Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Shit Happens

Android, vad ska jag säga!

Min surfplatta med fabriksinställningar hittade en systemuppdatering idag drog hem denna. Sagt och gjort, inga problem och ingen huvudvärk alls. Sen så upptäckte jag att min telefon också hittade en systemuppdatering efter cirkus 1 år utan uppdateringar. Denna telefon är rootad och har en cyanogenmod rom installerad. Startade om telefonen, android 5.1.1 är nu installerat på denna bara ett litet problem, självklart fungerade inte google apps och min telefon vägrade ens boota till recovery läget.

Men kunde boota telefonen i recovery genom att använda adb i windows powershell och skriva .\adb reboot recovery. Tur att jag redan fixat installationen av android-sdk för denna kan vara ett mindre helvete att få att fungera under Windows.

Nu hade jag ju bara kunnat dualboota till Lubuntu annars på samma dator eller kunnat använda mig av min andra Lubuntu dator som också har androids-sdk installerat redan tror inte jag skulle behövt konfigurera något men visste redan att jag hade allt konfat under windows så då blev det att köra med detta. Testade massor av olika gapps paket som skulle vara kompatibla, osignerade samt signerade sådana. Med resultatet att de hela tiden gjorde att telefonen kraschade då gapps gav ständiga felmeddelanden i en loop.

I detta läget bootade jag recoveryläget och gjorde en fabriksåterställning av telefonen. Har installerat om lite appar o dylikt, o google har uppdaterat sig själv utan att jag behövt hålla på med mera gapps.zip filer

Nu är det bara ett till problem, alla mina kontakter på telefonen är borta, men jag har dem på mitt google konto. Testat massor av saker för att få telefonf*n att synca med dessa kontakter men utan resultat normalt brukar det funka automagiskt, o har även installerat google plus samt gmail på denna så jag fattar inte, men detta är i och för sig den första cm 12.1 uppgraderingen till denna telefon så det kanske löser sig med själv framtida uppgraderingar&uppdateringar.

Hursomhelst har jag redan slösat massor av onödig tid på denna telefon, men jag har åtminstone ett nyare androidsystem än det som tidigare var installerat. Även om det aldrig var några problem med android 4.4.4

På det stora hela gillar jag androidtelefoner bättre än iphones men om inte Microsoft skulle köpt Nokia skulle jag säkert ha någon annan telefon idag, hade en N9 ett tag men då var min N900 roligare.

Köpte en begagnad N900 efter min första gått sönder genom att råka bli tappad i en toalett. Men nu har dock min andra N900 blivit liggande i en låda i flera år prövade den för ett tag sen och då vägrade den funka som den skulle så jag har i dagsläget inte ens en reservtelefon som fungerar.

Så om jag skulle köpa en ny telefon blir det troligtvis någon Huawei telefon med android, de har telefoner med tillräckligt bra specar för mig i prisklassen 2000-3000 SEK mer pengar än så vägrar jag lägga ut på en telefon och nej jag vägrar knyta mig till något värdelöst abbonemang senast jag gjorde det hamnade mobilen i toan och garantin hjälper självklart inte vid vattenskador och drulleförsäkring på en telefon känns som lite overkill.

Självklart skulle även en Ubuntu phone kunna vara intressant om priserna kunda matcha huawei men framtiden får avgöra detta tänker ha min gamla skräptelefon kvar ett tag till även om jag måste skriva in nummer manuellt för att överföra dem till telen, även om det känns så back to the 90:s på något sätt.