Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kastat mig in i något nytt!

Inga större projekt, mest småsaker!

Har just nu en dator, en Eee Pc. Lat som jag varit så har jag skitit i att ta backuper på värdefulla data! Värdefull data för mig, skit för alla andra. Hursomhelst har ett 16 gigs SD-kort! Ett class 4 kort, rätt slött med andra ord.

Men man tager det man haver och försöker göra det bästa av det! Har haft backuper på kortet förut, samt olika livedistar. Gav mig ändå på att installera lubuntu direkt på kortet, istället för att installera det på hårdisk! Min partitionstabell såg ut såhär!

Filsystem           1M-block    Använt Tillgängl Anv% Monterat på
/dev/sda7                34489     22369     10368  69% /
none                       993         1       992   1% /dev
none                      1002         0      1002   0% /dev/shm
none                      1002         1      1002   1% /var/run
none                      1002         0      1002   0% /var/lock
/dev/sda1                33701      7293     24697  23% /mnt/Debian
/dev/sda8                32329     11823     18864  39% /mnt/kubuntu
/dev/sda5                49215     37431      9285  81% /home/uzi/Extended
 

Sägas bör att på 5 partitonen på min enda hårddisk har jag en katalog(fil om man ska vara petig) vid namn /iso där har jag olika isoavbilder. Redigerade filen /etc/grub.d/40_custom och la till följande rader!

menuentry "ISO - Lubuntu 11.04 64" {
        set isofile="/iso/lubuntu-11.04.iso"
        loopback loop (hd0,msdos5)$isofile
        linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=$isofile nomodeset
        initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
 

körde sen kommandot update-grub2, från terminalen!

Gjort detta förut med isoavbilder. hd0,msdos5 betyder att jag anropar min femte partition från grub på första hårdisken. På raden set isofile berättar jag vart filen ligger som jag vill anropa från grub. Resten är ubuntu/debian specifika inställningar även om det kanske fungerar att skriva samma även till andra distar, min erfarenhet säger dock inte utan modifiering!

Nu har jag alltså menyvalet att starta ISO - Lubuntu 11.04 64 direkt från grub när jag startar om datorn, enkelt starta nu livedisten från hårddisk samt installerar till sdkortet, vars partition i mitt fall är sdb! Formaterar kortet till en stor Ext4 partition, skiter fullkomligt i att det ofta förespråkas att man ska använda fat32- filsystemet på usb/sdkort! Jämför jag filsystemen så är Ext4 överlägset Fat32!

Börjar installation och det tar tid kan jag lova!hinner gå o bre några mackor och rulla tummarna flera varv innan installationen är klar!

När defaultinstallationen är klar bootar jag om systemet, startar upp mitt vanliga. Lägger till följande rad i /etc/fstab

/dev/sdb1  /mnt/lubuntu-SD ext4 defaults      1 2

Skapar sen även katalogen(mkdir -p /mnt/lubuntu-SD. Bootar om mitt vanliga system skriver, ihop ett snabbt script, lägger i /usr/local/bin och döper det till lubuntu-SD

#!/bin/bash
        rm /mnt/lubuntu-SD/etc/resolv.conf
        cp -L /etc/resolv.conf /mnt/lubuntu-SD/etc/resolv.conf
        mount -t devpts devpts /mnt/lubuntu-SD/dev/pts
        mount -t proc proc /mnt/lubuntu-SD/proc
        chroot /mnt/lubuntu-SD /bin/bash

skriver chmod +x /usr/local/bin/lubuntu-SD

skriver lubuntu-SD(apt-get install dchroot debootstrap #Om det inte funkar)

är inne i mitt lubuntusystem. Har där tillgång till Supertool, installerar, tweakar och uppdaterar systemet från CLI-gränssnittet. Lägger till skype och alla restricted paket, installer drivisar för mitt trådlösa nätverkskort, om jag inte gör det vet jag att datorn annars får kernel panic om jag försöker använda kortet.

Har nu ett backup/reserv system om min dator exempelvis skulle få fnatt utomlands och jag inte får tag på någon ny hårddisk eller om jag vill köra SD-kortet från annat vanligt system utan att jag vill andra ska ha koll på vad jag gör, eller för att jag bara vill köra Linux istället för Windows. Skulle dock haft ett snabbare SD-kort!

Funderar dock på om jag inte kan göra så att jag helt enkelt kör hela systemet från ramminnet om jag ändrar lite inställningar, ska se om jag kan hitta en lösning. Kanske räcker med om jag lägger till något i grub som en extra boot-flagga/parameter vem fan vet! Saker behöver inte vara så svåra egentligen.

Kommer titta mer på detta när jag har tid över för detta, under tidien kommer jag mest kopiera lite filer fram och tillbaka från min hårdisk till SD-kortet. Finns ju cron-jobb för sådant som automatiserar det mesta : )

Har dessutom installerat GRUB2 på sdb. Har det även på sda. Bra att ha en backup på GRUB speciellt när jag inte har någon cdrom/dvdenhet till min dator! Har även en till tanke.Ubuntu-Minimal-isos,help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD tillgängliga från mitt sdkort i en mapp jag döper til iso och bootbara från grub på kortet! Behöver aldrig köra en dist-upgrade på systemet på SD-kortet!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tomasuus bild

Fungerar alldeles utmärkt att köra SD-kortet från ramminnet och det snabbar upp, redigerade bara filen /boot/grub/grub.cfg

och la till toram! Det ser ut såhär i min grub.cfg

menuentry "Lubuntu-SD, med Linux 2.6.38-8-generic (on /dev/sdb1)" --class gnu-linux --class gnu --class os {
    insmod part_msdos
    insmod ext2
    set root='(/dev/sdb,msdos1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set=root 29adbf83-877d-4509-9fe8-7e225913bea9
    linux /boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=29adbf83-877d-4509-9fe8-7e225913bea9 ro quiet toram vt.handoff=7
    initrd /boot/initrd.img-2.6.38-8-generic
}

Gjorde sedan såhär(chattr +i /boot/grub/grub.cfg)

Nu kan inte filen bli överskriven och jag kan uppdatera systemet hur jag vill utan att påverka grub.cfg

Vill jag ändra tillbaka skriver jag(chattr -i /boot/grub/grub.cfg)

rollss bild

Häpp, det ser riktigt koolt ut ju! Du har alltså hela ditt system på ett SD-kort, som ledigt ryms i plånboken eller kamerafodralet. Det är nästan så man måste försöka emulera.

Synd bara att jobb och andra åtaganden stjäl så mycket tid! Wink

tomasuus bild

Det är rätt häftigt, får se till att skaffa ett snabbare kort bara, klass 8 eller klass 10!

Mitt upplägg är än så länge inte optimalt, då kortet nästan är fyllt och då jag bara har 2048mb ramminne! Funderar på att skapa två partitioner på kortet ett med ett minimalt system som jag kör från ram, samt ett som jag chrootar till från systemet jag kör från ram. Där jag även har mina backupfiler och detta systems partition lägger jag i sådana fall till i fstab på kortet.

Har åtminstone backup om något skiter sig med min vanliga dator, får kanske nöja mig med det tills jag skaffat ett bättre kort! Problemet att köra från ramminnet är också att inget du gör sparas! Bör dock kunna lösas med en extra partition på kortet! Med lite tur och om jag ger det tid så hoppas jag även kunna automatisera hela processen från Supertool som jag håller på och skriver!

FoHs bild

 Tror inte att klass 10 är värt pengarna. Tror Sweclockers har lite testar på minneskort. Har för mig att Kingston är ganska snåla med sina klasser, dvs att ett klass 4-kort egentligen presterar som klass 6 (eller om det var Cool. Kan vara värt att kolla på då man sparar mycket pengar på det.

extons bild

Upplevs systemen snabbare om du kör ISO-filerna från hårddisk på sätt du beskrivit jämfört med om du kör dom i t. ex. VirtualBox?

LINUX.EXTON.NET

tomasuus bild

Japp systemen upplevs som betydligt snabbare om jag kör dem från hårddisk, blir samma sak som om jag har systemen installerade på hårddisken. Funderar dock på att uppgradera mig till snabbare SD-kort. Har bara ett usb 2.0 uttag på denna dator!