Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Börjar tyvärr bli trött på Suse 11.2

Har kört Suse 10.0, 10.1, 10.2, 10.3, 11.0, 11.1 skippade jag och nu försöker jag köra Suse 11.2 KDE4.3.

Suse 10.3 och Suse 11.0 tyckte jag var mycket bra versioner.  Körde KDE 3.5.  Jag vet inte i vilken version det började strula med grub då man hade flera linuxdistar, det är fortfarande ett jätteproblem.

Nästa problem är att jag inte kan få mitt ATI Radeon HD 3650  (AGP) att funka.  Den drivrutin som är default blir löjligt seg.  ATI Catalyst 9.11, installerad och avinstallerad enligt diverse olika metoder och med olika sekvenser av aticonfig --initial, sax2 och sax2 -r osv har inte hjälpt.  OK grafiken snurrar nog igång, men den går inte att använda.  Kwin kraschar så fort jag gör något, övre verktygsraden i fönstren saknas, tangenbordsinmatningar fungerar inte.  Jag har även tillverkat och installerat en RPM för ATI-kortet. Den lösningen verkar funka för många, men inte för mig.  Felet kanske ligger i kwin, jag har inte orkat gå igenom loggarna än

Sedan är det det här med codecar.  Jag har installerat det rekommenderade rubbet, "one-click-install".

Så går man in på sr.se via Firefox och vill lyssna på podradiosändningar.  Klickar och ett nytt fönster med spelare öppnas. Fungerer icke!  Det fattas någon codec men jag kan inte utröna vilken.

Suse 11.2 KDE är mycket snyggt och har bra applikationer som jag tycker om, men jag kan inte få det att funka. 

På min "skrothårddisk" kör jag Mint8 (stable!) och där fungerar allt som jag nämnt ovan - direkt.

Det är inte Suses fel att ATI är struliga men om man nu gör en biljämförelse igen så är det ju inte Volvos fel om ett Bosch-relä krånglar, men det stör ju helhetsintrycket av Volvon när något krånglar.

ATI är väl lika struliga för Debian/Ubuntu/Mint åxå, men de har  försökt göra något åt saken i alla fall. De har löst användarens problem på ett för användaren smidigt sätt.

Suse 11.2 blev på så sätt en besvikelse.  Förr kunde man ladda ned proprietära drivare och anpassad kärna manuellt via Yast i alla fall.  Nu finns ingenting.

Nu har jag kräkts färdigt!   /Sven

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jontes bild

Tja, -låter inte roligt  det där. Jag hade samma problem å mng andra med Milestone/RC1 opensuse versionerna. Det var ganska många frågor ute på nätet. Det ska inte behöva vara så krångligt för gemene man. Klart är att man har problem med ATI kort.

PC1, -1.9Ghz å ATI Radeon 8500. Kör med opensuses radeon driver å det funkade direkt från inst tillfället.

PC2, -2.6Ghz HT å ATI Radeon VE. Kör med opensuses radeon driver å det funkade direkt från inst tillfället.

PC3, -2.4Ghz å ATI Radeon 2400HD. Kör med ATI 9.11 propitära radeonhd driver å det funkade med att köra en sax2 -r å sedan fanns 3D å skrivbordseffekter.

PC4, -3.2Ghz HT å ATI Radeon 3650HD. Kör med ATI 9.11 propitära radeonhd driver å det funkade med att köra en sax2 -r å sedan fanns 3D å skrivbordseffekter.

Jag brukar installera W32 codecs från Packman å VLC från VLC's respost. Det var ett tag sen jag lyssnade på ex SR direktsändningar men har haft igång det förut så..  Podcast från ex SR tar jag ju  i VLC. Kort sagt så är jag väldigt nöjd med OpenSuSE 11.2. Vad jag gör med mina inst som inte tux-sven har gjort vete fasen!

 

Edit, öppnade sidan http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=2321&Artikel=787720 å klickade på olika länkar å det var bara att tala om att VLC skulle användas för att spela streamen.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jentins bild

Jag är väl inte den objektivaste openSUSE användaren, men 11.2 KDE4 rockar fett för mig. ATI skulle jag aldrig köra, så det vet jag inget om. Men åter igen POD? Jag surfar in på sr.se med Firefox (ingen VLC) klickar på podlänk o det streamas ljud perfekt.

Inga externa spelare eller nått. Klicka, ljud perfekt.

Så jag förstår inte vad ni sysslar med Wink

 

 

 

andys bild

Jag upplevde det som långsamt Sedan gillade jag inte hur det förändrat yast, allting i alla kategorier syns i samma ruta.

 

 

Och ständiga problem med knetworkmanager.

 

Är nöjd med Ubuntu 9.10, nästa release kankse det blir någon annan dist..