Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför fungerar Linux Mint så bra?

Jag funderat på vad det är som skiljer Linux Mint från övriga Linux-distar. Vad är det som gör att det fungerar så bra?

Först har Mint en grund att stå på, Debian och Ubuntu.

Vad är det sedan som är den stora skillnaden?  Jag tror att det är inställningen till uppgiften.  Clem (Clement Lefebvre) som leder utvecklingsarbetet är tydligen en väldigt ambitiös person. 

I openSuse har jag skrivit felrapporter.  Dessa har blivit liggande i månader innan de har kommit till någon konstruktör.  Denne har ofta avslutat felrapporten utan åtgärd med motivet att felet ligger någon annanstans utan att fråga mig ytterligare.  Eller åxå har man bollat den vidare i all oändlighet.

Jag har jobbat mycket med programmerare och vet att många tycker det är tråkigt att "laga fel". Det är mycket roligare att koda nytt.  En felrapport gäller det bara att "bli av med" så fort som möjligt.  Detta är en helt ohållbar inställning om man vill uppnå kvalitet!

Linux Mint då?  Hur gör de?  Man skriver inga felrapporter!!  När man ger ut t.ex Linux Mint 8 RC1 så öppnar man en "Bugg Thread" i sitt forum.  Där kan var och en skriva vad de tycker inte funkar - med vanlig text.  Man kan även "tycka" om funktioner.  Allt helt utan formaliteter.  Sedan sitter ofta "clem" själv och läser alla inläggen på forat.  Ibland får man även svar eller kommentarer. (kanske även en önskan om mer information)   Det är alltså ingen felrapport som skall "släckas" så fort som möjligt för att "komma vidare i projektet" utan värdefull information om hur vanliga användare upplever systemet.

Denna dialog håller på så länge det behövs. (Ingen absolut tidpunkt för release är utlovad)

Clem lyssnar även på åsikter om utseende och annat, vilket kan påverka slututgåvan.

Om du vill se hur denna "Felblogg" ser ut, kolla här: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=143&t=35801&sid=84d197623013...

Sedan har man ju åxå lite tid att kolla vad som krånglar för Ubuntu och vidtaga vissa åtgärder.  Dessutom fixar ju Ubuntu  buggar som framkommit redan i Ubuntus utgåva.

Detta och kanske ytterligare faktorer gör att Linux Mint hamnar i en helt egen klass när det gäller god funktionalitet.

Detta gäller i alla fall för den utgåva som kallas "Main Edition" och baseras på Gnome-miljön.

/Sven

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tomasuus bild

Bra skrivet Smile

Lasps bild

Klart att man funderar! Jag tycker att du slår huvudet på spiken! Eller sista spiken i kistan på de andra distributionerna.

Jag har under dagen idag funderat mycket på varför man har fasta utgivningsdagar när uppenbarligen inte kan klara av det med god kvalitet!

Hur långt bort ligger nästa LinuxMint eller skall man helt enkelt köra med en beprövad distributionsversion?

Efter dagens övningar känns det nog så ;-)  Tack för ditt inlägg tux-sven

leochingkwakes bild

Sorry Lasp men Mint kommer aldrig slå ut dom andra distarna. Vad dom än gör Smile

tux-svens bild

Vad menar du med att slå ut?  Så här ser operativsystemsrankningen för skrivbord f.n. ut:

1 Windows

2 MacOS

3 Ubuntu

4 linux Mint

Sedan kommer alla dom andra som inte Mint slår ut......?     Wink

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Lasp sa att det är den sista spiken har slagits in i kistan för andra distar. Det tolkar jag som att dom skulle vara chanslösa och försvinna ur existens. Detta är föga troligt... Smile

Lasps bild

Nä de försvinner inte, tyvärr. Jag tror på att en koncentration hade varit bra för LinuxKollektivet. Nu är det absolut för många resurser som går tillspillo på olika sätt.

frilas bild

Instämmer definitivt. För mycket egensinnigheter. Precis 5 distar behövs, inte fler!

leochingkwakes bild

Där är ju problemet. Du vill ha fem distar. Jag är ganska övertygad om att dom fem du skulle välja inte innehåller en dist som jag kan tänka mig att köra. Vem skall man lyssna på i så fall? Vem är det som skall avgöra vilka fem distar dessa är? En skum räknare på distrowatch?

frilas bild

Vi ser helt enkelt olika på saker och ting.

Jag vill ha en ersättare till Windows du vill ha ett system att "leka" med (obs, leka i positiv bemärkelse).

Ok, jag kan tänka mig sex distar, för din skull... Wink

leochingkwakes bild

NJa... jag slutade leka med Linux för ett bra tag sen. Då körde jag sånt som LFS, Sourcemage etc. Nu vill jag bara ha en dator som tuffar på och det är det Debian ger mig.

leochingkwakes bild

Jag är lite splittrad till detta då mångfalden är det som fört Linux framåt. Men så länge vanliga Debian fortsätter att existera så är jag nöjd. Suse, Ubuntu och Mint är inget för mig. Arch är en annan dist som jag tror har stor betydelse för Linux också. Så att få ner antalet distar till under 10 som vissa vill tror jag inte alls på. En del pratar ju om att det borde vara 3 distar. Då väljer jag Debian och Arch som två av dessa tre.

Den osannolika dag då bara suse, mint och ubuntu finns så kör inte jag linux längre...

tux-svens bild

Hi hi, leo, du skulla kanske byta nick till "Tjalle Tvärvigg"  Wink

Jag tor åxå att konkurrensen mellan distarna gör att de pressas till bättre och bättre prestanda hela tiden.  Sedan kan man ju tycka att tillsammans kan man göra ännu bättre, men det är väl det som ändå sker "per automatik" i öppen-källkods-världen?

Ni som tycker att det är för mycket grafiskt och lull-lull i t.ex Suse Ubuntu, Mint mfl, hur tänker ni?

Det som säljer bäst efter Windows är ju MacOS.  Är inte det ett grafiskt system utan onödigt pill?

Det är väl det som de säljer sin produkt på?  Att då Linux skulle få framgång med att hålla sig till textbaserade system med mycket manuellt pill.....  Det låter inte som ett bra konkurrensläge i mina öron.  Shock

För de som håller på med servrar och andra icke desktop eller laptop-tillämpningar kan jag förstå åsikten.

När det gäller desk- och laptops  måste det vara grafiskt, snyggt och välfungerande!  Smile

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Jag vet inte vem denna Tjalle är... Smile

Jag är nyfiken på hur ni vill ha det. Det är inte menat som gnäll utan min nyfikenhet gör att jag vill veta mer om hur ni ser på saken. Debian gör exakt det jag förväntar mig av den. Allt jag behöver fungerar i debian, varför skall jag då byta dist?

Bling bling intresserar mig inte. Compiz och liknande är enormt överskattade och onödiga. Dom flesta desktops jag sett är enormt fula och ointressanta. Detta innefattar Mint, Suse och Kubuntu för att nämna några. Jag gillar stilrent, praktiskt etc... Jag vill inte att min dator skall se ut som om den blivit designad av killarna från Fab 5 Wink

tux-svens bild

Det är bra att du tål att skämtas lite med, leo. Smile När jag var liten (stenåldern nästan!) så fanns det en seriefigur med stor hatt i nå'n veckotidning som hette just Tjalle Tvärvigg.  Det är självklart att du skall hålla dig till den dist du gillar.  Men du är nog ingen "helt vanlig" datoranvändare och det är det som är det fina med Linux - det finns väldigt olika distar som fyller väldigt olika behov.

För att tilltala samma kategori som vill ha PC-Win7 och Mac måste det finnas grafiskt högpresternade Linux-distar.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Jo, jag tycker om det Mint och andra distar gör. Det jag dock är intresserad av i denna diskussion är just det där med att välja fem distar. Om en person som gillar nybörjardistar skulle välja så tror jag kanske listan skulle kunna se ut nåt i stil med:

* Mint
* Ubuntu
* Mandriva
* Fedora
* Suse

Medans det för en mer van användare t.ex. skulle kunna se ut så här:

* Debian
* Arch
* Slackware
* Ubuntu
* Nån annan...

Nu generaliserar jag lite men jag tror nog folk förstår vad jag menar. Det är svårt att få ner det till 5 distar, jag tror det är nästintill omöjligt. Vi får nog vara glada om vi lyckas få ner det till ett tjugotal distar. Det är så många som redan är inne i linuxvärlden och som gjort sina val, som inte är samma som ens egna val. Där mångfalden har gjort ett djupt avtryck som inte kommer gå bort.

Att man på en Linuxsida som LP väljer att fokusera på nybörjarvänliga distar, det är en helt annan sak. Det är mer förståerligt och ett mål som är avsevärt enklare att nå. Än att försöka få bort distar från linuxvärlden. Det skulle bli en rejäl fight mellan olika användare. Jag kanske tolkar saker fel men när folk pratar så låter det som att dom vill ha bort andra distar helt och hållet. Och det gillar jag inte. Smile

Förövrigt så gillar jag din "kärlek" till Mint. Jag hoppas att det smittar av sig på andra. Hellre att nya användare väljer Linux Mint än inget Linux alls...

leochingkwakes bild

Kan tillägga att det intressanta med denna diskussion är att jag själv tycker det är nästintill omöjligt att plocka bort dom större distarna. Alla tillför någon och har en stor användarskara som "älskar" sin dist. Även om jag inte själv vill köra vissa distar så tycker jag att dom tillför något till Linuxcommunityn. Mer eller mindre... Jag skulle aldrig kunna förespråka att man skall plocka bort Mandriva, Suse, Fedora, Mint etc bara för att jag själv inte kör dessa. Eller "mer komplicerade distar" för att dom är för svåra för vissa.

 

tux-svens bild

Det kommer aldrig bli så att distar plockas bort av en eller annan anledning. Vem skulle i så fall bestämma det?  Nå'n s.k. "över-djävel"???   Helt otänkbart!

Det enda som kommer att göra att en del distar kanska försvinner såsmåningom, är att de som skapar och underhåller disten tröttnar eller tappar intresset, kanske beroende på att användarnas intresse också svalnat.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Nä, det är ju just det jag tänker. Men vissa här på LP och andra ställen vill att dom flesta distar skall bort. Helt! Och jag vill veta hur dom tänker. Om dom gör det överhuvutaget?

Vet inte om det märks på mitt pratande men jag har legat hemma sjuk i två dagar nu. Helt ensam... med min feber Wink

tux-svens bild

Lägg dig nu, och "Suse" så gott..    Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Bara om det ligger en Mint på min kudde Wink

Lasps bild

Att formulera det enkelt är inte lätt!
Men att ta strid för 5 + 5 distar när vi pratar om kanske femhundra (500) därute det är det som är skillnaden

Om vi börjar med installation, som de flesta skall göra, borde man kunna koncentrera sig på hantering därikring.

Ett gemensamt språkbibliotek vore en jättebit på väg mot rätt resursutnyttjande.

Så se det hela i ett lite större perspektiv utan att gnälla att då blir jag utan min specialare. Jag tror at om man satsar på ett mer modulärt uppbyggnadssätt så kanske vi alla 144 tusen användare (reggade) av Linux skulle kunna få sin egen dist.

Se bara på Exton hur många han har!

Låt diskussionen gälla kvalitet istället för kvantitet, då finns det en framtid för Linux även på skrivbordet och för gemene man / kvinna. Det är det jag är ute efter.

leochingkwakes bild

Nu kör jag ju inte nån specialare, utan en av orginaldistarna. Debian är väl fadern/modern till en stor del av dom 500 distar du nämner.

Installationen av Linux vare sig det är Debian eller Ubuntu är ju enkel idag. Det är några informativa steg som man går igenom och man behöver inte kunna speciellt mycket. Inte mer än vad man behöver kunna oavsett vilket os man valt.

Språkbiten intresserar mig inte så mycket.

Hur kommer det sig att det bara är du som ser i ett större perspektiv och dom som ser saker annorlunda är gnälliga och trångsynta?

Jag säger som jag sagt innan. Så länge dom betydande distarna accepteras så är allt ok för mig. Många av dom distar som man finner på nätet är olika varianter av dom större distarna (debian, slackware, ubuntu etc). En del riktar sig till en speciell sorts användare, en del för en speciell sorts syssla. Några av dom fyller en viktig roll.

En stor dist som Ubuntu kan inte täcka alla behov, alla varianter av installationer som finns. Det skulle bli ganska många isofiler med olika typer av installationsmetoder som Cannonical skulle behöva skapa och underhålla. Det kanske är du som behöver se saker i ett större perspektiv och förstå varför vissa saker ser ut som dom gör och att det behöver vara så.

FoHs bild

300 aktiva enligt distrowatch, varav drygt en tredjedel verkar vara Debian-baserade Smile

tux-svens bild

Som sagt var, man kan aldrig vara säker på när nästa Mint kommer.  Eftersom RC1 utgavs för mindre än en vecka sedan skulle jag tippa att Mint 8 går att ladda ned om 3-4 veckor. 

Jag kör redan Mint 8 RC1 på denna Lenovo N100 som jag använder just nu.  Jag är imponerad. Mitt enda egentliga problem är att det inte går så bra att installera KDE-applikationer.  Dessa drar med sig massa onödiga andra KDE-program och schabblar till det med inloggnings-config-filen. Om man inte installerar KDE-program så funkar RC1 redan riktigt bra.  Jo, förresten WLAN kan också vara vissa problem för närvarande.

Det kommer hela tiden uppdateringar på RC1 så det kanske löser sig under resans gång.  Jag betvivlar i alla fall inte att den skarpa utgåvan blir otroligt bra.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

frilas bild

Ja, det ligger faktiskt en hel del i det du skriver. Jag har blivit positivt överraskad Smile

extons bild

Jag tror att det behövs sextio (60) linuxdistributioner. Vare sig fler eller färre.

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Vem orkar underhålla och uppdatera alla dessa? Jag tror nog att det räcker med sex... Smile

laves bild

Sen beror det ju lite på hur man räknar också. Exton har 60 distar men Ubuntu är 1 dist. Hur mycket underhåller och uppdaterar Exton respektive Ubuntu sin/sina distar?

FoHs bild

Det blir ju lite klurigt med gränsdragningen för vad som är en ny distribution och inte. Vi har ju exempelvis Ubuntu Satanic Edition och Ubuntu Christian Edition, och båda är väl inte mycket mer än en annan bakgrund och tema samt kanske något program för bibelcitat Smile

Det är lite intressant att titta på statistiken på distrowatch. Det är "bara" ca 300 aktiva Linuxdistributioner, och 20% av dom är Ubuntu-baserade i varierande grad. Många gånger kanske man kan åstadkomma samma effekt med ett enkelt paket i paketförrådet.

extons bild

På tal om "buggarna" i Linux Mint 8 RC1. Det är ju inte fråga om några riktiga buggar. Jag har precis gjort klart min svenska version av nyssnämnd dist - DebEX-Mint 8. Den fungerar klockrent med samma kernel m m som i Ubuntu 9.10.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Bra jobbat Exton, Har du fått med uppdateringar som kommit efter att RC1 släpptes?  Jag tror att det är drygt 90 st. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, DebEX-Mint 8 innehåller alla uppdateringar fram till idag.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Utomordentligt bra, då skall jag tanka ned den och installera istället för Mint 7 på min desktop.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Då måste jag lägga ut DebEX-Mint 8 för gratis nerladdning senare idag eller imorgon. Jag hade egentligen inte tänkt det bl a på grund av att DebEX-Mint är en "remaster av en remaster". (Jag har tidigare sagt att jag aldrig ska göra just det). Jag har nu ändå remastrat Mint främst av det skälet att disten passar in som ett av fyra Ubuntu-system på min kommande EXTON 2009-2.4 Ubuntu MultiBootDVD. Å andra sidan kanske Linux Mint snart kommer att räknas som en s k självständig linuxdistribution.

Nu är det ju också risk för att Jonas (eller någon annan) tycker att jag gjort otillbörlig reklam för DebEX-Mint 8 om inte disten kan laddas ner gratis.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

OK,det avgör du.  Jag kan i alla fall säga att efter uppdateringarna hoppade Broadcom 4312 WLAN-kretsen ingång och går som tåget!  Fn kör jag med en WLAN-USB-adapter och den verkar åxå funka, men den visar inte samma signalstyrka som den inbyggda kretsen.  Smile

Systemet verkar fungera mycket bra.  Jag ser bara ETT problem f.n Det är att det ännu inte uppför sig helt korrekt när jag installerar KDE-program. Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

KDE-program: Vilket/vilka tänker du på? Och varför vill du installera sådana i "Gnome-miljö"?

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Det är väl inte speciellt konstigt om man vill installera QT-baserade program i Gnome-miljö? Vore ju trist om man behövde välja bort ett program för att det är gjort med ett annat ramverk. Sen går det ju att få QT-programmen att se precis ut som Gnome-program med enkla medel Smile (QT 4 Settings)

tux-svens bild

Jag vill har Digikam och K3b för jag tycker det är så himla bra program.  Smile

Tyvärr rakar de med sig bl.a Dolphin, Konqueror och Marble när de laddas ner.  (tar onödigt diskutrymme på en begränsad dator.)  Dessutom blir Inloggningsfönstret påverkat av att man installerat KDE-programmen.  Det kommer väl med nån systemfil som gör att det blir lite mer KDE-stuk på fönstret och det tillkommer en ny knapprad.  Jag har försökt kolla i GDM och lista ut var man ändrar tillbaka, men jag har inte hittat någon lösning än. 

Ominstallation är det som gäller f.n.  Men jag är säker på att allt detta kommmer att vara fixat tills den skarpa versionen släpps.  Smile

För de flesta uppkommer nog inte detta fallet alls.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag vill minnas att jag läst någonstans att man ändrat hur beroenden tas fram i 9.10 jämfört med 9.04. Det kanske hängt med till Mint också? Har för mig man kunde ändra den inställningen med hjälp av gconf-editor i så fall. Paketen har "hårda beroenden" som man måste ha med, och så brukar det även finnas rekommenderade paketberoenden. Jag tycker rimligtvis att det är något sådant som ställer till det för dig, för varken Digikam eller K3b bör behöva något av det andra.

I Synaptic kan man högerklicka på paketen och välja Properties och se vilka beroenden som är rekommenderade och vilka som är hårda.

tux-svens bild

Det stämmer FoH, det finns "rekommenderade" och "föreslagna" paket om man gör det via synaptic.

Det verkar att kunna lösa mitt akuta problem, men det är fortfarande en bugg i Mints program "Software Manager". Jag får nog göra en ominstallation så jag blir av med allt onödigt jag redan fått nedladdat.

Tack för tipset!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Är inte Brasero lika "bra" som K3b då? Jag tycker det. Digikam har jag ingen erfarenhet av.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

K3b är ett mycket bättre program tycker jag.  KDE-program är ofta mer omfattande. Dessutom finns både K3b och Digikam att ladda ner i Mint's egen "Software Manager", så då skall det ju fungera.  Där finns bara de program som Linux Mint valt ut som lämpliga att köra på just Mint 8 Helena.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ok, då ska jag själv testa att installera K3b och Digikam i DebEX-Mint 8, som f ö är klar för nerladdning om ca 10 min.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Jag håller tummarna så länge!  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

För att installera K3b och Digikam måste i princip hela KDE installeras (har jag kunnat konstatera). D v s stora program som kdebase och kdelibs, kdepim, Akonadi (!?) m fl. Mycket kan gå fel då. D v s det blir en mycket stor systemförändring.

Har du alltså verkligen haft K3b installerat i Mint 7?

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Yes. Det är det som är "felet", Mint tar hem alldeles för många filer - nästan hela KDE som du säger. Det behövs inte, men jag kan inte själv välja ut vilka filer som erfordras.  Något behöver ändras, kanske inte i Mint utan i servern som innehåller filerna och data om filerna och dess beroenden?  Vi får se vad som händer.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Jag kan ha fel, men jag tror att K3b och Digikam kräver alla dessa filer/libs för att fungera.

Tillägg 091120
Nej, jag hade inte fel. Jag gjorde en motsvarande koll i Ubuntu 9.10. Programkraven är desamma. D v s så gott som hela KDE måste installeras.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Jag är av den uppfattningen att man INTE alls måste installera så mycket.  "Felet" kan knappast ligga i vare sig Mint's eller Ubuntu's dist, det måste ligga i själva databasen som inte klarar av att ge korrekta beroenden mellan paketen.  Detta som vi upplever i Mint och du också säger finns i Ubuntu beror nog snarast på att båda använder samma databas (Gemensamt fel för båda distarna.)  De som managerar KDE-databasen är nog inga perfektionister - DET är nog anledningen..    Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

 För en tid sedan, ganska långt tillbaka, var det en sammanställning av vad Gnome reså KDE bestod av. Där såg man hur få enheter som ligger som API i KDE det betyder att även ett litet KDE program kräver dessa stora filer. Gnome är mycket mycket mer uppspaltat. Men Qt är rätt som grund!

tux-svens bild

Men Digikam och K3b kan väl inte behöva t.ex filemanagern Dolphin, webbläsaren och tillika filemanagern Konqueror och planet/kart- programmet Marble?    Den köper jag INTE.  Det har ju gått smidigare förut, och det är väl avsikten, att man skall kunna installera program från andra skrivbordsmiljöer utan att installera HELA den skrivbordsmiljön??

OM det verkligen skulle vara på detta viset så hävdar jag att det är en totalrutten och felaktig systemkonstruktion.

I så fall har man byggt hela KDE systemet som en enda stor monolit?  Det hoppas jag verkligen inte är fallet.  Undrar om det finns någon här på LP som är inblandad i KDE-projektet och kan hjälpa till att reda ut dessa saker?   Kanske i en egen tråd om KDE och dess struktur?  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!