Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nu har jag gjort "det där" i det blå skåpet.. [FIXAT!!!]

Jag satt och var så nöjd med min nya Acer Aspire One, den funkade så bra.  Men så rätt som det var, fumlade jag till med kaffemuggen och så åkte kaffet över tangentbordet,,  (#¤!!*#$*!)     Sad

Nåväl, ingen tid att förlora, snabbt isär med apparaten, sköljde den lösa tangentbordsdelen under rinnande vatten, kollade lite på det övriga. Det fanns bara några droppar kaffe på kretskortet som jag försiktigt torkade bort.   Därefter övergick jag till bakoframblåsning på dammsugaren för att försöka torka tangentbord och övrigt.   Nu slutligen,  ligger allt ovanpå elementet, så återstår att skruva ihop det i morgon och kolla hur det gick. 

Jag hade som väl var inget socker i kaffet, men tyvärr en skvätt mjölk  

Någon som lyckats rädda en kaffeduschad dator?   Några återstående tips?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

 Ajdå, men jodå jag har varit där också. Min lille pilt öste en halv kopp kaffe över min laptop för ett tag sen, jag hann se på avstånd hur bilden blev ett vackert woodstock-mönster för att sedan dö helt. Tog ur batteriet och lade den upp och ner. Försökte starta den emellanåt utan resultat men sedär, två dagar senare gick den igång och går än, så det finns alltid hopp!!

tux-svens bild

Tack för inlägget Elwis, du har gett mig lite hopp.   Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

Alla tycks ha glömt att man ska skölja med destillerat vatten. ermm.gif Kanske lite sent nu, men ändå.
Glöm inte att låta det torka i en vecka eller så. http://forum.macworld.se/lofiversion/index.php/t13715.html

Vänta till den torkar

Då kanske du har en chans att den inte packar ihop totalt! Det dummaste du kan göra är att starta upp datorn så länge som det är fukt i den! Försök att ta en hårblås och torka kretsarna med om du har bråttom! http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=500000000000002&conference=500000000000060&posting=19500000002332872

Inget kaffe i datorn
 Har du spillt kaffe över datorn behöver det inte vara kört. Stäng av datorn. Vänd tangentbord eller dator upp och ned så att vätskan rinner ut. Låt datorn sedan torka ordentligt innan du försöker starta den igen. Har du tur så funkar det. Annars får du lämna in den på service. Om datorn får välja är det bättre med svart kaffe utan socker och mjölk. Men helst ingen vätska alls. http://wwwc.aftonbladet.se/it/9910/04/itskolan14.html

tux-svens bild

Hade tyvärr inget dest-vatten tillgängt i går kväll.  Jag tog vanligt kranvatten för att jag tänkte det är i allafall bättre än kaffe med mjölk i.

Nu har jag startat upp datorn - med stor glädje till att börja med.  Alla tangenter, högtalarna och de trådlösa delarna funkade perfekt.

Så efter en stund började den skriva "oooooooooooo" av sig själv i all oändlighet.  Nu har den slutat med det men istället kan jag inte skriva "o" allls.  Detta lnlägg görs på Acern, men jag har kopplat på ett löst tangentbord för att kunna göra inloggning. 

Är det halvledande gummi som sluter en krets i en matris eller hur funkar tangentbordet?   Det består av en liten gummiplupp som sticker upp från tangentbordets bottenplatta, omgiven av en styr- och fjädringsmekanism av plastarmar som håller själva tangenten.  Det händer absolut ingenting när jag trycker på pluppen för "o".

Kanske jag får skaffa nytt tangentbord i alla fall...    Sad

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

joakimos bild

jag har lyckats med att spilla doolies i sambons laptop, sockrigt värre... den monterades isär väldigt snabbt och allt sköljdes med sprit(har alltid en sprayflaska med sprit ståendes... alltid bra att rengöra saker med). den överlevde faktiskt och har fungerat i två år sedan dess. lite hopp finns det iaf Smile

Men destilerat vatten eller sprit ska det vara bara det inte är föroreningar i det som kan få det att leda ström, se bara till att hålla det långt ifrån hdd:n annars kan det läcka in i ventilationshålen.

Cola är det värsta att spilla, fräter på de tunna ledarna som finns på plastfilmen i tangentbordet.

/Joakim

hoths bild

Se till att ta att ta ur batteriet ur datorn. Spänningskorrosion kan få ett kretskort att se ut som mögelost. Inte kul alls, har sett det i verkligheten efter att ett spänningssatt kretskort blev duschat med vatten.

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

Finns det ett klock/backup-batteri i en notebook åxå?   Jag  kikade lite men kunde inget hitta.  Eller menade du det vanliga batteriet?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

andys bild

Jag arbetade en gång som mobilreparatör och då laborerade vi med mycket fuktskador, vi hade bla en bärbar dator som fått någon vätska i tangentbordet.

Vi la tangentbordet i en balja med sprit lät det ligga sedan upp och ner bland tangenterna, det fungerade felfritt sedan.

 

Spriten köps på apoteket, läkarsprit. isopropanol, dunstar direkt och lämnar inga rester.

hoths bild

Jag menade det vanliga batteriet. Men, visst. Det finns ett BIOS batteri också någonstans. Fast det är det nog inga problem med. Prova med destvatten/sprit nu i efterhand. Kanske kan det spola bort någon förorening? Men, har inte denna model utbytbart tangentbord. Kan bli så att du måste göra det.

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

Jag väntade några dagar ytterligare och då började tangentbordet att fungera med bokstaven "o" åxå. 

Däremot hade datorn svårigheter att montera diskarna och till slut kunde jag inte starta den alls.  Jag gjorde en ominstallation, där även /home  fick återskapas.  Inte för att jag hade något väsentligt på "/home" men pga att Lyfang i tidigare inlägg hade frågat om backuper så hade jag gjort en backup för att se hur verktyget funkade i Linux Mint.  Backupen låg för övrigt på en partition som jag kallar "/extra" på hårddisken och kom nu plötsligt till användning.

Alltså total ominstallation av systemet och återskapande av "/home".

Allt snurrade på som vanligt - trodde jag,  Men efter en tid upptäckte jag att vissa program inte ville starta.  Det gick inte att ta väck dem heller trots att de var installerade....   Det började nästan kännas lite som Win 98 (rysning).

Datorn förstörde alltså filsystemet när den kördes.   Jag skruvade isär datorn och tog ur moderkortet. Värmde vatten i en gratängform och tillsatte lite maskindiskmedel.  Lödde loss backupbatteriet och i med moderkortet lösningen. (Inte fläktdelen),  Borstade lite lätt med en mjuk ren målarpensel och sköljde därefter av under vattenkranen,

Därefter ytterligare en sköljning med destillerat vatten ur flaska, varpå jag gick ut i garaget och blåste försiktigt men ganska noggrant med tryckluft.  

Nu skall grejorna få torka ytterligare några dagar så får vi se,   Antingen har jag förstört datorn alldeles eller åxå funkar den igen.. (håller tummarna)

To be continued....

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Ojoj, det här är spännande Laughing out loud Jag håller också tummarna!

Lyfangs bild

Jag med, hoppas på det bästa.

/ Lyfang

tux-svens bild

Jippiii, jag tror operationen lyckades!!   Det här inlägget skriver jag på "Kaffe-Acern" och den fungerar till synes helt normalt nu.    Laughing out loud

Faktum är att allt utom Bluetooth funkade direkt efter hopmontering och start.  Det visade sig vid närmare undersökning att jag råkat kröka ett litet stift innuti en anlslutningskontakt till Bloutooth-sändaren.  Mha pincett, urmakarmejslar  och en liten vass kniv lagade jag kontakten.  Så nu funkar även Bluetooth.

En ominstallation av Linux krävdes åxå, för filsystemet hade blivit helt korrupt av fuktfelet.

Det som först såg ut som en katastrof löste sig alltså till slut.   Smile

Hoppas detta inlägg om rengöringen kan hjälpa någon annan som råkar ut för samma problem.

Det kan vara en fördel om du är van vid att pilla med småapparater, men det allra viktigaste är att du är varsam när du skruvar och håller noga ording på alla prylar.

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Gratulerar! :-D

ein.anderssons bild

 Något folk sällan vet om, är att fuktskador är att dom märks sällan av med en gång. Sätter man inte igång den och får lite korslutningar så går dom nästan alltid igång efter att fått torka.  Det är först efter något år man märker av allvarliga problem.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

tux-svens bild

Moderna  elektronikkomponeneter tål vatten, de suger inte åt sig fukt. Under tillverkingsprocessen kan det rentav förekomma att kretskorten tvättas m.h.a.  rent vatten.  

Rent vatten leder inte elektricitet, utan det är föroreningarna i vattnet som förorsakar jonvandringar.  (kryptrömmar)  Föroreningar kan vara sånt som förekommer i vanligt kranvatten, i mjölk, socker o.s.v..  (Cola är t.ex. väldigt förödande.)

Jag kan inte se någon relevant anledning att oroa sig för rent vatten - som dessutom har torkat.  Det finns alltså inga spår efter någonting.   Wink

(Jag har viss kunskap i ämnet då jag bl.a har ett förflutet som konstruktör inom elektroniska företagsväxlar.)

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

 Roligt att höra att datorn gick igång. Hoppas att den fungerar bra även i fortsättningen.