Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bygg egna Ubuntu&Debianpaket

Tänker förklara detta så simpelt som möjligt, utan att komplicera saker. Inget behöver bli svårare än det är! Står er fritt att hämta inspiration, och göra på ert eget sätt!

Först startar jag upp en terminal och skapar mappen Uzis-Ubuntu-Tweaks( mkdir -p $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/DEBIAN && mkdir -p $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/etc/polipo && mkdir -p $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/usr/local/bin && mkdir $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/etc/init.d/)

Går sen in i mappen /usr/local/bin ( cd /usr/local/bin) Skapar ett script som heter Create-Uzi-Tweak( nano Create-Uzi-Tweak && chmod +x /usr/local/bin/Create-Uzi-Tweak)

Där lägger jag in följande information

#!/bin/bash
dpkg-deb --build $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks

Skapa en kontrollfil med paketinformation ( mkdir  $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/DEBIAN/control)

Lägger själv in följande, modifiera som du vill

Package: Uzis-Ubuntu-Tweaks
Version: 0.1
Architecture: i386
Maintainer : Uzi
Description: This is uzis own configuration and scripts!

Avslutar och kopierar över de filer jag behöver, samt skapar mitt .deb paket! ( cp /etc/bash.bashrc $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/etc && cp /etc/polipo/config $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/etc/polipo && cp /usr/local/bin/Create-Uzi-Tweak $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/usr/local/bin && cp /etc/init.d/Custom-Script $HOME/Uzis-Ubuntu-Tweaks/etc/init.d && Create-Uzi-Tweak)

Reservation för eventuell trial & Errors och eventuella felskrivningar, berätta gärna hur det går för er och om jag råkat skriva något fel i ovanstående text, får skylla på slarv från min sida i så fall. I nästa inlägg tänkte jag gå in på hur man skapar sitt eget repository!

P.S har inte påstått att detta är rätt sätt att göra saker på, här kommer den rätta guiden som jag inte har ett dugg med att göra http://www.debian.org/doc/manuals/maint-guide/start.en.html