiga .bashrc filer med diverse fulhack som default. I princip har jag tagit bort mina .bashrc filer hos både root och vanliga användare. Ersatt med denna fil som kommer nedan i /etc/bash.bashrc

Den fungerar för hela systemet och för alla användare! Inget mer behov av att ha massor med olika filer på olika ställen! Denna modifierade fil bör även andra kunna ha nytta av eller referera till när de skriver en egen. Bland annat ser terminalen och bash mycket snyggare ut än det gör med Ubuntus Defaultutseende! Har ni tips på ytterligare förbättringar, tveka inte att komma med era egna ideer på hur en bra .bashrc fil eller en bash.bashrc fil ska se ut. Själv tror jag på principerna att den ska vara enkel, överskådlig att läsa och på KISS(Keep it simple stupid) Testa gärna att skriva detta i terminalen i ubntu så får ni lite fina färger på köpet till terminalprompten ( txtblu='\e[0;34m' && bldwht='\e[1;37m' && txtgrn='\e[0;32m' &&export PS1="$txtblu\u@U-11.04$bldwht \w$txtgrn \A " )

#Settings set by Uzi below, other distributions then ubuntu&Debian use /etc/profile
    BL="\[\033[0;34m\]"
    txtblk='\e[0;30m' # Black - Regular
    txtblu='\e[0;34m' # Blue
    bldwht='\e[1;37m' # White
    bldylw='\e[1;33m' # Yellow
    bldblk='\e[1;30m' # Black - Bold
    txtcyn='\e[0;36m' # Cyan
    txtgrn='\e[0;32m' # Green
    txtred='\e[0;31m' # Red
    HISTCONTROL=ignoredups:ignorespace
    HISTSIZE=1000
    HISTFILESIZE=2000
    [ -z "$PS1" ] && return
    shopt -s histappend
    shopt -s checkwinsize
    [ -x /usr/bin/lesspipe ] && eval "$(SHELL=/bin/sh lesspipe)"
    export DISPLAY=:0.0
    export PS1="$txtblu\u@U-11.04$bldwht \w$txtgrn \A "
    export PATH=$PATH:/android/android-sdk-linux_x86/platform-tools:/android/android-sdk-linux_x86/tools
    export CHROOT=/var/chroot/Debian
    export LFS=/var/chroot/lfs
    export ISO=/home/uzi/Extended/iso
#Alias
alias android-shell-root='/etc/init.d/android-adb-server start && /android/android-sdk-linux_x86/platform-tools/adb shell'
    alias android-shell='/android/android-sdk-linux_x86/platform-tools/adb shell'
    alias android-shell-script='/android/android-sdk-linux_x86/platform-tools/adb shell am'
    alias android-copy-to='/android/android-sdk-linux_x86/platform-tools/adb push'
    alias android-copy-from='/android/android-sdk-linux_x86/platform-tools/adb pull'
    alias ls='ls --color=auto'
    alias N900='ssh -X root@192.168.2.15 -p 8256'
    alias Test-Server='ssh uzi@localhost -p 8522'
    alias su='sudo su -'
#Strange syntax errors from time to time!

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tufftuffs bild

export DISPLAY=:0.0

Skojar du eller?

Med den raden har du kvaddat möjligheten att köra X-program från en SSH-inloggning, möjligheten att köra flera X-servrar etc.

tomasuus bild

Nej kör export DISPLAY=:0.0 själv på min eee pc, behöver ingen annan konfiguration!

Då jag kör flera system via chroot, använder alla export DISPLAY=:0.0, är förstås fritt för andra att ändra till vad de vill och vad de har behov för!

 

extons bild

Jag vill bara "påpeka" att KDE 4.6.3 fungerar mycket bra i PCLinuxOS/PCLinuxOS-EXTON. Jag vill påstå att det är lika snabbt som LXDE.

LINUX.EXTON.NET

tomasuus bild

Hm, i såfall skulle det vara intressant att testa livedisten. Bara jag kan få det att fungera att ha ison direkt på hårdissken och starta direkt ifrån Grub2-helvetet. Utan att behöva lägga in det på usb eller sd-kort! Var ett tag sen jag körde KDE, på min gamla Asus Eee Pc blev det för "tungt" att köra i längden. Nu har jag i och för sig en nyare "Eee Pc" så nu bör det vara lugnt och det skulle som sagt vara kul att testa!

extons bild

Ja, testa gärna och rapportera här om snabbheten m m. Om du trots allt skulle använda en usb-sticka så bör du installera på en "bättre" sådan. Annars går det långsamt om systemet alls går att köra.

LINUX.EXTON.NET

tomasuus bild

Kan tillägga att prompten i ovanstående exempel som jag beskrivit visserligen blir snygg, men den beter sig lite lustigt när man kopierar in text eller skriver långa kommandon, ändrade till detta efter en del trial&error! 

export PS1="\[$txtblu\u@U-11.04\]\[$bldwht \w\]\[$txtgrn \A\]  \H \n "