Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Restricted firmware, varför detta krångel?

De flesta linuxdistar, Pardus och Linux Mint undantaget, skickar inte med "restricted" codecs. Varför?  Jo i "Amerikat" har de mjukvarupatent som förhindrar detta.  Men varför skall vi i Sverige och Europa tillämpa lagar och regler som inte gäller här?  Detta måste vara pga någon slags konstig respekt för det stora landet i väster.

Tror ni att amerikanarna tillämpar svenska regler frivilligt?  Knappast. Tänk på Håkan Lans t.ex.

På någon Ubuntu-bloggsida (svensk) läste jag. Fritt citerat ur minnet, "att det var nog säkrast att använda Ubuntu istället för Linux Mint, eftersom Mint innehöll codecs och annat som egentligen inte var tillåtet.  Så Mint skulle säkert bestraffas för detta en vacker dag och försvinna. Men det skulle nog säkert dyka upp någon annan pralin istället."

Vi lever i Europa,  Parus utges från Turkiet, Linux Mint utges från Irland.  Varför skall vi följa amerikanska lagar?  Skall vi inte "hitta på" att vi skall börja följa ryska eller kinesiska lagar också?
Skall hundratusentals Linuxanvändare här ha det onödigt krångligt bara för att vi envisas med att följa regler som vi inte behöver följa?

För mig får det hela ett löjets skimmer över sig.  Är vi så flata? Om nu Novell och RedHat inte kan/vill skicka med restricted mjukvara så behöver ju inte det bestämma hur andra distar skall göra.

Heder åt Pardus och Linux Mint som tar sig det utrymmet vi har rätt att ta!

(Det vore trevligt att höra A Extons synpunkter på detta!)

EDIT:   Jag glömde nämna: Extons alla distar innehåller givetvis åxå alla codecs!   Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

frilas bild

Skönt att läsa att någon skriver det jag tänkt länge Smile. Ja, jag tror vi är så flata, tyvärr... Vi styrs helt av den store grannen i väst. Se bara hur det gick för the Pirate Bay. Amerikansk filmindustri ryter och svensk regering lyder. Ingen brydde sig ju om all programvara som spriddes - bara filmerna!

FoHs bild

Det är nog inte så mycket av rädsla som av praktiska anledningar för de som distribuerar distributionerna Smile

"Much free software and non-free software is affected by [...] restrictions somewhere in the world, thus preventing its inclusion into Ubuntu that, for economy and simplicity, generally includes the same software in any country." (Från Wikipedia-artikeln om Medibuntu)

Det vore svårt att underhålla distributioner baserat på varje lands lagar. Dock borde man ju kunna ha de tillgängliga i paketarkiven men med tillhörande varningstext/EULA när man försöker installera dom, kan jag tycka. Fast det är kanske någon juridisk gråzon, att de kan hållas ansvariga för det eller så.

tux-svens bild

Linux Mint har löst det genom att ha två olika ISO:s som man kan tanka ned. Main Edition och Universal Edition, den första innehåller all restricted firmware medan den senare är helt ren från dylikt.   Sedan får man själv välja, beroende på var i världen man bor.  Detta tycker jag är en vettig lösning på problemet.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jo, det fungerar Smile Dock har de bara Universal Edition för 32-bit? Tänk Canonical som har Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu och (om vi räknar in de nära derivaten också) Xubuntu samt Netbook Remix. 32-bit och 64-bit på samtliga av dessa (utom UNR) och i en universal version och en med känsliga program: det blir 18 olika isos va? Sen ska de förstås ha isos för serverversion och andra specialare. Det blir väldigt mycket att hålla reda på helt enkelt, och jag gissar att det blir lite svårt att bestämma vad man ska ha support på och inte.

För ett företag som Canonical som gör komersiella (om än lite annorlunda än Red Hat och SuSE) distributioner så tror jag det är ganska opraktiskt. Som tur är så är Linux fri mjukvara och då kan man skapa Linux Mint eller utöka funktionaliteten med Medibuntu. Det är väl en ganska bra kompromiss? :)

extons bild

Eftersom du (tux-sven) särskilt efterfrågat mina åsikter så...

Det är riktigt att nästan alla "extondistar" innehåller "alla" nödvändiga codecs. Dessa codecs finns också i många andra linuxdistar. D v s inte bara i Pardus och Mint. Jag ser ingen som helst anledning att ändra mitt beteende. Ingen (behörig) har heller klagat. Några förståsigpåare här på Linuxportalen och på andra ställen ifrågasätter saken då och då. Det kan jag leva med.

Vad gäller licenser för övrigt har jag ibland känt viss tveksamhet. Jag har då tillskrivit berörda rättighetshavare och frågat om "tillstånd". Det har gällt VirtualBox, CrossOver och Spotify. De två förstnämnda hade inga erinringar. Tvärtom, de gav mig uttryckligen tillstånd att lägga med programmen i "mina" distar. Spotify däremot (som några medlemmar kanske minns) nekade mig rätten att lägga med programmet spotify, trots att detsamma kan/kunde laddas ner av vem som helst. Jag förstår fortfarande inte riktigt varför. Ytterligare exempel: Någon här på Linuxportalen ansåg att jag inte hade rätt att lägga med webbläsaren Opera. Han "anmälde" t o m saken. Det var för ett par år sedan. Jag har ännu inte hört något från Opera Software ASA.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Tack Exton, det var ungefär så jag trodde (hoppades) du skulle svara.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Antar att det är denna tråd du tänker på gällade Opera?

http://www.linuxportalen.se/node/6365

extons bild

Ja, just. Den tråden är fortfarande läsvärd. Riktigt rolig faktiskt.

LINUX.EXTON.NET

kattassens bild

Jag tycker ditt resonemang strider lite mot dina andra resonemang att det endast borde finnas ~3-5 distributioner. Om man skulle skeppa ut moduler och codecs som strider mot visssa länders (och unioners) lagar så skulle vi till slut eventuellt behöva minst lika många distributioner som länder.

Debian (och Ubuntu, samt de flesta andra stora distributioner) har ju löst detta genom att bryta ut dessa delar ur systemet så att man från sitt egets lands lagar och perspektiv (och personliga ideologier) kan välja huruvida man vill ha dessa moduler eller inte.

Själv ser jag inte något problem med att behöva plocka ner dessa moduler själv (jag kör just nu Ubuntu). Det är inte svårt, det går snabbt och grundsystemet är odiskutabelt lagligt i de flesta länder. Om inte annat underlättar detta framgången för ett system då man kan marknadsföra systemet i princip överallt.

tux-svens bild

Vem är det du skriver till, kattassen?  Inte till mig i alla fall, för jag har aldrig talat om att begränsa antalet distar...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

kattassens bild

 Jag satt och läste din andra tråd "Varför fungerar Linux Mint så bra?" och hade bestämt för mig att du låg bakom en kommentar om att begränsa antalet distributioner. Nu inser jag dock att jag måste ha sett med arslet...

Jag ber om ursäkt om du kände dig påhoppad tux-sven.

andys bild

Jag personligen är rätt trött på detta, installera ubuntu 9.10 och en bug i kernel hindrar mig från att koppla upp 3g.

När jag sedan aktiverar wlanet så möts jag av en ruta om restricted firmware med fråga om jag vill tanka ner den.

 

Men det går inte utan internetuppkoppling.

FoHs bild

Är det Broadcom-baserat? Finns en bugg om det också nämligen, att Hardware Drivers-programmet går bet på dom... Själv fick jag testa flera gånger på min Dell Mini  9 med flera omstarter innan det hoppade igång. Eller vänta, jag kryssade nog i det själv i Synaptic till slut, så var det. Men ja, det kan ju tyckas lite ynkligt att man måste koppla in datorn med nätverkskabel och uppdatera innan saker ska hoppa igång...

tux-svens bild

Allt detta kommer nog att vara löst med Extons nya DebExMint-8 release.  Prova den när han släpper den.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!