Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Blogg i repris: "Linux Mint skippar Ubuntu?"

"Pga flera stabilitets- och kvalitetsproblem som uppstått på senare tid har Clem (Clement Lefebvre) bestämt sig att göra ett "provskott" med en Mint-release baserad direkt på Debian istället för Ubuntu.

Denna idé verkar tas emot med stor entusiasm av Mint-anhängarna.  Det har åxå skrivits förslag om detta tidigare, på Linux Mint's forum.

Däremot finns ännu inget releasedatum eller namn för denna efterlängtade release fastställt.

http://www.linuxmint.com/blog/?p=1467

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=6&t=44885"

 

EXAKT så här såg alltså inlägget ut.  Det PÅSTÅS  varken det ena eller andra. Det är upp till läsaren att bedömma själv vad han/hon tror. 

Personligen anser jag att om man lägger ner en massa kraft och tid för att göra en ny dist så har det NÅGOT syfte. Det kan vara att man vill visa för Canonical att man ej är helt i händerna på Ubuntu. Det lät på Clem i hans blogg som att det kunde bli en egen release om det visade sig att användarna var tillräckligt intresserade:. "This Debian-based project will produce an additional system (to start with), it’s something we want to try, and if it proves successful, it’s something we’ll continue to maintain."

Man kan ju åxå undra varför det är så viktigt denne "Ikey" att försöka DEMENTERA att en Debian-baserad Mintversion kommer att ges ut?  Ställer det Peppermint/Ubuntu i en dålig dager?  Nå't skumt måste det vara...

Frågorna är många, framtiden får visa hur det avlöper.  JAG vill gärna se och prova en Debian baserad Mintversion i alla fall.  Smile

Edit:  Det var meningen att den återgivna texten skulle vara BÅDE kursiverad och fet.  Detta fungerar tydligen inte alls när jag publicerar texten. Sad

Jag tror alla förstår ändå. Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Ingen som dementerar att en Debian-baserad Mint-version kommer ges ut, bara att det inte finns några planer på att ersätta basen i Linux Mint.

Vad som verkar vara i görningen är att koda en ny "installerare" som kan användas istället för Ubiquity, mer "plattformsoberoende" helt enkelt.

Ordet "successful" kan förvisso syfta på hur många användare det får, men det kan likväl syfta på om projektet visar sig genomförbart.

Tror definitivt att framtiden får utvisa, för just nu kan man inte bombsäkert säga varken det ena eller det andra.

tux-svens bild

Jag gjorde ett inlägg på Clems Mint-blogg och fick snabbt svar. Men han styrkte INTE att det absolut INTE kan komma Debian-baserad Mint. Trots att jag närmast bad honom bekräfta ifall det var sant:

 1. tux-sven Says:
  July 8th, 2010 at 1:50 pm

  It must be something very VERY frightening about switching to Debian for this man “Ikey Doherty” He insists all time that “we will continue the Ubuntu track”. It’s something really strange about it!
  1. What has this man to do with Linux Mint? Isn’t his area the little Peppermint OS??
  2. Clem uses to listen to the opinion of his Mint-users. If this thing about Debian-base is so wanted by so many, why should he totally ignore it?
  3. If i hear the “No Debian-base” statement from Clem himself however, I am ready to believe it. (And be sad)
  Due to my Ubuntu-crap-problems I will use PCLOS until Debian comes to Mint. I really hope it will!

 2. Clem Says:
  July 8th, 2010 at 3:06 pm

  @tux-sven: Ikey is among the most active developers within the dev team. He’s also the only developer, with myself, currently working on the Debian-based edition.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Det är ju solklart att det kommer en Debian-baserad Mint (eller att de iaf arbetar på det), som sagt ingen som hävdat något annat. Vad som inte är solklart är att den Debian-baserade Minten kommer ersätta den Ubuntu-baserade. Det absolut bästa vore väl om utvecklingsteamet känner att de kan utveckla både en Debian-baserad version och en Ubuntu-baserad version, så kan alla välja den version de gillar bäst, samt få de Mint-specifika godheterna Smile

tux-svens bild

Det är riktig det du säger FoH. MEN om man följer Clems blogg så ser man att påtagligt många jublar over att slippa Ubuntu-basen. Ikey hade därför gjort ett inlägg:

 

Ikey Doherty Says:
July 8th, 2010 at 12:33 pm

@Anthony: Please read the post again. We are not switching from
Ubuntu nor are we dropping it. This is an *extra* edition.

 

Det viktigaste är  väl att Debian-spåret får en fortsättning, vilket det antagligen blir om det efterfrågas av många. OM dessutom Ubuntu-varianten lever vidare har för mig mindre betydelse,  så länge kvalitén inte förbättrats ordentligt. 

Detta kan ju t.o.m ge en "av användarna vald" naturlig övergång till Debian... Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Dubbelpost.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Det skulle vara intressant att veta på vilket sätt Mint har blivit sämre än tidigare versioner?

tux-svens bild

Jag kan ta några exempel: 

Mitt eget största problem på Asus Aspire One var startprogrammet Plymouth (jag tror det är där felet ligger)  Maskinen startade inte, den hängde sig.  Ungeför var sjätte startförsök gick den igång, OM jag inte tog ur batteripacken. Utan batteripack startade den ok varje gång!!

Plymouth är ett ny starthanterare, tillagd av Ubuntu, som skall ge häftigare grafisk startupplevelse. Plymouth och felet fanns inte i MInt 8.

Ca var 30 gång man startar görs fsck på diskarna, det är ju ok, men felet är att den fastnar i fsck.  Eller tar oerhört lång tid på sig - man upplever att maskinen inte startar. Detta fel fanns inte i Mint 8.

Drog jag ur min nätadapter eller anslöt nätadaptern gick maskinen ner i sleep-mode.

Ljudet - inbyggda mikrofonen gav fasfel.  DVS om jag drog ner ena kanalen blev det ljud, annars var det tyst pga att signalerna tog ut varandra. . (jag har bara EN mik men det fanns vä och hö ljudregel) Ubuntu sägs ju ha implementerat PA få ett felaktigt sätt, enligt Red Hat.

Det lustiga (eller olustiga) är att med SAMMA MASKIN och PCLOS fungerar allt detta korrekt.

Många kan säkert köra utan några egentliga problem, det är nog hårdvaruberoende till viss del. Fsck-grejen tror jag kan drabba alla maskiner.

EN sak verkar tydlig: Väldigt många JUBLAR över att det skall komma en Debian-baserad Mint pga att de upplevt försämring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Själv kör jag bara PCLinuxOS 2010.7 för närvarande (fick inte igång skrivaren med peppermint OS). Installationsprocessen är måhända lite komplicerad med att lägga till språk+OpenOffice i efterhand. Men när det väl är gjort funkar det mesta.

Nya Mandriva är också okej men med PCLinux slipper man tänka på codeks för filmer och liknande.

Det är inte förvånande att den ligger så högt på Distrowatch listan. Men det blir intressant att följa Mints vägval.

tux-svens bild

Ja det var väldigt vad PCLOS klättrar. Smile

3:a just nu. Nafsar Ubuntu i hälarna..

De sägs ha en konservativ syn på när en release kan släppas: Det skall inte finnas några kända buggar kvar! 

Faktiskt - det verkar också vara på det viset i verkligheten. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

 Jag tycker det är intressant att LFS ligger på plats 71. Med tanke på hur det ser ut i övrigt nu för tiden så är det en rätt schysst placering Smile

Lyfangs bild

tux-sven du sa Asus Aspire One, menade du Acer Aspire One? På min Acer Aspire One med Ubuntu 10.04 RC frös datorn sig när jag skulle välja trådlöst nätverk. Jag besvarar inte inlägget ifall att du vill ändra det.

tux-svens bild

Helt korrekt Lyfang, jag skrev fel.  ACER ASPIRE ONE heter datorn!

Namnen är för lika för min hjärna, tydligen.. Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!