Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Spike Linux en snabb utvärdering!

Har saknat Linux en aning då jag mestadels suttit med Windows 8.1 som jag nu uppdaterat till Windows 10. Och min linuxinstallation på min externa hårddisk har inte gått igång, lokaliserat felet till att mitt usb-minne med /boot måste blivit korrupt. Ska titta på det senare då jag tänkt ha denna dator till spel då det är en Asus Rog, vilket jag i och för sig redan kan köra i Windows. Är roligare att testa Steam för Linux, hoppas verkligen Steam OS och Steam Box kommer slå igenom. Även om jag inte riktigt tror att detta kommer bli något annat än en väldigt nischad grupp som köper.

Hursomhelst blev så sugen på att köra någon linuxdist, och helst en ganska ovanlig sådan så jag köpte en begagnad HP - EliteBook 2530p från It Auktion i bromma. Också p.g.a min Rog inte är någon dator att släpa runt på den är alldeles för tung och stor för att jag riktigt ska räkna den som en laptop, möjligtvis en släptop : )

Fick hem datorn och hade då redan laddat hem en linuxdist, baserad på Gentoo och Sabayon. Gillar bland annat andra distar som backtrack, kali och backbox. Och ville ha en penetrations dist baserad på Gentoo. Installationen gick smidigt, upptäckte dock jag bara fått hälften av ramminnet till datorn som jag skulle ha. Hörde av mig till itauktion och de kommer nu skicka ett extra ramminne, då de gjort en tabbe. Bra service tycker jag.

Fick hålla på och strula en del med småsaker, mest gröta i filen /etc/group och lägga till min egen användare till olika grupper och sen ville inte datorn ansluta med wifi. Men löste detta med sudo nm-applet.

Varit rätt duktig på Gentoo en gång i tiden märker dock att jag glömt en hel del. Börjar väl bli senil eller något, eller så blir det bara för mycket att hålla reda på i i skallen på en gång. Största nackdelen är väl om disten kommer krascha framöver då det är bleeding edge, bör dock kunna gå att reparera fel rätt fort då det går att kompilera saker från källkod med hjälp av portage och även använda sabayons pakethantere entropy.

Vill testa Metasploit mot min dator med Windows 10 se hur bra min egen säkerhet är upptäckte dock att det inte fanns förinstallerat. Inga större problem får kompilera ihop det senare bara. Det bästa är att förutom ovanstående småproblem så verkar det mesta fungera.

Skulle tippa på att svårighetsgraden för att använda distributionen är jämförbar med Debian man får räkna med en del småpill efter installation + att disten inte är lika stabil som Debian. Vill inte behöva disthoppa utan är rätt nöjd med nuvarande konfiguration förutsatt att det kommer fortsätta fungera som det ska och denna dator är heller inte avsedd för spel utan är mer mobil.

Får dock köpa till ett batteri om jag ska ha med den på resor, då jag i nuläget måste ha laddaren i hela tiden.