Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Första intrycket av open SUSE 11.2 vs Linux Mint 8 RC1

Det var varit aktivt på Linuxfronten de sista dagarna. Först installerade jag open Suse 11.2 KDE. på sdb1.  Installationsproceduren skiljer sig inte så mycket från den i Linux Mint faktiskt,  Tyvärr fick jag inte maskinen att boota efter omstarten under installationen.  Mha EXTONs webbsida om Grub hittade jag hur man gjorde en boot-CD.  (Tur att jag fn har 3 st datorer hemma!)

När jag till slut lärt mig grub-syntaxen lyckades jag starta Suse så att konfigurationen kunde slutföras.

Saker som jag gillar med Suse är att man kan välja om man vill administrera systemet via sudo eller med vanligt root-passord.    KDE 4.3 verkar väl integrerat mellan applikationerna och fungerar bra,  Tyvärr hittar jag inget enkelt sätt att installera ATI drivrutiner via Yast. (ATI Radeon HD 3650)  Den Mesa-driver som är default lämnar mycket övrigt att önska.   Man får börja med att installera diverse codecs, win32-all, libdvdcss, kde-k3b, flash osv, för att maskinen skall funka ok.  Skrivaren var inte svår att installera efter jag installerat hplip manuellt först.  (det gäller att veta det)  Scannrarna gick åxå bra att få till.  Rent allmänt verkar maskinen lite seg, men det beror nog på grafiken.

Jag mixtrade en hel del med Grub mha Yasts Starthanterare,  Jag lyckades till slut få det så att jag kunde starta Suse från en enkel bootmeny.  Tyvärr kunde jag inte längre starta Mint 7 som jag har på sda1.  Det gick inte att få någon ordning på det så jag installerade om Mint7 varvid jag återfick en korrekt bootmeny via Mint 7.

Samtidigt upptäckte jag att Linux Mint 8, Helena hade släppts i RC1 utgåva.  Den provade jag lite live först och installerade därefter på sda5.  Nu fick jag Mint 8:s bootmeny och den omfattade alla tre operativsystemen.   Mint 8 RC 1fungerar lika bra som Mint 7 och är ganska likt.  Allt fungerar klockrent från början,  och det fanns 52 uppdateringar som jag genast installerade.  Det dyker upp ett fönster som talar om att det finns proprietära drivrutiner att installera för ATI-kortet.  När dessa är på plats och maskinen är omstartad, provar jag att installera GoogleEarth från Mints Software Manager (som är lite omgjord).  Nu har jag alltså Compiz med skrivbordseffekter igång och startar GoogleEarth.....     Förut har det blinkat och fladdrat ordentligt, men icke nu.  Det fungerar mycket bättre - dock finns fortfarande en viss liten ryckighet kvar när man panorerar.  Att köra svt-program i fullscreen blir åxå lite ryckigt.   Stänger man av skivbordseffekterna blir upplevelsen något mindre ryckig men inte helt perfekt, Printern och de båda scannrarna konfigurerades utan att jag lyfte ett finger,

Det är trevliga distar båda två, men om man vill ha det enkelt utan pill så är det Mint som gäller.

Vill man ha alla möjligheter att påverka alla detaljer ger Suse fler möjligheter.

Jag f.ö.läste på en webbplats att Catalyst 9.11 kommer att vara verifierad för Suse 11.2.  Vi får väl se.

Godnatt,

/Sven

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Vet du om Mint 8 installerade Grub1 eller Grub2 åt dig? :) Det är ju riktigt bra att alla tre operativsystem hittades, vore intressant att veta om det är installationsprogrammet som gör det så bra eller Grub2.

tux-svens bild

Det är Grub 2, revision 1.97 beta 4.   Smile

EDIT:

Suse 11.2 verkar använda Grub 1.  rev 0.97.

Men jag tror inte det är det som gör skillnaden.  Det är förmodligen något starthanterar-scrip?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jo, endera i själva installationsförfarandet, men det kan ju vara så att GRUB2-scripten fixar det också då de verkar lite mer avancerade än vad gamla GRUB var (update-grub lär köras under installationen iaf).

tux-svens bild

Liter mer info om Grub2 i Mint 8:  http://www.linuxmint.com/blog/?p=1082

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Ah, den länken tackar jag vänligast för. Verkar vara en intressant blogg att följa Smile *läser*