Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Framtiden, för linux ljus eller mörk?

Det är frågan?

Eller för GNU/Linux om man så vill! Just nu ser det ut som Valve ska satsa på Linux, men vi har redan sett scenariot tidigare.Nokia satsade på Maemo/Meego, i slutändan gjorde de en deal med Microsoft istället. Asus satsade på Xandros, på netbook. I slutändan så ville konsumenterna ha Windows!

Steam för Ubuntu, samt andra linuxdistributioner är utan tvekan en god tanke! Men innan vi sett resultatet av den satsningen, så bör vi nog inte ropa högt av glädje. Personligen kan jag säga att jag verkligen skulle uppskatta steam för linux.

Framtiden för Ubuntu, samt andra linuxdistributioner är i mina ögon lika med ett stort frågetecken. Personligen gillar jag fri mjukvara samt öppen källkod, finns saker som kan sätta käppar i hjulet för framtiden.

Har alltid sett på GNU/Linux som lite av en underdog på skrivbordet, personligen har jag inte behövt några andra system på flera år. Och personligen kommer jag troligtvis köpa mer datorskrot, när denna burk lägger av.

Om det nu kommer bli så att nya pc-datorer bara vill boota nya Windows, utan handpläggning så tror jag att det kan komma att bli svårt att öka antalet nya användare till GNU/Linux.

Något som däremot ser ut att gå en positiv framtid, till mötes är Android/Linux. Som inte har något med GNU att göra, enligt gnu.org själva.

Tror personligen att Apple kommer få svårt i framtiden att konkurrera ut Android-tablets samt smartphones med Android.

När dessutom nya tv-spel ska komma ut med Android, som Ouya, så tycker i alla fall jag att framtiden ser ljus ut.

Det ska bli intressant att se framtidens Android-enheter, vi har troligtvis bara sett början än så länge. Hinner hända mycket under de närmsta 10 åren, den som lever kommer få se!

Peace!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

Både Ubuntu och Fedora stödjer väll redan secure boot? De nybörjarvänliga distarna kommer säkert stödja det och för övriga spelar det säkert ingen roll om man manuellt måste innaktivera det? Om vi pratar om desktoplinux så tror jag att det största hotet är detsamma som hotet för Macosx och Windows, att marknaden för desktopen börjar minska.

Jag tror framtiden liksom gårdagen är grå. (Som värden i övrigt) Alltså försiktigt positiv elller nått...

Som koncept tycker jag faktiskt att de nya Microsoft/Intel plattorna med windows 8 verkar ganska intressanta då de kombinerar ett desktopparagdim med ett för tablets. Jag antar att Canonicals ubuntu på android är tänkt att ge en liknande funktion delvis.

 

  //edit. rättstavningaroch förtydliganden.

FoHs bild

Går rykten om att Blizzard är på väg att stödja Linux också (enligt Phoronix-killen), så det ser ännu ljusare ut på spelfronten :) Dyker upp allt fler och fler spel baserade på Unity-motorn som utannonserar Linuxstöd, "senast" svenskutvecklade Legends of Aethereus som postade den här bilden på sitt forum:

Jag tror definitivt att framtiden för Linux är ljus, även på desktop. Det är trots allt gratis, så även om många kommer att testa och gå tillbaka till Windows så kommer definitivt fler och fler att stanna kvar.

För 3 dagar sedan skrev Engadget den här artikeln om att testa Linux, en ganska genomgående guide som säkert får många intresserade. När stora nyhetsmedia som Engadget "vågar" skriva sådant så tycker jag det är positivt. Nu är det kanske lite för nördigt och hardcore, många blir nog avskräckta av bilderna, men ändå. Distributionerna tjänar på rampljuset, för när det tagit sig ända dit så kommer fler förstå att det är ett gångbart alternativ (och det är väl bra att folk åtminstone vet vad det är, så man inte möts av ett "Vad är det?" när man säger att man kör Linux hemma).

johnh3s bild

Själv tror jag Linux får det svårt på desktop/laptop:

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207999/desktop_linux_the_dream_is_dead.html

http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8&qpcustomd=0

Jag tycker det såg lovande ut runt 2008/2009 men sen tog det aldrig fart, utan intresset snarare stagnerade till att vara väldigt måttligt utanför den innersta kretsen. Hur ofta läser man numera om exemepelvis Ubuntu på en vanlig dagstidning? Förr hände det då och då.

 

Jag ser framtiden för Android på smartphones, där de redan är etablerade.

På pekplattor är väl risken att iPad och Windows plattorna (flera tillverkare) delar på kakan:

http://crave.cnet.co.uk/laptops/microsoft-surface-could-be-as-cheap-as-nexus-7-reports-tip-50008910/

http://www.zdnet.com/lenovo-fine-with-surface-aims-thinkpad-tablet-2-at-enterprises-7000002377/

 

Där är Androids framgång inte lika starkt som på mobilerna:

http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/the-failing-of-android-as-a-tablet-platform/3003

 

Visst kan jag ha fel, men jag tror GNU/Linux har sin framtid bland smartphones. Om man nu kan kalla Android Linux? Det diskuteras ju flitigt också:

http://jeffhoogland.blogspot.se/2011/07/six-signs-android-really-isnt-linux.html

 

Spelplattformen då? Vi får se:

http://www.lazygamer.net/general-news/why-the-ouya-will-fail-according-to-kevin-dent/

 

 

 

FoHs bild

Hur ofta läser man om Windows i en vanlig dagstidning? :) Tycker inte det är speciellt ofta det heller, och då handlar det väl mest om nyheter kring kommande produkter eller om Microsoft själva.

Personligen tycker jag mediaexponeringen av Linux har ökat, inte i vanliga dagstidningar (vilket är ett dåligt mått för tekniknyheter öht tycker jag nog) men väl i teknikinriktad media. Nu läser man om nya kärnversioner eller nyheter i Linuxdistributioner titt som tätt i exempelvis Engadget och liknande.

Angående blogginlägget så tycker jag inte att punkt 2-6 har någon större vikt öht, och punkt 1 har ju sedan det där skrevs börjat åtgärdas. (Punkt 3 angående källkoden verkar vara en stor grej för somliga, men ett operativsystems kärna är ju samma kärna oavsett om det är öppen eller stängd källkod. Och i fallet med Android 3.x så släpptes den källkoden aldrig för att den helt enkelt inte var riktigt färdigt som produkt. 4.x-serien släpper källkoden kort efter att det utannonserats, se på CyanogenMod 10 som bygger på Android 4.1.)

Att företag inledningsvis gör en fork är nog inte så konstigt, när målet är att bygga en väldigt specifik produkt så som Android i det här fallet.

johnh3s bild

Nu tror jag Windows 8  kommer att ta den största media exponeringen ett bra tag framåt.

Så ev, Linuxnyheter "drunknar" i det stora flödet. Även Microsoft Office 2013 och Hotmails efterträdare får mycket exponering:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/nytt-office-flyttar-till-molnet_7350850.svd

http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/hotmail-snart-ett-minne-blott_7387634.svd

Det tror jag får ett genomslag, hör man aldrig om GNU/Linux så vet folk inte om det.

Android är ju undantaget med det gäller ju ändå i första hand smartphones.

Jag menar att Linux främst har det svårt på desktop.Även med Googles stora resurser har exmpelvis inte Chrome OS datorerna blivit nån större framgång:

http://www.dailytech.com/CES+2012+Samsung+Google+Wont+Let+go+of+Failed+Chrome+OS+Plan+New+Models/article23755.htm

 

FoHs bild

Windows 8 kommer definitivt få största exponeringen. Det kommer Windows "alltid" få, med tanke på att Linux är så litet. Jag tycker dock inte att det är så intressant att jämföra de två, utan mer intressant att se om medvetenheten kring Linux ökar. Och det tycker jag den gör (och framförallt om öppen källkod). Sen tror jag att båda Windows och Linux kanske får stå tillbaka lite pga Apple och Mac OS X som har mest vind i seglen.

Chrome OS är förvisso Linuxbaserat men det är ingen traditionell Linuxdistribution eller ens operativsystem. Produkten är under utveckling fortfarande, skulle jag vilja påstå (det är ju ganska vanligt för Google-produkter att de har en bit att gå när de introduceras för allmänheten), och är endast ett år gammal (Cr-48 var en prototyp). Det största problemet är att det är en väldig dyr webbläsare Smile Datorerna är relativt dyra och du får inget riktigt operativsystem. Huvudsegmentet är väl mest skolor och företag, snarare än konsumenter.

atas bild

<quote>Visst kan jag ha fel, men jag tror GNU/Linux har sin framtid bland smartphones. Om man nu kan kalla Android Linux? Det diskuteras ju flitigt också:

 http://jeffhoogland.blogspot.se/2011/07/six-signs-android-really-isnt-linux.html </quote>

 

Ser inte hur googles patchande av kerneln är värre än vad övriga linuxdistributörer sysslar med. Det verkade lite illa ett tag men numera tror jag inte att det är värre än vad Canonical och Red hat håller på med. Google följer ju utan tvekan mainlandkerneln så deras forkar är ju av tillfällig natur. Att mer eller mindre allt är forkar är ju en av funktionerna med git. Sen är ju alldrig något perfekt. Till och med Arch linux som gör en poäng i att följa uppstream forkar och patchar sin kernel.