Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux levererade inte

Hade inga direkta förväntningar när jag installerade om Ubuntu 15.04 på min externa hårdisk, som haft hela system(root partitionen) installerad / allt förutom /boot som jag haft på ett separat usb3-minne av någon anledning har dessa börjat paja blivit korrumperade. Haft flera som tvärdött, sista tiden.

Nåväl valde att installera om hela systemet på min externa hårdisk men la in starthanteraren på /dev/sda. Valde dock att inte formatera om den externa hårdiskpartitonen för många stora steamspel i min hemmapp. Blev glad att det enda jag behövde installera om var programmen, inte saker i min home mapp.

Vilket betydde att jag hade hela mitt steambibliotek kvar. Vilket var positivt, något jag ogillade var dock unitys gränssnitt. Det sög, min personliga erfarenhet. Normalt sett gillar jag Lubuntu bäst av alla ubuntudistributioner. Men installerade denna gång standardubuntu av någon anledning. Använde mig av Unity tweak tool för att fixa vissa irriterande saker i användargränsnittet men lyckades inte ens få kryssrutorna i förnstrena att byta plats till höger sida så jag installerade då Kde(kubuntu-desktop).

Kde, var en besvikelse. Hade säkert kunnat fått det att fungera och skräddarsy det men orkade inte bry mig eller sätta mig in i saker för att kontrollera skrivbordsmiljön. När det enda jag ville var att sätta upp en funktionell miljö snabbt. Så då installarede jag mate, vilket verkade fungera okej tills jag bytte ut compiz till metacity och gjorde en del tweaks. Då började en del underliga saker hända, vid detta laget kände jag mig bara less på allt så jag installerade då Lxde(lubuntu-desktop)

Och nu fungerade datorn, som jag ville. Går inte lära gamla hundar att sitta har jag hört. Antar det mest är en vanegrej för min del. Körde igång Steam, nu ville jag köra Linux mest grafikkrävande spel Shadow Of Mordor. Efter några minuters lirande kände jag mig färdig att kräkas.

Vet inte om det är för att jag behöver nya proprietära drivisar till nvidiakortet, uppgradera kortet(vilket inte går till min ROG) Eller p.g.a en dålig portning till Linux, hursomhelst både texturerna och grafiken kändes rejält ful och nedskalad om jag skulle dualbootat samma dator till Windows 10 så skulle jag uppleva mycket bättre grafik till samma hårdvara.

Så för tillfället är jag nöjd med att bara starta upp Windows 10 på denna dator och lämna min Ubuntupartition orörd tills jag kollar på den igen.

Överhuvudtaget så känns det som om GNU/Linux fönsterhanterare/skrivbordsmiljöer stagnerat över tiden och blivit något som jag inte vill använda om jag bortser från att jag kör mate på en dator och lxde på en en annan.

Måste ändå tyvärr säga att Windows 10 ser bättre ut, har även stängt av en integritetskränkande funktioner som jag inte gillar. Men min androidtelefon fortsätter läcka info som ett såll o det gör troligtvis även mina datorer samt andra förehavanden online.

Men vad gör det, 2015 verkar personlig integritet bara vara ett minne blott. En historisk fotnot. Är inte ens säker på att dagens ungdomar vet vad det betyder.