Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lite tips, kring engelskspråkiga bloggar om öppen källkod! Samt annat smått&gott.

Mina dagar liknar varandra, jobbar kvällar. Och är under min lediga tid, ibland uppe sent på nätterna. Ett skönt sätt att slippa se folk på.

Även om jag inte anser mig vara lika aktiv linuxanvändare idag som tidigare då jag brann för gnu/linux i alla dess former så läser jag en del nyheter samt bloggar, mestadels på engelska.

Armed & Dangerous är en blogg jag gillar att följa. Läste en mycket intressant artikel om smartphone krigen, som länkade vidare till en ändå intressantare analys av Nokias misstag de senaste åren. Eller mer specifikt om en persons misstag, ni kan också läsa om Elop-effekten på Nokia här

En utförligare analys än så, går troligtvis inte att få. Min slutsats är att om det kommit något gått av den så kallade elopeffekten så är det att troligtvis så kommer Windows Smartphones aldrig att slå igenom. Då detta inte är vad återförsäljarna vill ha då det finns bättre friare alternativ, där de kan vara med och styra mera. Personligen hoppas jag också att Nokia blir uppköpta, inom en snar framtid och att någon fortsätter utveckla deras system. Samt börja sälja N9 samt N950 i större skala. För jag tror tyvärr Nokia som varumärke redan nästintill är dött. Såvida inte ett mirakel inträffar, och det har det ju och för sig gjort förr.

Gillar personligen Android, men vill även se andra system på mobilmarknaden. Tizen kanske kan vara något för framtiden. Eller något annat. Antar att, time will tell.

Det var allt för mig denna natt.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Om du gillar N9 och N950 så bör du nog vänta på Jollas mobiltelefoner.

Jolla består av bl.a av tidigare Nokia anställda från meego teamet och dom kommer fortsätta utveckla och sälja MeeGo telefoner baserade på Mer core med Qt/Qml.

Jolla är finska för jolle eller snarare optimistjolle och kan ses som livbåten från den brinnande plattformen.

Tyvärr har dom endast twitter än så länge.

https://twitter.com/JollaMobile

 

tomasuus bild

Följer dem på twitter Smile

Ska bli intressant att se om de lyckas sälja några telefoner i framtiden. Än så länge känns det mest som litet av ett riskkapitalprojekt.

FoHs bild

Angående det här med smartphone-marknaden så är det här intressant läsning: www.theverge.com/2012/7/5/3138711/five-years-after-the-iphone-carriers-are-the-biggest-threat-to-innovation-editorial

Det verkar som att våra operatörer är de värsta hoten. Kanske var det de som såg till att MeeGo och de andra alternativen inte fick ordentligt liv? Hoppas vi kan få en situation i världen i stort så som vi har i Sverige, där man kan köpa telefoner vid sidan om utan att vara beroende av operatörer. Men det är väl kanske en aning för hoppfullt, vi är trots allt ett så litet land att alla våra operatörer funkar (mestadels) i hela landet.

tomasuus bild

Jag vet inte om jag är villig att hålla med den där artikelskrivaren till 100%

Min tolkning av situationen ärna trots allt att operatörerna har en hel del att säga till om när det gäller teknologin så verkar de inte bara vilja förlita sig på ett system, utan vill ha flera och Android-enheterna blir fler och säljs till en miljon nya konsumenter varje dag som går. Om jag ska tro den statistik jag nyligen läst. Däremot verkar det som om Nokias ledning samt Microsofts inte verkar ha förstätt att operatörerna vill ha öppna, fria system där de kan vara med och styra över programutbudet i en appstore med egna appar. Vilket inte bör påverka powerusern nämnvärt, observera detta är bara min tolkning av situationen och jag kan ha fel och säkerligen är amerikanska marknaden lite speciell, jämfört med den övriga världsmarknaden.

Ubuntu for Android is coming, maybe?

FoHs bild

Ja, visst är den amerikanska marknaden speciell. Här i Sverige är nog operatörerna för små för att kunna ställa några större krav (undantaget Telias iPhone-exklusivitet när den kom). Jag tolkar dock artikeln ur hårdvarusynkpunkt. Jag tror nog inte att operatörerna skulle se Jolla som något större problem som sådant (snarare tvärtom), utan det är mer deras krav på exklusiva rättigheter till en eventuell kanontelefon baserad på Jolla som skulle sätta käppar i hjulet. Om de dessutom ställer krav på utformning av mobilen eller tidsexklusivitet etc så skulle det säkert vara ett problem för en liten mobiltillverkare.

Håller med dig om att de nog vill ha många olika system, och ett nytt system som Jolla är kanske lockande för dom i och med att nya saker säljer. Men tänk om Verizon i USA säger till Jolla att de vill ha exklusiva rättigheter till deras första telefon för att börja sälja dom? Jolla kankse måste gå med på det för att få in en fot, men kanske samtidigt låser in sig i för lång och går miste om att växa i så snabb takt som de annars hade gjort.

tomasuus bild

Ja och bästa vore om någon kunde betala, exempelvis ett större företag för att porta alien dalvik till kommande mobiltelefoner. Då skulle det finnas androidappar i överflöd till deras system. Bästa är nog trots allt att Jolla blir uppköpta, min  uppfattning av exempelvis samsung eller annan större aktör om inte annat för att få tillgång till diverse mjukvarupatent som jag tror Jolla saknar i dagsläget, om de inte fått några sådana av Nokia redan.Vilket jag tvivlar starkt på.

FoHs bild

Ja, appar är nog av ganska stor betydelse numera. Möjligtvis att det kan finnas något behov av ett enkelt touch-baserat operativsystem för de som inte gillar smartphone-trenden Smile

Mjukvarupatent är ju dessvärre ett aber, men där går ju inte ens Android säkert (de allra flesta tillverkare betalar redan licenspengar till Microsoft). Tror kanske att Jolla kan komma undan med det och betala licenser när det blir aktuellt.

johnh3s bild

Skulle vilja kommentera lite om Windows Phone. De har trots allt nåt runt 4 % även om succén har varit minst sagt måttlig. Då ska man vara medveten om att  Verizon som är den största operatören i USA inte har sålt några Windows mobiler alls:

http://www.phonearena.com/news/Report-says-Windows-Phone-market-share-doubled-in-U.S.-on-back-of-Nokia-Lumia-900-sales_id32371

En annan faktor är att BlackBerry 10 plattformen är försenad:

http://www.globalnews.ca/Pages/Story.aspx?id=6442672614

Många analytiker tror att Windows 8 har stora chanser att ta deras plats på företagsmarknaden:

http://bits.blogs.nytimes.com/2012/07/20/will-windows-phones-replace-blackberrys-as-bargaining-chip/

Windows Phone Apollo  kommer ut flera månader före Blackberry 10:

http://www.techieapps.com/why-windows-smartphone-8-launch-can-lead-to-blackberrys-death/

Jag tror att Windows Phone blir den tredje spelaren förutom Android och Apple. Till höst blir det mer intressanta Windows smartphones som kan matcha konkurrenterna:

http://technytt.se/start/2012/7/7/nokia-910-och-1001-i-nytt-lackage-900-uppfoljare-och-flaggsk.html

http://www.mobil.se/nyheter/nokia-pureview-till-windows-phone-1.507971.html

En viktig faktor blir att Verizon ger sig in i spelet också:

http://www.engadget.com/2012/06/20/att-mobile-verizon-line-up-to-offer-windows-phone-8-devices/

Så jag tycker den marknaden ser ut ljusare både för Nokias och Microsofts del till höst/vinter. Visst har jag läst Tomi Ahonens analys. Men jag tror han får fel i det här fallet.

Många av de första som har köpt Lumia är trots allt nöjda:

http://www.mobilejaw.com/news/2012/07/nokia-lumia-900-owners-are-happy-owners/

Även personer som man inte skulle vänta sig verkar i viss mån gilla plattformen:

http://www.theverge.com/2012/4/28/2983312/steve-wozniak-windows-phone-android-comparison

Personligen tror jag Windows Phone är här för att stanna. Visst har Nokia problem, men även där tror jag hösten/vintern blir ljusare.

Dock kommer ju även Huawei, HTC samt Samsung med Windows Phone 8 mobiler utöver Nokia.