Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

open Suse KDE 11.2 rc2 på eeePC 900

Igår gjorde jag en USB-sticka med Suse 11.2 rc2 KDE på. Jag gjorde som Fredentoft tipsat mig och använde dd istället för UNetbootin för att skapa stickan.   Först provade jag att starta den från min Desktop - men det gick inte alls.  Endast svart skärm med blinkande cursor.  Sad

Ja ja, jag tar väl och provar stickan i min eeePC åxå, trots att det knappast är nån idé.  (Det var ju för den saken jag gjort just en USB-sticka!)  Döm om min förvåning när den bootade helt galant och startade upp.  Smile

Jag höll på och körde några timmar igårkväll och konstaterade att det funkade ganska bra. Suse hittade rätt skärmupplösning, specialknapparna på tangentbordet.  (vol upp/vol ned mute, ljusare/mörkare, page up/down wi-fi on/off och Zzzz)  Det var dessa jag kollade.  Det inbyggda wlanet och Belkin-USB-wlanet accessades åxå utan problem, men det var lite pill innan jag fick WAP-nyckeln att "ta" (förstår fortfarande inte vad som var problemet)

Det går att snurra på kuben och wobbla med fönstren åxå.  Och så är det ju KDE, det som jag helst vill ha, men inte om det är så torftigt som jag tycker att det varit fram tills nu.

Idag tänkte jag: Det funkar ju såpass bra att jag gör en riktig installation istället.  Suprise, det tog 1,5 timmar att få dit Susen!! (Bara 1G RAM, ockuperad av live-disten och en slö gammal sticka?)

När jag väl fått dit disten upptäckte jag diverse saker.   Trots att jag valt svenska/svensk tangentbord fick jag ett US-bord.  Svenskan är det ganska klent med än så länge.  Jag gjorde även en uppdatering av systemet. Själva installationen flöt på utan krångel. Ungefär likadant som i Linux Mint.

Jag får väl installera Flash, så att jag kan kolla lite webb-tv.  Nu kände jag igen mig.  När jag väljer Flash föreslår Yast även 197 andra paket!!  Jag väljer att bara det paket som jag valt skall installeras, men ändock kör installationen igång med en massa ryska,franska,italienska språkpaket mm.  Dessutom installeras massa open Office templates osv.   Det hade väl inte haft någon större betydelse på en dator med en rejäl HD, men i mitt fall har jag bara en bit (4,6 GB) av en liten solid-state-disk. Systemet ville installera ytterligare 900 MB!

Det var likadant när jag skulle installera Thunderbird, det blev en massa paket som skulle installeras  återigen - jag gillar inte det. Undrar om jag får välja själv vilka jag vill avinstallera senare?

Min nätverksprinter gick inte heller att installera med de verktyg som ingick i Yast.  Jag lade till hplip och körde gamla hederliga "hp-setup", då fixade det sig. Linux Mint's printerinstallation leder med hästlängder i detta avseende.

MEN jag har ett användar-login och ett root-lösenord, precis som jag vill..  Smile Och så finns Digikam och K3b med från början.  Digikam föreslog sig som lämpligt program när jag anslöt min kamera och även när jag anslöt min Ericsson-kamera-mobil.  Smile

Trots allt är ju detta inte en helt färdig produkt, så det som felade för mig kanske är korrigerat i den riktiga releasen om en vecka.  Jag tror Suse 11.2 blir en bra dist. Desktopen får i alla fall vänta på skarp release!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag fick också US-keyboard när jag hade installerat openSUSE 11.2rc2. Lite kass, men det gick ju att ändra (jag kör GNOME, som referens).

När du lade till Flash och den ville ladda ner en massa andra paket, var för att den hittade uppdateringar till de paketen som du har installerade. Flash beror inte på alla de paketen. Visst kan det verka lite märkligt, men det är så openSUSE fungerar. Den vill uppdatera allt som går att uppdatera även om du bara vill lägga in ett nytt paket.

Jag borde ta och testa KDE4 på openSUSE också, hört mycket gott om det och kanske är det dags för mig att lämna GNOME bakom mig?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

Anser absolut att du skall prova KDE, Jonas. (Tycker nog Jeff åxå  Wink )

Jag blir mer och mer nöjd ju mer jag använder eee:n.  Allt verkar väl integrerat och fungerar bra. Inget tjafs om falierande kio-slavar!!  Yast är alldeles utmärkt som vanligt och "personal settings" är mer renodlade än i KDE 3.5. Jag lade till Thunderbird och fick nya 3.0 beta2, men den fungerar åxå utmärkt. Det känns f.ö som maskinen jobbar lättare och snabbare än tidigare.

Jag kan nämna att jag behöll "home" från Linux Mint, så alla mail och mailadresser plus alla webbinställningar mm fanns kvar. Det är en av fördelarna med en separat /home-partition!!

Den enda är att man måste döpa om ".mozilla-thunderbird" till ".thunderbird" i sitt hemkonto. 

Webbcameran och mikrofonen funkar naturligtvis åxå direkt.

Byta så att t.ex Thunderbird startas istället för Kmail när man vill skicka en länk från Firefox är mycket enkelt fixat.

Inställningsmöjligheterna är mycket stora öht.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jeffs bild

Njae, Jonas är nog mer imponerad av KDE4.3 än vad jag är. Jag väntade tålmodigt på att de skulle fixa till allt toalt våldtagande av skärmytan och dra ner den löjliga storleken på alla ikoner och försöka göra interfacet lite mer effektivt istället för att 90% av skärmen tas upp av dead space, för "att det är fint" eller något dylikt korkat. Att ha en panel till höger eller vänster om skärmen fungerar fortfarande inte lika bra som i KDE3 och öht så är interfacet stort, klumpigt och säkert fint att titta på, men totalt workflowdödande för min del. Funktionaliteten är, som vanligt, bra, men gränssnittet suger. Xmonad får allt stanna kvar och bli kompletterad av en krename eller någon annan killerapp ibland, om behovet inte kan tillfredställas av ett litet, litet skalskript.

------

tux-svens bild

Ikonstorlek??  Dessa går väl ändra på efter behag?  Själv har jag minskat skrivbordsikonerna något för att matcha pytteskärmen. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!