Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mitt alternativ till WIndows 10

Sitter och kör lubuntu från ett usb 3.0 minne.

Håller på att partitionera om en usb 3.0 hårddisk med gparted. Först krympte jag min ntfs partition och nu håller jag på att förstora min andra ext4 partition på samma hårddisk. Har Lubuntu installerat där. Ska bli intressant att se om Lubuntu kommer vilja starta upp eller inte, har installerat proprietära nvidia drivisar, Kodi( F.D XBMC), min skrivare samt så har jag fått en ps 3 kontroll att fungera med kodi samt steam. Använder även en projektor som monitor. Sen så har jag även spotify o skype installerat.

Så lite jobbigt blir det om datornn inte kommer vilja starta upp. Tänkte pröva Kotor 2 samt Shadow of Mordor i Linux o behövde utöka min partition ifall att en del nya spel kommer bli tillgängliga på steam, med tanke på att steamboxarna snart lanseras. Försökte få Steam OS att fungera på datorn innan jag installerade Lubuntu men fick det att fungera.

Lubuntu fungerade dock utmärkt efter en del tweaks, och ett problem med att inte vilja använda min projektor efter jag installerat prop nvidia drivisar nu fungerar det dock.Blev dock problem med /boot i och för sig men löste det genom att slänga in denna på ett usb 3.0 minne tilsammans med starthanteraren Grub 2 och nu kan jag boota både windows och linux från denna. Dessa minnen och hårddiskar är fan så mycket bättre än usb 2.0 gränsnittet, känns som stenålder idag.

Har en liten tanke på att testa Windows 10 i Virtualbox också inifrån Linux. Vill inte sabba min WIndows 8.1 partition ännu med en uppdatering ifall att saker slutar fungera.

Utav någon konstig anledning har jag en raspberry pi liggande en an de första modellerna med 2 usb-portar, har 2 SD-kort ett med raspian o ett med Gentoo installerat har dock ingen större användning av denna i dagsläget då jag tycker den är lite väl seg. Funderar dock på att skaffa en raspberry pi 2 såsmåningom o i så fall tänkte jag skapa ett litet minikluster där jag styr min första rasp från min andra.

Önskar att jag hade mer tid för Linux, men mitt intresse har dock svalnat något med åren och först och främst måste jag ju tänka på att jobba in brödfödan. Jättekul att portalen är uppe igen hursom helst får fira detta med en stänkare.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Raspberry Pi är helt klart intressanta små datorer. Jag beställde hem två Pi 2 igår kväll som jag tänkte använda för att registrera väder och åska med. Det finns ju en del åsk-radar/tracker ute på nätet och jag började fundera på om man inte kan bygga en sådan själv och hittade en del sidor med information. Hann dock inte läsa igenom artiklarna då klockan blev sent och jag behöver sova. Min tanke med åsk-radarn är att jag sätter den på vinden i huset där jag bor och ansluter till en RPi2 som kör Wifi ner i mitt nätverk och skickar data till en databas i Amazons moln. Hittade också en Z-Wave väderstation kallad Z-Weather som ser intressant ut, https://www.m.nu/zweather-popp-p-2264.html . Med ett RaZberry kort till RPi2 (https://www.m.nu/razberry-gen5-p-790.html) borde den vara ganska enkel att samla in data med. Att Z-Weather dessutom drivs på solljus gör det ju ännu "coolare".. Vi får se vad det slutar, om det ens blir av. Tiden blir inte längre ju äldre jag blivit.

Du skriver att du tänkt bygga ett mini-kluster med RPi:s. Jag gjorde detta för ett par månader sedan med modell B+. Det jag märkte var att prestandan i nätverket blir ganska långsam. B+ har 100 Mbit LAN och kopplar du in en USB-dongel för Wifi, så blir prestandan på LAN:et ännu långsammare. Jag utgår från att USB och LAN på en B+ delar samma buss, vilket gör att trafiken blir lidande. Samma sak om du kör USB-disk ansluten mot B+. Vet inte hur det är med modell 2 (än). Kanske något att tänka på.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .