Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Frihet kontra ofrihet i ett nötskal.

Jaha, då har det lagts mer kol på brasan igen, för oss som ogillar Windows och Microsoft. Det är enklare när "vissa" så ofta utmärker sig på ett negativt sätt. Maffiametoder, tvång att använda en viss webbläsare etc. http://www.idg.se/2.1085/1.160623

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iaidokas bild

Storm i ett vattenglas, de har ju tom släppt en workaround.

 

Test.

Test.

tux-svens bild

Tror vi att det är en tillfällighet att det inte gjordes direkt i SP3 istället?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jeffs bild

Konspirationsteorier är en av de företeelser som gör att den här debatten är så infekterad.

Hade jag varit mjukvaruutvecklare hade jag inte velat sitta och försöka supportera och utveckla mot sju år gammal mjukvara, jag hade nog försökt få upp mina användare till en senare version jag också. SP3 är väl menat att täta till säkerhetshål och buggar, inte ha kvar dem.

Besides, varför skall vi bry oss? Vi är linuxanvändare, sitter vi någonsin med Internet Explorer?

--------------------------

------

pluns bild

Varför bry sig över vad MS gör o inte gör.???...Flört

.

Nästan uselt hur hur mycket energi som läggs på MS isf för att

utforska vad den öppna mjukvaran har att erbjuda, inkl att hjälpa till med den öppna mjukvaran.

 

Angående  IE7 så är det ju en välgärning att blocka IE6....värre junk får man leta efter. Tungan ute

---------------

Theos song

jensos bild

plun skrev:

"Varför bry sig över vad MS gör o inte gör".

Därför att det är ett stort företag, vilket inte gillar konkurrens och därför missbrukar sin dominerande ställning. På ett för oss negativt sätt.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

elwiss bild

Jag förstår ändå inte fokuseringen på Ms som "de onda". Plun har helt klart en poäng med att det är ett slöseri av energi. Tillika använder jag själv massor av Ms produkter, där de har kommit med det bästa alternativet.

Det bästa verktyget för att lösa problemet är min devis, men jag förstår att andra är av annan åsikt. Dock tvivlar jag på att det tillför så mycket konstruktivt för öppen källkods läget att debattera Ms förehavanden.

jensos bild

Men om inte de fria alternativen används, lär incitamentet för utvecklarna sjunka drastiskt. Till att fortsätta med att underhålla sina paket. Därför är det av intresse, för att även dessa används och kollas. Om inte i en skarp driftsmiljö.

Hur skulle annars de fria alternativen, ha kommit fram och använts idag?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

elwiss bild

Nja, oftast har väl de fria alternativen börjat med att ngn knackat ihop något som de saknat själv. Förutom FSF då som skall ha ett fritt alternativ till det mesta.

Men visst har du rätt i att utvecklarcommunitites är beroende av buggrapporter för att hålla lågan brinnande. Är man intresserad av ett fritt alternativ till ett program som t.ex flashspelare,  så skall man testa den. Men, man skall ha klart för sig vilken status det är, inte gå omkring och påpeka att man minsann borde använda den istället (om den nu kraschar en gång i minuten). Man bör också bidra med buggrapporter och feedback annars hjälper man till ett smack.

jensos bild

Men i dag sker det rakt motsatta, där det mer eller mindre uppmuntras till att *inte* göra något. Eller att *inte* testa. Det har uppstått en ny *anti* och *inte* rörelse, under de senaste 4-5 åren. I stället för att påvisa, vad man *kan* göra och *hur*. Det ställer till med problem för nya användare, när de kör fast. Vilket de kommer att göra, när ingen upplysning finns att erhålla.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

elwiss bild

Jag tror att är för att de nya användarna som tillkommer inte är några nördar. De är hemanvändare och tonåringar som tycker det är kul att snurra på kuben. De vill bara ha något som fungerar, minsta motståndets lag. De här användarna lär dock aldrig lämna en buggrapport så i det sammanhanget spelar det nog ingen roll.

jensos bild

Har inget med att vara en nörd eller ej. Det är så vi lär oss rent fysiologiskt, i våra hjärnor således. Så att förhinda att det sker, är bara dumt. Ju intressantare man kan göra det, ju bättre är det. Det ena leder till det andra.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

elwiss bild

Jag är av en annan åsikt. Har man inget intresse är det svårt att lära sig.

jensos bild

Det är inte några åsikter, utan neurofysiologiska fakta. Det som inträffar i hjärnan, är den översjöljes med neuropeptider som dopamin och endorfiner. Det skapar en njutning, över att lära sig och ett ökat intresse.  Det som måste göras, är att skapa ett mervärde, inte bara något liknande. Konceptet med något liknande, är enbart av ett marknadsföringsvärde, mellan två företag. När det komer till att sälja in en produkt. När det kommer till den rena användarsidan, måste det genereras ett mervärde och ett intresse. Jag ska altså kunna göra mer, än vad min granne kan och gör. Det är en mycket kraftfull drift.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

elwiss bild

Fortfarande en åsikt. Om du inte har ngt intresse av det får du ingen njutning av att skaffa dig kompetens inom området. Jag är inte intresserad av att lära mig allt och framför allt prioriterar jag vad jag läggger tid på att lära mig. Hur ett operativsystem fungerar i detalj är det nog inte så många som har högst på listan.

jensos bild

Det är din åsikt och uppfattning, inget fel i det. Men det har inget med det faktiska förhållandet att göra. Det var exakt det Microsoft lyckades med, när de skapade ett mervärde för hemanvändare. Samt på företagssidan. Samma produkt, var lika användbar hemma som på jobbet. Därför måste det skapas ett mervärde, för att Linux ska lyckas som skrivbordssystem. Att enbart kunna göra detsamma, genererar inget mervärde. När Windows är så pass insållt som det är.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

elwiss bild

Där har du rätt, att vara lika bra som microsoft hjälper inte, folk kommer inte att bemöda sig med att lära om och lära nytt för det. Dock är det svårare idag, microsoft anses trots allt vara "good enough", precis vad de själva gjorde sucé med. De var inte bäst på så många områden, men de var bra nog och framför allt billigare än dåvarande alternativ.

 

jensos bild

Och det blir inte bättre, av den tystnad som föreligger. Då menar jag inte teknikforum/maillistor och dyligt.

Utan den ute i den öppna debatten. Har vi sett något om Vervas beslut, ute i riksmedia?

Communityn trots den frihet och öppenhet som föreligger, måste även öppna sig utåt, mot den breda allmenheten.

Den breda allmenheten vet absolut inget, om den debatt som föreligger. OOXML debaklet och vad det var frågan om. När det är vi själva, som inte vågar vända oss utåt och stå för vad vi gör och tror på.

Så länge den här förlamande tystnaden föreligger, lär det bli svårt att nå målet.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

tux-svens bild

På sätt och vis har ni rätt, det berör inte mig. Jag använder inga MS-produkter och kan direkt välja mellan FireFox, Konqueror, Opera och SeaMonkey på min dator. Jag har den friheten därför att jag kör Linux, där inte någon försöker påtvinga mig den ena eller andra webbläsaren. Det är det som är den underbara skillnaden. Sedan tror jag inte att det är en tillfällighet att man gjort något som låser många till IE7. IE7 gick tydligen inte att avinstallera utan vidare. Det uppfattar jag som ett försök att hindra folk att installera FF istället. Work-arounden är väl bara till för att slippa nya EU-böter. De som arbetar proffessionellt med buggrättningar har det som betalt uppdrag, om det är roligt eller inte har ingen som helst betydelse. Om man "missar" avinstallerbarheten har man utomordentligt dålig koll både på sin felrättningsprocess och systemtestningen - knappast troligt på ett så stort mjukvaruföretag, det är nog för att dämpa FF 500 000 000 nerladdningar från att bli fler. FF framgångar svider säkert hos MS. Nog konspirerat för denna gången!

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jeffs bild

Du har friheten att välja för att du valt att använda ett system som ger dig den friheten. När du väljer att använda ett annat system som inte ger dig samma frihet så accepterar du den begränsade friheten genom att göra det aktiva val av operativsystem du gör. Vad vettigare är att kritisera, är när specifika system påtvingas oss, i situationer vi själva inte valt. Jag tänker främst på statliga myndigheters hemsidor som inte går att surfa in på med annat än Internet Explorer 6 och offentliga dokument i format som kräver att du använder en specifik mjukvara för att öppna dem.

Av de anledningar hävdar jag gång på gång att öppna och vedertagna standarder är viktigare än vilken mjukvara som implementerar dem. Folk kör, av olika anledningar, olika system. Må det vara för att det är vad de har att tillgå, för att det är vad de anvädner på en arbetsplats, för att det är vad de är bekväma med, för att det är vad de känner sig mest produktiva med, eller tusen andra anledningar. Jag kan aldrig avgöra vad som är bäst för någon annan, jag kan däremot framföra mina posiiva erfarenheter av de system jag känner till, för de som är intresserade och vill lyssna. Sen hurvida de som lyssnar tar till sig eller ej av det jag säger är en helt annan sak.

Vad jag försöker säga är egentligen en undran över vad du faktiskt vinner på att klaga på instägdheten i Microsoft Windows? Varken du eller jag använder oss av detta system och dess inlåsthet påverkar inte oss. Samtidigt finns det säkerligen ett flertal väldigt bra anledningar till att man gör som man gör. Microsoft är, after all, precis som du säger ett av världens största företag - de har resurser och kunskap. Min personliga åsikt är att vi alla skulle göra mer gott för oss själva och för att sprida bud om det fantastiska vi ser i öppen källkod genom att faktiskt prata om vad som är bra med öppen källkod, istället för att klaga på det som andra system gör dåligt. Det finns mycket bra idéer och funktioner i Microsoft Windows också, som absolut inte skall förringas, och dessa bör också lyftas fram i en saklig diskussion.

 

Ta inte detta på fel sätt - detta är inte kritik riktad mot dig - utan mer allmän frustration över det polariserade klimat som uppstått än en gång på portalen det senaste. Tala inte om vad andra gör dåligt, prata om vad du och de dina gör bra istället. Det är samarbetet som gör öppen källkod så fantastiskt!

 

(Dessutom måste vi västgötar hålla ihop mot Svear och andra hemskingar. Stå på dig, broder! Wink )

--------------------------

------

fsns bild

Är det nån som läser de artiklar man länkar till? Ens på IDG? Som vi sagt så många gånger förut, det finns tillräcklgit mycket problem med MS och Windows för att vi inte skall sitta och hitta på problem.

 

Detta är en uppgraderingsinstruktion från MS. Inget annat. Vill du ha IE6 i XPSP3, så går det bra. Vill du ha IE7 i XPSP3 så går det bra. Det som inte funkar är att installera IE7 i XPSP2, uppgradera till XPSP3 och sedan nedgradera till IE6. Det står inget om Firefox, inget om Opera, inget tvång att använda någon specifik webbläsare. Om det grå valet på IE7 retar dig, nedgradera till IE6 innan du lägger på SP3 och installera IE7 efter det, så är den inte gråmarkerad längre, och du kan avinstallera den av all hjärtans lust när du känner för det.

 

Vi kan likna det med att om man uppgraderar Fedora till 9 från 7 så går det inte nödvändigtvis att nedgradera applikationer till de versioner som finns i fedora 7 -reposet. Och det är rpm/apt-get/yum som hindrar dig, dom applikationerna blir "utgråade".