Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya Suse 11.0 - första intrycken

Jo jag ladde ner 11.0 och brände en DVD. 

Installationen är mycket vacker och lätthanterlig.  BRA!  Skrattande

Enda konstigheten tycker jag var att det var förvalt att mitt lösenord även skulle gälla för administrativa åtgärder,,,?  Det avmarkerade jag genast liksom automatisk inloggning!  Varför är dessa alternativ förvalda? Obestämd

Nästa grej som var sämre än Beta (RC1?) -versionen var konfigurationen av printern (HP PSC 2610) Konfigurationen funkade inte alls automagiskt längre.  Printern funkade inte alls!  Automatiken ställde in den som RAW-printer (Dvs i  det läget som den spottar ur sig massa pappersark med bara en rad med krumelurer på varje sida)

Jag fick manuellt installera hplip/hpiljs (drivrutiner)  Inte ens då lyckades jag ställa in den m.h.a. Yast:s printerinställningar!  Jag öppnade istället CUPS och gjorde inställningarna där istället. (CUPS går ju att enkelt administera som root med rootlösenordet numera)

För första gången under 11.0 alla utvecklingsfaser gick det att få ingång 3D med Nvidia tack vare att ett Nvidia repository nu var tillagt så att man kunde installera Nvidias egna drivrutiner,  Det var ju bra.  Glad

Så startade jag Compis i KDE 3.5.9 och det gick att få igång att rotera på kuben och allt. Felet var bara att den övre fönsterlisten saknades (Den med minimera, återställ och stäng) Jobbigt tyckte jag. Installerade Emerald för att få bukt med det problemet, men jag lyckades inte starta Emerald.  Rynkar på näsan

Därefter installerade jag KDE4 för att kolla dess skrivbordseffekter.  Jodå jag öppnade  "Simple Compiz Configuration Manager" och aktiverade skrivbordseffekterna genom att markera i rutan uppe i vänsta hörnet.  Poff!  Allt blev helvitt utom de fönsten jag hade uppe. Det gick förvisso att rotera den helvita kuben men det fanns ingen panel, inget skrivbord med ikoner, ingenting. Ganska kass med andra ord.  Rynkar på näsan

När jag sedan skulle starta om systemet för att se hur open SUSE 11.0 hanterade min andra Linux-installation (10.3) som ligger på en annan paritition blev jag förvånad, den fanns med men gick inte att starta.  Starthanteraren hade automatisk gjort en chainloader för min Suse 10.3 installation!  Obestämd

Jag fick gå in i /boot/grub/menu.lst och skriva in ett startblock för 10.3 som såg likadant ut som det för 11.0 (fast givetvis med lite andra parametrar)  Därefter kan jag åter få igång min gamla 10.3.  Glad

Nu var varken jobbet med CUPS eller menu.lst något problem för mig som hållit på med Suse ganska länge nu, men hur i helskotta skall en nybörjare kunna få till sån't?  Det är ju f.ö.konstigt att man "pillat sönder" sådant som faktiskt fungerat i development-releaserna. 

Mina stora förhoppningar som byggts upp under utvecklingens gång fick sig några rejäla törnar - tyvärr.  Men det kan ju hända att det blir en bra dist såsmåningom.  Yast:s paketinstallerare är ju helt underbar t.ex.  Skrattande

Ett problem har ju varit att man aldrig rikitg kommit åt Nvidia-paketen för 11.0 förräns nu.Därför har iallafall jag inte kunnat prova effekterna tidigare.

Hoppas det funkar lite bättre med Gnome, andra skrivare och andra grafikkort!

Jag kommer att köra min 10.3 som mitt "brukssystem" ett tag till.  Ibland kommer jag att starta upp 11.0 för att se om det kommit några bra uppdateringar. När det visar sig moget tänker jag att växla över.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dps bild

Skönt att det inte bara var jag som hade problem med fönsterlisten i Compiz.

.

Pulseaudio verkar även vara en hemsk historia, nu kan jag inte lyssna på ljud från flera program samtidigt, det gick utmärkt innan, trodde det var just detta Pulseaudio skulle fixa, och inte ta bort.Obestämd

jentins bild

Installerade elvan i natt. På  en totalt Intel baserad bärbar Lifebook 7110. Min hemma bärbare. Inget att klaga på. Snabb installation, snabb över lag. Nu väntar jag på en "Networkmanager-pptp för elvan osså. Sen kanske man kan köra den på jobbe datorn också. Jag tänker installera KDE4 på söndag, mest för att se om det skett några framsteg i mitt gillande. Antingen är jag dum eller så har jag missat något primärt, men om jag har en fil på skrivbordet i KDE4 varför kan jag inte högerklicka på den o välja kopiera, packa upp tja whatever. Jag tror jag gillar 3.5.9 för mycket.

 

Jag prövade också compiz/emerald och det fungerar direkt. Sjukt att de effekterna kan rulla utan problem på denna bärbare.

 

I mina tankar fanns faktiskt ett besök på Harrys, men min dotter var på väg hem från minisemester i Torekov och jag hade inte sett henne på en vecka så,,,, Kycklingfarsa som är så fick det bli en kväll att lyssna på hennes berättelser om vad som hänt däruppe.

-------------------------------------

www.jentin.com

polters bild

Angående fönsterlister, öppna en terminal och gör följande som root: (Nvidia)

nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals

Beroende på hur er xorg.conf ser ut innan ni gör detta, så kanske ni även behöver --enable-composite. Min rekommendation är att kika på manualsidan för nvidia-xconfig. Den gör det hela lite lättare än att redigera xorg.conf manuellt.

För övrigt så vill jag tipsa om "fusion-icon" som tillhandahåller en smart tray-ikon för att byta mellan Compiz/Metacity/KWin, och även låter en använda emerald m.m.

tux-svens bild

Tack för tipsen Polter. Grejen var egentligen att allt skulle vara klart att använda och "på" från början, utan diverse "meckande" enligt vad som aviserats.  Fusion-icon kör jag i 10.3, men jag trodde att det kommit ett steg längre i 11.0.  Jag kommer såsmåningom att följa dina råd Polter, jag skall vänta lite först och se vad uppdateringarna ger.  Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Nu har jag haft tid att kolla lite i xorg.conf.  Composite var "enablat" by default.  Däremot gjorde "nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals" att jag fick fönsterlisten tillbaka. Dock hittar jag ingen "fusion-icon", som det fanns i 10.3.  Så Emerald är jag fortfarande utan, trots att Emerald är installerat. Jag hittar inget ställe att aktivera det på f.n..

Det kom nu även diverse uppdateringar för KDE4.  Nu är kuben inte vit och saknar paneler längre!! Skrattande  Det verkar som det börjar bli som det skulle varit från början nu..

Så om man gör en nyinstallation - och gör alla uppdateringar direkt därefter, fungerar 11.0 riktigt bra vid det här laget!

Edit:

Compiz ihop med KDE4 funkar riktigt bra nu!  Emerald tycks vara lite onödigt i KDE4.

Det olyckliga i sammanhanget är att de maskiner som inte har bredbandsuppkoppling har lite besvärligare att få till en korrekt fungerande Suse 11.0-installatiion med KDE.


---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Emeraldproblemet löst både i Suse 10.3 och 11.0. (För KDE 3.5.9)  Den här sidan är bra:

http://en.opensuse.org/Compiz_Troubleshooting#No_window_decoration

Kommandot som  löste mina problem:   Skrattande

compiz --replace ccp

 

Jag har även provat att installera KDE 4.1 men...... det får nog vänta med KDE 4.x en tid nu. Obestämd

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jonasbjorks bild

Jag är imponerad över lag av openSUSE 11. Snabb som attans är den. Jag installerade 11:an senast i natt när jag kom hem från vår träff igår... somnade och batteriet i laptopen tog slut. Startade upp datorn utan DVD i och tänkte "hur långt kom den?". Visst 11:an började ladda sen kom "din installation är inte färdigställd, vill du fortsätta installera?". Gjorde det och nu sitter jag i en nyinstallerad openSUSE 11 och njuter Smile

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

Nu kom det en uppdatering som gör att det går att ställa in printern från Yast, precis som det skall vara. Man måste dock installera HPLIP via programinstalleraren först.  Jag installerade även scanneren (HP:n är en PSC) utan några problem.  Då ramlade min anmärkning på detta bort, vilket glädjer mig mycket. Men jag har för mig att i RC1 fixades även installationen av HPLIP automatiskt. Obestämd  Det är dock klart godkänt som det är nu.

Nu syns även en ikon för HP device manager nere i panelen. Det var ett väldigt trixande för att få igång den i 10.3.  Klar förbättring!  Glad

Än en gång: open Suse updater är helt fantastisk i sin snabbhet och med sin "vad-som-händer-informatiion".  Skrattande  (Läs gärna Jonas "story" om zypper)

 

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Susan's review av Suse 11.0 i linux.com.  Glad

http://www.linux.com/feature/139073.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!