Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Använda Raspberry PI för att bygga stort hemmanätverk

Såhär ser läget ut är rätt så trött på att agera datorsupport och behöver dessutom tillgång till en del saker som inte ligger på mitt eget hemmanätverk.

Så nu funderar jag på att installera senaste raspian på ett sdkort samt installera hamachi på detta. Struntar i om det numera inte är gratis att ha, sen tänker jag koppla in min Raspberry PI i en Wifi Extender hemma hos mina föräldrar med nätverkskabel för att komma åt deras hemmanätverk och få det att se ut som mitt eget hemmanätverk.

Vill inte behöva öppna upp några portar i deras ADSL-modem för detta, då jag inte vill några andra utomstående skall få tillgång till nätverket. Nu är det ju så att jag egentligen föredrar öppen källkodslösninger eller andra lösningar som inte kostar några större pengar. Inte kollat upp vad det kostar att ha hamachi ännu. Vet dock att det var gratis förut nu kostar det en del vilket i och för sig inte gör så mycket. Är beredd att betala om något fungerar bra om det inte finns andra bättre lösningar.

Vill bygga upp ett system, som jag även kan ha installerat hos vänner och bekanta på andra raspberry pi så det ser ut som ett stort hemmanätverk bland annat för att vi ska kunna lira en del spel över nätverk.

Vet att det finns lösningar för fjärrstyrning som chrome remote desktop, vnc-servrar och annat men detta är inte riktigt vad jag är ute efter.

Funderar kanske om det går att tunnla trafiken över SSH också, om detta rentav vore en bättre lösning, eller om det finns någon annan VPN lösning jag kan använda. Eller om någon på portalen kanske rentav har några bra tips på bättre lösningar som jag inte ens tänkt på.

Kan koda en del själv också om det skulle behövas, men varför uppfinna hjulet på nytt?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

JanPihlgrens bild

Själv använder jag KRDC på min egen dator.
På RPi installerar jag tightvncserver
Då får jag upp skrivbordet på RPi på min dators bildskärm.
Läs detta om säkerhet.

tomasuus bild

Har använt tightvncserver förut, bryr mig inte så mycket om jag kommer åt något grafiskt på raspen!

Det är nog en av dessa tre lösningar jag är intresserad av eller något liknande, http://lifehacker.com/5978098/turn-a-raspberry-pi-into-a-personal-vpn-fo... eller http://www.tunnelsup.com/raspberry-pi-phoning-home-using-a-reverse-remot... eller https://melgrubb.wordpress.com/2014/08/01/raspberry-pi-home-server-index/

Har ett sdkort med raspian installerat på och ett med gentoo, på sista kortet har jag inte ens X installerat och skulle nog helst vara det sistnämnda kortet jag använder. Funderar på att skaffa en till rasp och köra portforwarding från min hemmarouter till denna där jag tänker ha en server igång.

Annars så är tightvnc rätt trevligt men den modellen jag har av raspberry pi nu är en rätt slö sådan så därav vill jag helst inte köra något grafiskt på denna men vill komma åt andra datorer i samma nätverk som denna. Bäst vore om jag bara kunde ställa in raspen så den tunnlade trafiken till sig själv och sen vidare till en annan enhet på samma nätverk direkt.