Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tvärdöd laptop, roligt värre

Och här kostar datorer ungefär dubbelt så mycket som i Sverige.

Tur att jag även tog med en surfplatta, annars hade jag varit mer än måttligt road.Har i och för sig två smartphones också men hur kul är det att surfa på sådana. Vet inte vad som hänt annat än att jag kan tänka mig att det är moderkortet eller grafikkortet som blivit överhettad. Tyckte datorn blev varmare när jag körde Win 8.1 än i Lubuntu.

Skulle kanske raderat Windows på en gång när jag köpte burken. I lubuntu om jag misstänkt överhettning skulle jag bara kunnat kolla temperaturerna med hjälp av program

Skulle även kanske inte lagt in så mycket spel men la mest in spel då jag tänkt skriva moddar till spelen eller åtminstone pröva på detta i mån av tid.

Nu är läget som det är, tänker inte åka tillbaka till Sverige med min ett år gamla laptop och hävda konsumentköpslagen. Ska kolla om det går att serva burken härnere annars får jag bara skruva ur hårddisken den borde det ju inte vara något fel på!

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

andys bild

Exakt vad händer?

om den gick ned i strömsparläge och inte vaknar upp igen så kan det vara det som är problemet.

 

Vet inte vad det är för märke men de flesta har världs eller europagaranti.

Ring supporten.

tomasuus bild

Det är lugnt nu! Datorn bara dog vägrade, starta upp. Inte en lampa som lyste, ingenting! Det är förövrigt en Hp Pavilion G6. När jag tryckte på powerknappen hände inget. Tog ur strömsladden, tog bort batteriet. Tryckte på powerknappen över 30 sekunder. Försökte starta upp, utan batteri med strömkabel. Inget hände. Försökte starta upp, med batteriet i. Inget hände, inte en reaktion. Försökte detta flera gånger under dagen! Det lustiga var nästa morgon startade allt upp som vanligt, hade inte laddat datorn eller någonting under natten, men hade cirka 80 procent kvar av batteriet. 

Och kan säga att under Lubuntu är datorn riktigt sval efter att ha mätt temperaturer, den är långtifrån kritiska nivåer. När datorn var ny och jag prövade Lubuntu då blev den tvärhet, men det är för cirka ett år sedan och då installerade jag inte heller de proprietära drivisarna. Som läget är nu blir datorn varmare i Windows 8.1 än under Lubuntu. Och nu låter jag burken vara på sin kylplatta hela tiden, men det lustiga var att när den skendog så var den också på kylplattan. Det OS som jag för tillfället var inne i då var Virus 8.1! Och nu startar jag bara upp datorn med usbsticka, även om det inte är några som helst fel med min hårddisk!

andys bild

Eftersom den inte startade upp när du tog ur batteriet och laborerade med det så var nog felet inte ett värmeproblem, utan relaterat till något annat.

Hade det varit ett värmeproblem så hade dioder lyst och datorn startat när den är kall med eller utan batteri.

tomasuus bild

Är bara glad över att datorn fungerar, även om jag inte kommer kunna rekonstruera felet!

En sak är säker nu känns datorn nästintill som den skulle vara ny när jag kör Lubuntu. Bra temperatur, inget oväsen, låg värme. När jag kör Windows 8.1 har jag hög temperatur, mycket oväsen och den belastas mer + att jag säkert har diverse skräp installerat som är svårt att bli av med.

Tänker köpa luftrengörings spray sen och öppna upp datorn helt och blåsa ur den men fram till dess kommer jag köra Lubuntu på laptopen från usbsticka. Bara för att det känns som att det är säkrare att köra det och jag tror inte jag kommer börja köra Windows 8.1 på denna burk igen. Snart dags att uppdatera en licens för antivirusprogrammet etc.

Skaffar kanske en speldator senare som jag kan koppla in i TV med hdmi-kabel. Kanske kan dualboota med StemOS och Windows! Eller bara en steambox när de börjar gå ner i pris, men måste nog dualboota den med Windows. Laptopen installerar jag troligtvis någon linuxdist på om inte denna hinner paja innan dess!