Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nordea och e-leg igen och igen....

Jaha så hade jag ett samtal med min personlige bankman häromdagen.  Eftersom jag alltid passar på att hävda att Nordea e-legitimation och Linux alltid är problem så hade han förberett sig genom att kolla läget innan vi talades vid. Smile

Nu, sade han, sedan en knapp månad tillbaka så skall Nordea ha gått över till BankID, dvs det som många andra banker använder.  Kanonbra tänkte jag  NUUU kanske man kan få det att funka! Laughing out loud

Jag provar med mitt kära LMDE tänkte jag.

Jag följde instruktionerna på: http://www.nordea.se/Privat/Internet+och+telefon/e-legitimation/Linux+oc...

Själva e-leg-kodningen av kortet fixade jag genom att ringa till Nordea och beställa den så att den skulle laddas på kortet nästa gång jag använde en Nordea Bankomat.

Jahaja så följde jag instruktionerna från Nordea enligt länken ovan.  Det gick bra fram till punkt 9.  När jag startat om datorn så funkade inte Firefox längre! Sad

Lite förbannad tänkte jag att jag provar på LM10 istället. (Det stämmer ju bättre med Ubuntu, som installationen egentligen beskriver.  Så var det dags för punkt 9 - omstart.  Mozilla Firefox startar inte här heller!  Jo den börjar starta men låser sig och måste tvingas för att kunna stoppas, här åxå.

Jag provade att avinstallera Nexus plugin:en i Firefox: " sudo ./install.4.10.2.16.sh u"

Nu visade det sig att Firefox åter startade normalt!

På: http://ubuntu-se.org/wiki/NexusPersonal  Beskrevs problemen kring e-leget och Firefox.  Jag inaktiverade således ABP i firefox och flyttade libplugins.so mha "sudo cp /usr/local/lib/personal/libplugins.so /usr/lib/mozilla/plugins"

Detta hjälpte föga...   (Suck)

Jag har även provat med en nyare version av Nexus Personal: personal-4.17.0.11 - utan att lyckas där heller. Sad

Jag har Firefox 3.6 installerad.

What next?   Idèer?

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

 Har du provat Oracle VM VirtualBox och Ubuntu 10.04 LTS som gästoperativsystem?

[LÖST] Oracle VM VirtualBox problem

Har du testat fribid den stödjer inloggning med smartcard?

Om inte annat så kan du fråga på forumet så kanske dom kan fixa så Nordbanken fungerar.

FoHs bild

Kunde du starta programmet från menyn? Testa även att starta det från en terminal och se om du får något felmeddelande (kommandot är personal). Du bör nog även starta Firefox från terminalen för att se om det ger något.

Vad kör du för arkitektur? Om du har 64-bitars måste du utföra de stegen som beskrivs på din länk. Kanske även gäller för kortläsarnas drivare? Kanske är värt att testa på en ren 32-bitars Ubuntu om du kör något annat.

tux-svens bild

@Lyfang:  Det är inte aktuellt att byta operativ eller göra andra installationsändringar bara för e-leg. Såå viktigt är det inte. Enklast vore ju att köra Win, men det finns inte ens på min karta..  (Jag är ju FRIII!) Smile

@Nille:  Kunde kanske vara en intressant lösning...  Ska följa upp det spåret senare. Smile

@FoH:  Jag kör 32-bitars.  Det gick inte annorlunda att starta från meny eller kommandorad.  Egentligen startade ju Firefox, men det låste sig när det började läsa in "startadresser", eller hur man skall uttrycka sig.  Det låste sig dessutom ordentligt, det gick inte att stänga av annat än med "Tvinga avslut"

Intressant var att även Chromium verkade få problem samtidigt med Firefox??   Chromium startade men kunde inte heller läsa in "adresserna".  Den webbläsare jag fick igång normalt var Opera.  (Nu lät det lite svamligt, men jag hade inte ork och tid att gå till botten med felspårningen igår.)

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

benzins bild

 

Jag har Handelbanken och tillhörande kortläsare som ger detta ifrån sig med lsusb:

Bus 002 Device 006: ID 0b0c:003f Todos Data System AB Todos C400 smartcard controller (Handelsbanken card reader)

Jag körde LMDE 64-bit innan och då fungerade fribid och firefox 4.0, finns en guide på fribids wiki att följa.

Nu kör jag Ubuntu natty 32-bitar med firefox 4.0 och får inte Fribid att fungera, däremot funkar nu Nexus Personal men jag måste starta pcscd för hand....

Jag startar den så här:

sudo pcscd -f

observera att den startas med sudo annars får jag segment fault...

Detta blev ju kanske ingen lösning för dej men hoppas att du fått lite nya ideer Wink

/B
 

 

 

Lyfangs bild

Dubbelklickade på Handelsbankens kortläsare drivrutin shbecrdeb_1.0.2_i386.deb

Lintian check results for /home/ANVÄNDARNAMN/Hämtningar/shbecrdeb_1.0.2_i386.deb:
E: shbecrDeb: package-not-lowercase

Jag kör med Ubuntu 11.04 Natty Narwhal.

Lyfangs bild

Paketet är av dålig kvalitet

Installation av ett paket som strider mot kvalitetsstandarderna tillåts inte. Detta kan orsaka allvarliga problem på din dator. Kontakta personen eller organisationen som tillhandahöll denna paketfil och inkludera nedanstående information.

Lintian check results for /home/marit/Hämtningar/shbecrdeb_1.0.2_i386.deb:
E: shbecrDeb: package-not-lowercase

Ignorera och installera

Enligt historiken i Programcentral för Ubuntu installerades libccid och pcscd.

FoHs bild

Du kanske får aktivera loggningen i Nexus Personal för att få något hum om vad som kan vara fel. Kan väl kanske vara kortläsarna som ställer till det också (det har jag själv ingen som helst erfarenhet av).

Har inte installerade BankID sedan uppgradering till 11.04 och Firefox 4 faktiskt, så vet inte hur eller om det fungerar. Får återkomma om det (som jag brukar när jag uppgraderar).

Lyfangs bild

BankID fungerar med Ubuntu 11.04 och Firefox 4.0.1.

Laddade hem BankID från: https://install.bankid.com/

Öppnade Terminal och skrev:

cd Hämtningar/
tar xzf personal-4.17.0.11.tar.gz
cd personal-4.17.0.11/
sudo ./install.4.17.0.11.sh i

Installing BankID Security Application
Installation complete.

Testa BankID på: https://test.bankid.com/

BankID test fungerade för mig.

FoHs bild

Japp, det funkade bra. Kör 64-bitars dock, så körde nspluginwrapper också.

Mitt gamla BankID hade gått ut så fick hämta ut ett nytt (Swedbank) men det gick utmärkt det också.

tux-svens bild

Förlåt, men talar vi om samma sak?  Jag avsåg egentligen e-leg på kort, är det det du menar åxå FoH?  Laddade du i så fall BankID på kortet via datorn?

Har även kikat ilte på FriBID, men det verkar inte vara avsett för  kort-id?

Jag hittade en plats som beskrev hur man får FriBID att funka med kort, men det verkade bara gälla SHB och 64-bitars... 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Nej, vi pratar inte om samma sak riktigt Smile Dock är det samma Nexus Personal för oss båda, så det var därför jag nämnde det hela och tänkte prova med FF4.

Möjligt att det används något extra i Nexus Personal när man kör med BankID på kort som du gör, och att det är där det stupar. Tycker dock det är konstigt att FF hänger sig redan innan man kommer igång. Kanske borde testa med en ny profil?

kozzs bild

Jag skulle rekommendera dig att prova med Firefox 4. Det fungerar väldigt dåligt med Firefox 3.6. De ändrade någonting i en uppdatering av Firefox 3.5.x. Kommer inte ihåg vilken men det har fungerat dåligt i 3 serien sedan dess. I Firefox 4 däremot fungerar det mycket bättre.

tux-svens bild

OK, kozz, jag tycker det verkar vara ett bra tips.  Det blir nog detta jag provar med.  Jag hade tänkt vänta tills LMDE kommer med en egen uppdatering till Firefox4, men jag kanske skulle ta ner och installara deb-paketet själv...

Det kan väl inte finnas något att förlora på det antar jag. För det är ju skarp release nu vad jag sett.  Smile

Edit:   Jag hittade åxå en länk om hur man installerar Firefox 4 på LMDE:  http://backtogeek.com/2011/04/19/install-firefox-4-on-linux-mint-debian-...

Men just nu är det en strålande vacker vårväderförmiddag med massor av blommande sötbärsträd här på Kinnekulle, så det får vänta lite.. Wink

Edit2: Nu har jag installerat Firefox4.  Två saker skiljde verkligheten från instruktionen jag länkade till.

1.  Hämtningen av Firefox 4 skall vara:  wget http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/latest-4.0/linux-i686/sv-SE/firefox-4.0.1.tar.bz2

2. Att göra Firefox till default-webbläsare krävde bara en knapptryckning vid starten av FF4.

Nu skall jag kolla hur den funkar rent allmänt innan jag gör något mer! Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!