Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dualboot med både Grub(1) och Grub2-distar

Jag brukar ha några olika Linux-OS installerade på min desktop.  Linux Mint 8 finns alltid där - det är basen. Dessutom har jag Linux Mint 8 KDE (som inte fungerar lika bra som Gnome, pga mitt ATI-grafikkort). Jag installerade även PCLinuxOS för en tid sedan. (Har många partitioner) PCLOS tyckte jag var trevligt när jag körde live så därför gjorde jag en riktig installation.

Under slutfasen av PCLOS-installationen insåg jag att det senare skulle kunna bli problem att starta mina Mint-installationer eftersom PCLOS inte ens kunde detektera dem när bootmenyn genererades.  Jag lät därför PCLOS skapa sitt MBR på den andra hårddisken /dev/sdb, där MBR-skrivningen inte påverkar uppstarten.

Därefter startade jag Linux Mint och körde 'sudo update-grub2'för att PCLOS skulle hämtas in i Mint-Grub:s "startlitsa".
Därefter körde jag 'grub-install /dev/sda'.

Nu fanns PCLOS med i Grub-menyn vid start, men gick inte att få igång.  Problemet är att PCLOS har grub(1) och Linux Mint har Grub2.  Grub1 förstår inte Grub2-filerna så därför tänkte jag att Mint:s Grub2 skulle kunna läsa vad som behövdes från Grub1.

Jag hade inte mer tid just då så PCLOS fick vänta en tid...  Idag öppnade jag emellertid /boot/grub/grub.cfg, för jag kom att tänka på att FoH vid tidigare tillfälle nämnt att numreringen på diskarna var annorlunda i nya Grub2.

Mycket riktigt, fast inte som jag trott, det stod att PCLOS start-image låg på hd(2,5) ???  PCLOS är faktiskt installerat på /dev/sda6. Jag ändrade helt enkelt i grub.cfg så att det stod att PCLOS start-image låg på hd(0,6) istället.

Nu startar PCLOS från Mint8:s Grub-meny precis som det skall och givetvis även mina båda Mint-distar.

Vän av ordning kanske undrar varför jag fortfarande har Mint 8 installerat?  Det beror på att jag vill testa Mint 9 en tid först, det gör jag på min lilla bärbara AAO. Det finns egentligen ingen anledning att byta ut 8:an än, den fungerar utomordentligt bra och är superstabil. Smile

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Pettmans bild

När jag har flera operativ på samma burk brukar jag göra så att jag stänger av autodetekteringen av andra operativ och istället ställer in chainloading av de andra systemen manuellt, även om de kör med grub(2). Grub i de operativ som inte har sitt grubb i MBR installerar jag sedan till den partition på vilket operativet ligger. Detta gör att man inte behöver uppdatera grub på sitt huvud OS bara för att man installerat en ny kärna i något av sina sido OS.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

tux-svens bild

Det låter onekligen mycket vettigt. Det finns andra som nämnt detta tidigare här på LP vill jag minnas. Chainloading har jag tyvärr inte så god erfarenhet av. Open Suse körde med chainloading av andra OS automatiskt, men jag fick aldrig igång något av de chain-lodade systemen (Samtliga var Linux). 

Grub2 skapar inte chainloading, per automatik i alla fall. Skulle förståss gå att skriva manuellt, om man har en mall,  men det borde finnas något sätt att generera dessa rader...  Ska försöka kolla lite djupare i detta.Smile

Lägger du Grub i root-partitionen på de "sekundära" OS:en?

Kanske det var att jag inte gjorde rätt här som skapade mina tidigare bekymmer och dåliga erfarenheter av chainloading...?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Pettmans bild

I 40_custom har jag följande som låter mig chainloada vad som råkar finnas på sda5:

menuentry "Chainload hd0,5" {
set root=(hd0,5)
chainloader (hd0,5)+1
}
 

sedan har jag nog helt fräckt satt chmod -x på 30_os-prober.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

tux-svens bild

Tackar, skall prova detta vid senare tillfälle. Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!