Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ett gammalt Exton-tips hjälpte mig idag :)

Jag håller ju support på diverse linuxinstallationer. Ett litet antal med Linux Mint 9. Det är en dist som jag inte  har installerad själv eftersom jag tycker att det finns några detaljer som lämnar övrigt att önska. (delvis hårdvaruberoende)

Det är emellertid svårt att handleda användare på distans när jag kör Linux Mint Debian Edition själv. Utgåvorna har stora likheter men en hel del detaljer skiljer dem åt.

OK, jag installerar LM9 på en USB-sticka så att jag har möjlighet att stara den om jag behöver, tänkte jag.

Jag var lite stressad när jag körde igång installationen så jag missade en liten detalj precis innan installationen påbörjades.  Under "Alternativ" borde jag har placerat grub's starthanterare på den aktuella stickan... nu hamnade den på hårddisken istället.. Sad

Följden blev att nu gick inte min PCLOS-installation på sda1 att starta längre. (grrr)

Men jag hade sparat en instruktion som Arne Exton skrivit för en tid sedan:

Så jag följde den, med anpassningar för den aktuella situationen:

1. Jag bootade upp datorn med min Mint 9 livcd
2. sudo mkdir /mnt/sda1  (min PCLOS-partition)
3. sudo mount /dev/sda1 /mnt/sda1
4. sudo chroot /mnt/sda1 /bin/bash
5. grub-install /dev/sda
6. exit
7. sudo umount /dev/sda1

Jag startade om datorn. Nu kunde jag åter boota upp min PCLOS-installation.

Tack så mycket Exton!  Laughing out loud

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Roligt att jag kunde hjälpa dig!

LINUX.EXTON.NET