Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Jämförelse mellan Mint, PCLinuxOS och Pardus

Man har tagit tre lättanvända Linux-distar och jämfört.  Jämförelsen är gjord ur perspektivet: - Jag är ny med Linux, hur svårt är det att få igång en helt fungerande Linuxdator?

http://cristalinux.blogspot.com/2010/06/comparison-best-2010-linux-deskt...

Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Om man enbart ser till installationen tycker jag nog Mint helt klart är lättast för en nybörjare. Det är lite mer pillande med PCLinuxOS och Pardus. Problemet kommer ofta sen när en van Windows användare ska installera program. De går in på hemsidor av gammal vana och försöker installera på det sättet istället för via programhanteraren.

Men man lär sig snabbt med tiden.

tux-svens bild

Instämmer.

Jag tror att Linux Mint  även är lättast  att använda för de som kommer från Windows. Fakum är att när jag installerat Mint åt folk som endast kört Windows tidigare, uppstår väldigt få frågor efteråt. De kan hantera det mesta direkt verkar det som... Smile

Frågar jag så säger de bara att de är jättenöjda och att det funkar jättebra. 

Vad det gäller stabilitet tycker jag att PCLinuxOS leder över Mint - för närvarande i alla fall. (Det kanske ändrar sig när den Debian-baserade Mint-releasen kommer)

För min egen del var jag ju väldigt förtjust i KDE 3.5, så nu känns det bekvämt med KDE 4.4.5. Det är vissa KDE-program jag gärna vill ha:  Digikam, K3b bl.a.  Dessutom har inte PCLinuxOS "Sudo" utan kör med riktigt root-lösenord vilket jag föredrar.

PCLOS får nog bli kvar på min egen dator tills vidare. Smile

Men det finns ytterligare aspekter: 

Mint har drygt 30.000 programpaket tillgängliga.

PCLOS har drygt 12.000 programpaket tillgängliga.

Om man vill installera e-leg, hur stor skillnad är det?  (Om man inte har Nordea - för då verkar det lika rökt vilken dist du än har förutom Windows!)

Troligtvis är e-leg enklast med Linux Mint p.g.a. släktskapet med Ubuntu.

Pardus kan jag inte uttala mig om alls, eftersom jag aldrig har kört det i daglig användning.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

 Kul läsning, även om man inte kommer använda nån av dom distarna. Smile

1951s bild

Vilka distar anser du att man borde använda

leochingkwakes bild

Jag har ingen åsikt om vad andra skall använda. Personligen så ger ingen av dom distarna mig nåt. Jag får allt jag behöver utan krångel med den dist jag använder nu...

johnh3s bild

Möjligen är det fel att kalla dem nybörjardistar. Jag tror nog även avancerade användare kan uppskatta dem. Jag undrar nog inte om de flesta nybörjare inom Linux testar Ubuntu? Mest pga att de skrivs mycket om den helt enkelt.

leochingkwakes bild

 Jag uppskattar en dist där jag får välja under installationen om jag vill ha X/skrivbordsmiljö installerad eller inte. Där dom program jag använder finns i pakethanteraren. Där jag kan välja om jag vill konfigurera med grafiska verktyg eller via terminalen. För att nämna nåt...

Kan tillägga att jag också uppskattar mångfalden som gör att folk kan försöka hitta det som passar just dom. Och förhoppningsvis så finns det nåt för alla, oavsett smak etc... Att hitta nåt som är 100% tillfredsställande skall man nog inte förvänta sig dock Smile