Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mekaniska hårddiskar, går alltid att lita på

Förr eller senare kraschar de alltid, min började få click of death ljud cirkus en vecka sedan. Körde hdtester och inget fel hittades på hårdisken, men vis av tidigare erfarenheter och p.g.a av konstiga systemkrascher så visste jag vad som var att vänta. Har tagit ur min hårddisk ur min elitebook nu och installerat Lubuntu på ett 16 gb sdkort.

Efter att datorn började krascha cirka 4 av 5 gånger när den skulle startas upp, utan logiska förklaringar utom klickljudet som jag vet är ett tecken på hårddiskens död. Nu när jag tagit ur hårdisken är klickljudet borta, aldrig mer att jag ska ha ett os installerat på en mekanisk hårddisk allt annat kanske förutsatt att jag har backuper på viktiga filer.

Nu går det åtminstone att arbeta med denna burk igen även om mina inställningar för Android-SDK gått förlorade, vilket egentligen inte rör mig i ryggen. Var kanske dumsnålt av mig att satsa på en begagnad dator fick skaffa ny laddare och nu har hårddisken dött. Hade nästintill varit lika billigt som att köpa en ny burk.

Men behöver ingen dyrare arbetsdator än såhär, har kanske allt som allt lagt en tusing på denna men skaffar jag en SSD-disk så kommer jag vara uppe i 600-700 till när jag kan ha allt på ett sdkort och ftpa eller köra samba eller liknande för att föra över saker till andra burkar. För jag kan inte säga att mitt nyinstallerade system på något sätt är segt. Använder dessutom bara 31% av sdkortet i dagsläget.

Så jag har åtminstone fått igång denna burk igen, hade säker tagit längre tid att få igång Windows på denna utan hårddisk med bara ett sdkort på 16gb till hands eller kanske rentav varit omöjligt men inte när man har något smidigt linuxsystem till hands.

Lyft hårddiskar ur gamla datorer förut och satt in i mina nyare burkar och linux har bara fungerat utan någon huvudvärk alls eller annat än möjligen några små konfigurationsändringar.