Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nordea, e-leg och Linux igen.

 Idag skrev jag till Nordea igen och bråkade lite om e-leg och Linux.  Jag vet inte för vilken gång i ordningen...
Nu fick jag ett snabbt svar att det faktiskt KAN gå att fixa. Förutsatt att jag kör Ubuntu, eller som de själva skriver:
 
"Vi erbjuder e-legitimation på kort och säkerhetsprogram för Linux (Ubuntu 8.10 - 9.04), men med reservation för att några funktioner kan vara bristfälliga."

För säkerhets skull skriver de åxå:  "Observera att vi inte ger support för detta."

Tyvärr fungerade det inte för mig på Linux Mint 8 när jag testade.  Alla beroenden påstods vara OK vid installationen i alla fall...
 
Men det utlovas ju inte heller fungera på Ubuntu 9.10 som Mint 8 bygger på.    Sad

Om du kör någon av de utgåvor som det säges funka för och har Nordea så är länken här:  http://www.nordea.se/1133602.html

Berätta gärna om du får det att fungera.   Smile

Jag får inte ens igång Nexus Personal.  NCR1-dosan kontaktas aldrig av datorn heller..   :(   Jag har förvisso ej kontaktat banken för att aktivara e-leg, men det  är ju inte aktuellt förrens jag fått igång Personal och kortläsardosan på min dator.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Funderar på att testa i debian. Jag har ju NCR1-dosan. Men det får bli till helgen, idag och två dagar till så kommer jag vara alldeles för trött. Skottar snö hela dagarna för dessa trötta pensionärer. Handkraft hela vägen Wink

Mysticsams bild

bank-id funkar icke i debian lenny 64bitar.

leochingkwakes bild

Ok, jag har "bara" 32-bitars Smile

fedors bild

kör du 64bitars?  Det är endats gjort för 32.

För mig fungerar det med ubuntu 9.10 32 i virtualbox då jag kör opensuse 64.

tux-svens bild

Nej Fedor, jag kör 32-bitars. Du får alltså igång Nordeas e-leg på Ubuntu 9.10?  Intressant...   Jag skall nog prova på min stationära åxå såsmåningom.

Har du gjort något speciellt, eller följde du bara instruktionerna på Nordeas sida?

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fedors bild

jag följde beskrivingen  ifrån Nordea och det fungerar helt okej .
Hur långt kommer du?  Har du lyckats installera nexus personal?
Sen måsta man aktivera jag ringde supporten men det hänvisade bara till windows.  Så fick installera det  på windows först och aktivera(kräver activeX) Men som du sa du borde du kunna installera  och se om det funkar..

tux-svens bild

Nexus-ikonen finns tillgänglig, men det händer absolut inget när jag klickar på den.
Jag försökte även med "personal" i ett terminalfönskter för att få någon respons på vad som händer. Men det händer absolut ingenting där heller, prompten kommer tillbaka direkt..    Ingen felutskrift eller någonting.  Skumt.  Så pass lika måste väl Mint och Ubuntu vara ändå?
Nu hinner jag inte greja med det just i kväll, men har du nå'n idé kan du väl delge mig den..    Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

En sak jag märkte nyligen när jag testade Nordea E-leg på fil var att jag var tvungen att ha IE för att aktivera det. Det meddelandet fick jag från Nordea när jag försökte aktivera via Firefox och detta i Windows. Om det är så i windows så undrar man ju hur allt fungerar med saker i Linux då man oftast inte har IE där... Fungerar väl iofs annorlunda med E-leg på kort? :)

tux-svens bild

Man skall kunna gå in på närmaste Nordea-kontor och få sitt e-leg aktiverat skriver dom.  Jag har varken Windows eller IE och tänker aldrig skaffa det heller.   Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fedors bild

Mysko
Har du testat att koppla in kortläsaren först innan du startar personal?
För mig fungerar det inte om jag startar programmet innan jag kopplar in dosan.

tux-svens bild

Du har alldeles rätt fedor,  om man kopplar in kortläsaren först verkar det fungera  - så långt att Nexus personal öppnas i alla fall!

Jag glömde nog att prova den ordningsföljen.  *skäms*  (behöver inte skämmas längre, se edit nedan.)

Nu skall jag bara få Nordea att aktivera e-leget åxå...      Smile

Tack för hjälpen fedor.

Edit:   Det är verkligen dåligt implementerat.  Stänger man ned Nexus personal går den ej att öppna igen.  Inte med mindre än att man startar om datorn och först ansluter dosan och sedan startar Nexus personal.  Gör man det i fel ordning är det kört.  Då måste man starta om datorn igen.   Detta var nog det sämsta jag någonsin sett!!!

Fortsättning följer...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fedors bild

ja det är långt ifrån en optimal lösning men är tyvärr det ända fungerande alternativet idag. Typiskt att Nordea beskrivit fel i sina egna instruktioner också .
Ska bli intressant och höra om du kan få det aktiverat på ett Nordakontor.
 

tux-svens bild

Nu har jag ringt telefonnumret som stod angivet, för att aktivera e-legget.  Tjejen som  svarade hävdade att det inte fungerar för linux vilket jag dementerade bestämt.  Då sa hon att de inte hade support för Linux, vilket fick mig att härskna till lite och säga att jag inte ville ha support utan bara få mitt e-leg aktiverat.   Man måste stå på sig för att omgivningen  skall fatta att Linux  används "ute i stugorna".

Hon visade sig nu ha både tålamod och vänlighet.  Hon guidade mig vidare.  Via en inloggning på internetbanken kunde jag föraktivera mitt leg.  Nästa gång jag går till en (Nordea) bankomat så kommer e-leg att aktiveras i kortet automatiskt.    Smile

Sedan kommer nästa steg - att se om det funkar på riktigt!

Jag passade naturligtvis på att hålla ett lovordstal angående Linux för henne medans jag ändå var uppvärmd..      Wink

To be continued....

---

Windows are for houses, Linux is for computers!