Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Grub-trubbel (Grub2)

Jag har slutligen installerat Linux Mint 9 på min Acer Aspire One.  Med alla efterföljande 327 uppdateringar!
Efter en tidigare installation av Mint 9, precis efter releasen, hade jag uppstartsproblem  - men dessa verkar vara överspelade numera.

Ett annat problem uppstod emellertid när jag försökte starta min PCLOS-installation på samma disk, den ligger på sda1.
Mint 9 har jag installarat på sda8.

Det verkar vara grub 1.98 (grub2), som har sina brister.  Jag kollade igenom grub.cfg och fann följande:

menuentry "linux (on /dev/sda1)" {
    insmod ext2
    set root='(hd0,1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 96f90c7e-8b2e-4717-94d7-94f1bcd43993
    linux /boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=96f90c7e-8b2e-4717-94d7-94f1bcd43993 resume=UUID=b439c9d0-72e9-4eda-a7e5-fe63a1640174 vga=788
    initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
}

Den pekar alltså ut initrd.img på fel partition! Och detta är den automatiskt genererade grub.cfg.

Jag gav mig på att manuellt ändra sista raden till "initrd (hd0,1)/boot/initrd.img" och därefter gick även PCLOS  att starta utan knussel.

Jag har även installerat Mint 9 hos en granne som dualbootar med Win Vista.  Där blev det fel på ett annat sätt.  Grub förväxlar den vanliga Vista start-partitionen och recovery-partitionen.  Det blev att flytta om lite i den grub-menyn åxå så fungerade det riktigt sedan.

Det måste väl vara fler personer än jag som märkt att grub 1.98 inte fungerar som den skall?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

För mig har det fungerat utan problem. Ramdisk-problemet är ju mycket märkligt. PCLOS ska väl inte hanteras  annorlunda än andra Linux. Jag tror inte ens hd(0,x) behövs i början på den raden, eftersom set root är med.

Hur som helst, att ändra direkt i grub.cfg är en dålig idé, om du tänker hålla systemet uppdaterat. Vid nästa kärnuppdatering (och uppdateringar av grub etc) så kommer den skrivas över. Mitt förslag är att du lägger till GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true i /etc/default/grub så den avaktiverar sökning efter andra operativsystem, och sedan lägger till den där menuentry i 40_custom i /etc/grub.d

Angående det där med Vista tror jag inte det är jättekonstigt, då det förmodligen ligger en Windows-kärna (eller vad den nu söker av) på recovery-partitionen också. Det är ju inte lätt att veta vilken som är vilken, och det är säkert olika på olika leverantörers datorer. Hur hanterar Grub1 det?

extons bild

Grub1 lägger till startdata även för "recovery-partitionen". Dessa kan man givetvis saklöst ta bort. Bara man vet om recovery-partitionen är /dev/sda1 eller /dev/sda2. Gör man fel är det ju heller ingen katastrof. Det är ju bara att manuellt redigera filen /boot/grub/menu.lst i efterhand. Jag känner mig f ö (ännu) mycket mera bekväm med Grub1 (och undviker därför Grub2 i möjligaste mån).

LINUX.EXTON.NET

amadeuss bild

Vilka linuxdistributioner kör i dagsläget med Grub 2? Några "ettor" t.ex. Fedora har svårt att fixa booten rätt. Jag har oftast fått lov att manuellt ställa in menu.lst, men som sagt i GRUB 2 går det inte att skriva så värst mycket. Det är väl i princip GRUB_DEFAULT=0 eller X=den dist man vill ska starta först.

 

En följdfråga är hur GRUB2 bär sig åt om man vill installera en ny dist med GRUB2 i MBR, eller ännu knepigare, om man redan har GRUB2 och sedan installerar en dist med GRUB1, vad händer då?

 

FoHs bild

Ubuntu kör Grub 2 sedan några versioner tillbaka.

Installerar du annan dist och inte hoppar över Grub-steget så kommer den skriva över den tidigare Grub, oavsett om det är Grub1 eller 2. Det bästa du kan göra då om du tänker ha kvar den tidigare disten med Grub2, är att helt enkelt hoppa över installationen av Grub i den nya disten och sedan boota in i den gamla disten och uppdatera Grub2 med update-grub, om man kör en Debian-baserad dist. I annat fall säger man-sidan: "update-grub  is a stub for running grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg"

Hur som helst kan du mycket väl skriva en hel del själv med Grub2. Du kan om du vill ta bort all automatisk scanning av andra operativsystem och skriva hela menyn själv, precis som i menu.lst. Läs här: http://www.linuxportalen.se/blogs/foh/2009/12/15/grub2-tips