Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Detta är ingen spådom om framtiden!

Framtiden är som en oskriven boksida, ingen äger den.

Försöker vara realistisk,följa debatter etc. På vissa håll talas det om att Ubuntu ska försöka skaffa 200 miljoner användare, kanske uppnår de målet. Kanske inte, tvivlar dock själv.

Många verkar negativa till Linux utan att ens ha provat på operativsystemet. Kanske undrar de också vilken verklighet vi lever i om vi fortfarande -2011 och framöver tror att  just detta år ska Linux erövra skrivbordet i vanliga användares hem. Ubuntus egna användare klagar på Unity, det finns ett talesätt som säger en bra produkt marknadsför sig själv.

Om de nuvarande användarna själva är besvikna, vart ska då de nya användarna komma ifrån? Ser ingen reklam på Tv om Gnu/linux riktat till vanliga hemanvändare även om jag sett en del reklamklipp på youtube. Verkar inte heller som de som säljer hårdvara bryr sig speciellt mycket om GNU/Linux.

Det talas om att Apple blivit det nya Microsoft, finns också de som säger avsky spelet inte spelarna.

Google befinner sig i rättstvister, personligen är jag emot mjukvarupatent. Verkar dock som det blivit big business för stora företag, antar då också att det det är något vi kommer få leva med i framtiden. Oavsett vad jag tycker eller inte tycker.

Antar också att Google kommer börja stämma andra företag om de lyckats köpa en mängd patent som de saknar idag. Ett företags främsta intresse är att tjäna pengar och hålla aktieägarna nöjda.

Märker själv att mitt intresse för GNU/Linux falnat med åren. Känner inte längre att jag brinner för Linux. Oftast känner jag mig ideologiskt neutral, ideologier kostar! Och jag tror inte på utopier.

Samtidigt, persondatotorer är något relativt nytt och om framtiden vet jag inte ett skit. Kanske skulle Linux kunna bli större inom en 10-20 års period, om man tänker på att operativssystem fortfarande är något relativt nytt!

Det finns utvecklare som talar om att vi fortfarande är i början av utvecklingen när det gäller programvaror. I dagens värld verkar det mesta handla om business as usual, troligtvis är det likadant imorgon.

Om 10-20 år så kanske det bara är öppen källkod som gäller, vem fan vet! Otroligare saker har hänt.

Just idag vet jag inte om jag tror speciellt mycket på Linux på skrivbordet, är vare sig imponerad av nya KDE, Gnome 3.0 eller Unity. Testat dem alla!

Använder Lubuntu 11.04 själv för personligt bruk! Om disten duger för andra? Beror på vilka krav de ställer och vilka behov de har!

Själv vill jag bara ha ett snabbt, enkelt system! Som får duga i brist på annat. Det är ett tillräckligt bra system i en värld som är långtifrån perfekt!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Själv använder jag enbart Ubuntu 11.04 med Unity för närvarande. Visst det kanske inte är helt perfekt. Men generellt sett har jag haft minst problem med Ubuntu efter att ha testat de flesta större distributioner.

Har även beställt en ny dator, och i och med det blir det att man kommer att använda Windows 7 på den burken. Dock behåller jag Ubuntu på min andra dator.

Det blir en hel del ändringar till Unity till hösten:

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/08/revamped-dash-lands-unity-2d/

Jag ser det som så att det är lika bra att använda och vänja sig med Unity om man ska bruka Ubuntu. Det klassiska Gnome 2 som ännu går att använda kommer att vara borta på 11.10 versionen.

Så de som inte gillar det kommer väl antagligen att gå över till Linux Mint.

För ca: 3 år sen trodde jag att Linux skulle "slå igenom" i större skala på skrivbordet, men nu är jag mer realistisk och förstår att det inte kommer att bli så. Om ens någonsin, men man får ju se.

tomasuus bild

Kör egentligen Ubuntu Minimal 11.04 om man ska vara petig med bland annat paketet lubuntu-Desktop. Finns ju oavsett standardubuntu och kubuntu, Xubuntu och Lubuntu(som numera blivit officiellt antaget av Canonical)

Så det går ju att köra Ubuntu även om man vare sig gillar Unity, Gnome 3.* eller KDE 4.*

Så tycker att jag kör Ubuntu 100%, även om jag inte vill peta på Unity just nu. Även om det förhoppningsvis blir bättre i framtiden. Vill dock kunna ha möjlighet att anpassa(tweaka) eller fulhacka mitt system efter mina egna behov.

Har min valfrihet kvar, skulle hellre köra Debian än mint, har redan testat Linux Mint Debian Edition(Not my cup of tea)

Hade troligtvis kört Debian om det inte vore för att de har sämre hårdvarustöd än Ubuntu, och då min uppfattning sen tidigare är att testing versionen kraschar relativt ofta

Har tröttnat på att byta distar stup i kvarten, så Ubuntu(Lubuntu) duger för mina egba behov för tillfället. Kodar mest, surfar, använder ordbehandlare eller Kompozer, samt håller på och testar utvecklarverktygen till Android!

 

 

 

suoss bild

Angående Googles köp av Motorola mobility.

Det kan ju också vara så att man köper upp patent för att inte bli hindrad om någon annan köper dem. Kan kanske vara bra att ha et ller annat lockande patent att utöva byteshandel med om den situationen skulle uppstå. Därmed inte sagt att de (Google) kanb använda dessa för att trolla med.

/urban Laughing out loud

hoths bild

Men framför allt är det nog ändå ett vapen mot andra bolag med mycket patent. Lite som "Titta, jag har också en klubba. Var snäll..." och så låter de bli att stämma Google. Så på så vis är det nog till gagn för mobilanvändare mfl.

----
Linux växer snabbast!